7 konsekvenser av att du anpassar dig

Jag pratar ofta om hur det saboterar dejtandet att anpassa sig för mycket. Till exempel har jag skrivit om det här, här och här, pratat om det här och ägnat ett helt kapitel i min bok åt det.

Anledningen till att jag tar upp det hela tiden är inte bara att det är vanligt och stökar till ditt dejtande litegrann. Det främsta skälet är att det här beteendet får allvarliga konsekvenser inte bara för ditt dejtande utan för hela ditt liv.

Det är inte bara att du på ett oskyldigt vis är “lite för snäll” eller “har svårt att sätta gränser ibland”. Både du och världen går miste om väldigt mycket om du inte ser till att bryta det här mönstret. Därför vill jag nämna 7 rätt allvarliga konsekvenser av att du anpassar dig för mycket till andra människor.

Inte för att skrämma upp dig, utan för att jag vill att det ska kännas jobbigare för dig att fortsätta anpassa dig än att göra den förändring som krävs för att sluta. För om det är något jag verkligen vill få fram är det att det här mönstret går att bryta. Det är inlärt på grund av att det en gång krävdes, men du kan när som helst börja bete dig annorlunda. Vill du ha min hjälp kan du läsa mer om det här.

1. DU LEVER EN LÖGN

Anpassar du dig till andra hela tiden blir det helt omöjligt att vara sann mot dig själv. Du är tvungen att låtsas, ljuga och köra över dig själv väldigt mycket, och har inte en chans att skapa det liv som är rätt för dig. Bye bye, Sanningen!

2. DU KAN INTE UPPLEVA KÄRLEK

För att någon ska kunna älska dig måste du vara du. Det finns absolut människor som kan älska en anpassad låtsasversion av dig, men du kommer veta att du bara lurar dem och att de inte älskar dig. Dessutom är det ju inte kärlek till en fejk-du som du längtar efter, eller hur? Du vill, precis som alla andra människor, bli sedd för den person du verkligen är. Men ingen har en chans att älska den autentiska versionen av dig om de inte får se den. Adios, Kärleken!

3. DU GÅR MISTE OM DINA DRÖMMAR

Lever du ett liv styrt av yttre förväntningar, normer och andra människors åsikter kommer du leva ett liv som förverkligar deras drömmar istället för dina. När hela din energi går åt till att hålla reda på vad andra vill och förväntar sig finns det inget kvar till att ens reflektera över vad du vill. Vad som är viktigt för dig, vad du skulle må bra av, vad du verkligen inte vill ha i ditt liv och vad dina drömmar handlar om är helt främmande begrepp för den som lever sitt liv för att göra andra nöjda. Hejdå, Drömmarna!

4. DU SLÖSAR BORT DITT LIV

Även om du inte lever ditt drömliv så har du förmodligen ett rätt bra liv, trots att du anpassar dig. Men eftersom det går åt enormt mycket mental energi åt att alltid hålla koll på vad andra människor vill, tycker och förväntar sig är du inte ens närvarande för det liv du har. Istället tillbringar du all din uppmärksamhet inne i ditt eget huvud och försöker läsa tankar, se in i framtiden och ligga steget före. Att vara här och nu, och njuta av den livsupplevelse du faktiskt har, det går bort. Auf wiedersehen, Nuet!

5. INGEN KAN LÄRA KÄNNA DIG

Precis som att ingen kan älska dig om du inte är du så kan ingen heller lära känna dig. När du vänder kappan efter vinden får ingen nånsin veta vad du står för.

Om du går med på vad som helst får ingen veta vad du egentligen tycker. När du aldrig kommer med egna förstag är det ingen som vet vad som är viktigt för dig. När du aldrig uttrycker en ståndpunkt kan ingen ha en aning om dina värderingar. När du aldrig delar vad du verkligen känner går det inte att connecta med dig emotionellt.

Ingen får ta del av din inre värld och du blir ett skal. Lika lös i konturerna som en dimma. Lika formbar som Barbapapa. Lika flyktig som ett löv i vinden. Onödigt ointressant och omöjligt att komma nära. So long, Relationerna!

6. DU KAN INTE LÄRA KÄNNA DIG

Det är en sak att andra människor inte kan lära känna dig när du anpassar dig. Det är sorgligt i sig. Men jag tycker ändå att det är ännu sorgligare att du går miste om möjligheten att lära känna dig själv. Förmågan att alltid känna in andra människors preferenser sker på bekostnad av förmågan att känna in dig själv. Du har 80-100 år på den här planeten som den här personen. Är du inte nyfiken på vem du är?

Jag har aldrig mött en anpassare med en tydlig uppfattning om vem hon är. Det gör det omöjligt att göra de livsval som passar dig och välja en partner som känns bra. För du har ingen aning om vad du vill eller vad som känns bra för dig. Adjö, Självinsikt.

7. VÄRLDEN GÅR MISTE OM DITT UNIKA BIDRAG

Nu blir jag lite djup här, men det är min fasta övertygelse att varje människa kompletterar den helhet som vi kallar mänskligheten. En av mina förebilder, Marie Forleo, avslutar varenda en av sina videos med orden “The world needs that special gift that only you have“. Det går världen miste om ifall du inte vet vem du är, inte har koll på vilka styrkor du har eller inte lever i enlighet med dina värderingar.

Du har erfarenheter och perspektiv som ingen annan människa nu, tidigare i historien haft eller i framtiden kommer att ha. Du är fullkomligt unik. Om du inte är du, lever ditt liv och bidrar med det som bara du kan erbjuda till världen, då går du/vi/världen miste om det. För alltid. Farväl, Meningsfullhet. Off you go, Life Purpose.

Anpassare gör vanligtvis ett jättebra jobb på sina arbetsplatser (iaf tills de blir utbrända). Deras vilja att vara till lags (aka panikrädsla inför att göra fel eller få kritik) gör att de jobbar betydligt mer än de får betalt för, aldrig säger nej och inte klagar. En dröm för vilken arbetsgivare som helst. Men nästan varenda anpassare jag coachat har sagt upp sig när de lärt känna sig själv.

När vi inser att vi har tillåtelse att följa det som känns bra för oss, och designa vårt liv efter eget huvud gör vi det. När vo inser att det är fullt möjligt att göra som vi vill, följa våra drömmar och göra något meningsfullt istället för att bara vara framgångsrik på pappret, då väljer de flesta det.

BONUS: DU BLIR OLYCKLIG

Anpassning lägger enormt fokus på att hålla alla andra nöjda, undvika att någon blir arg och hålla alla former av eventuell kritik på avstånd. När så mycket energi ligger på att undvika jobbiga saker går det inte att samtidigt bejaka det som känns bra för dig. Antingen lägger du din energi på att se till att alla andra är glada och ingen blir arg, eller så fokuserar du på din egen glädje. Det finns inte utrymme för båda. Det tar alldeles för mycket energi att fokusera på alla andra (det är jättemånga människor!) för att det ska bli någon energi över för att se till att du har det bra. Au revoir, Lyckan!

PRISET DU BETALAR

Om du är beredd att offra allt ovan “för att ingen ska bli arg”, kör på. Då gör du ett medvetet val och kan inte komma och klaga sen på att du känner dig ensam, osynlig eller olycklig. Då har du valt det. Du slapp i alla fall kritik.

Men om du inte känner att du gjort ett medvetet val att anpassa dig såhär mycket till din omgivning. Om du efter att ha läst detta inser att du definitivt inte vill fortsätta leva såhär. Om du med vetskap om allt du just läst känner att fuck this shit, från och med nu måste det bli annorlunda – grattis!

Det är fullt möjligt att bryta det här mönstret. Du har alla möjligheter att lära dig att säga JA till Sanningen, Kärleken, Drömmarna, Nuet, Relationerna, Självinsikten, Meningsfullheten och Lyckan. De står alla redo att fylla ditt liv med sin härlighet. Men du behöver skapa den förändringen. Så ta ansvar för att göra det!

Läs min bok.

Kom på coaching.

Kolla på den här videon.

Läs det här blogginlägget (och alla jag länkade till i början).

Bli kompis med dig själv.

Bryt dina mönster.

Släpp taget om tankarna.

Börja leva ditt liv för dig.

Det är tryggt att vara du nu.

Vill du ha min hjälp finns jag här.

Varukorg
Rulla till toppen