Är du rädd för att välja fel?

Du är vuxen nu och det innebär att du har friheten att leva ditt liv som du vill. Men om du aldrig övat på det kommer du inte leva så. Om du till exempel växte upp i en familj som krävde att du skulle vara på ett visst sätt är risken stor att du fortsätter bete dig på det sättet istället för som du själv vill.

Eller om du föll in i den stenhårda duktighetsnorm som flickor, tjejer och kvinnor så hårt knuffas in i. Då kommer du inte ha kontakt med din egen längtan, för det ingår inte. Däremot vet du exakt vad som förväntas av dig, vilket är något helt annat.

Det här får konsekvenser när du ska göra val i livet. Duktighetsnormen tar ifrån oss vår frihet på så många sätt. Den säger bland annat att du har EN chans på dig att göra dina val. Du får välja EN gång, och sen ska du leva med det valet för ALLTID. Att ändra dig är lika med att erkänna att du gjorde FEL och är en DÅLIG människa som inte har koll på sig själv. Och du måste leva med den SKAMMEN.

DUKTIGHETSNORMEN GÖR DIG HANDLINGSFÖRLAMAD

Lever du under den här pressen blir det helt omöjligt för dig att välja något alls, när du dejtar eller i livet i stort. Att någonsin ta ett initiativ, utforska något du är nyfiken på eller testa vad du tycker om innebär plötsligt en stor risk.

Säger du ja till att gå på dejt eller bli ihop med någon riskerar du skammen över att erkänna att du gjorde fel om du väljer att avsluta. Dessutom måste du göra någon besviken och det ska du enligt Duktighetsnormen också undvika till varje pris.

Om du kysser någon kan det kännas som att du säger ja till att från och med nu alltid vilja kyssa den personen. Dessutom leder kyssar in på en väg full av andra saker som du kanske inte heller känner dig trygg med att backa ifrån om det inte skulle kännas bra. Plötsligt blir det en enorm investering att kyssa någon.

Att säga ja till något, vad som helst, blir livsfarligt om du inte också vet att du kan ändra dig och säga nej ifall det slutar kännas bra. Det här väcker naturligtvis en enorm inre press på att alltid välja rätt.

DU MÅSTE PROVA FÖR ATT VETA

Att inte kunna välja innebär att ditt liv stannar av. Det begränsar ditt livsutrymme enormt att du tror att du inte får testa saker. Du sitter fast i den lilla ruta av gamla val som du just nu lever i. Varje steg utanför den innebär ett stort risktagande.

För många väcker det här massor av känslor. Rädsla för att välja fel. Skam över att ditt liv står stilla eller inte är som du vill ha det. Ledsenhet över alla drömmar du aldrig vågade testa. Panik över att behöva hålla allt det här inom dig (för enligt Duktighetsnormen ska vi verkligen inte ha sådana här problem).

Detta skapar ett gigantiskt moment 22-dilemma för i själva verket är det helt omöjligt att veta i förväg vad som är rätt. Du kan inte veta det utan att testa! Har du inte utrymme att testa utan att känna att du gjort ett evigt val kommer du bli helt handlingsförlamad. Även de minsta besluten kommer kännas läskiga och extremt avgörande.

Därför behöver du ge dig själv utrymme att göra små val och se livet mer som ett smörgåsbord än som en motorväg. Du kan provsmaka allt du vill på livets smörgåsbord och du är aldrig tvingad att äta upp.

Smakade köttbullarna inte bra behöver du inte äta upp dem, även om du lagt dem på tallriken. Nästa gång tar du inga köttbullar, bara. Eller så provar du igen, för det kanske var andra köttbullar eller så var du mer sugen på köttbullar den dagen. Det är okej. Du får prova saker och ändra dig.

Var personen du dejtade inte lika spännande som hen verkade är det helt lugnt att avsluta och dejta någon annan. Det är helt okej att vilja hångla idag men inte imorgon. Det är okej. Du får prova saker och ändra dig.

Vill du omskola dig, flytta utomlands, säga upp dig, starta eget, skaffa hund, ha massa sex eller inget alls, gå en kurs eller möblera om går det hur bra som helst. Det är okej. Du får prova saker och ändra dig.

ATT ÄNDRA DIG ÄR FRAMSTEG – INTE MISSLYCKANDE!

Du har alltid alltid möjligheten att göra ett nytt val (okej, det finns vissa val i livet som inte går att backa från men de är betydligt färre än du tror). Du har en enorm frihet i ditt liv som gör att du har alla möjligheter i världen att välja precis vad som helst.

Inga kvinnor i världshistorien har någonsin haft de möjligheter du har. Ska du sumpa allt det pga en påhittad tanke om att du måste välja rätt på första försöket?

Att ändra dig är inte att säga “jag hade fel”! Att ändra dig är att säga “hurra, jag kom på något ännu bättre!”

Det är att säga “jag har utvecklats och lärt mig något”. Det är att leva i din egen sanning och ta din fullt mänskliga ombytlighet på allvar. Det är inte rimligt att alla val vi gör ska kännas rätt för evigt. Det är betydligt rimligare att livet är en resa som tvärtom förutsätter att vi ständigt är lyhörda för vad som känns rätt just nu.

Det är dessutom en helt nödvändigt färdighet när du dejtar. Kan du inte följa det som känns rätt för dig blir det väldigt svårt att komma emotionellt nära någon och ha en dynamisk och emotionellt öppen kärleksrelation – för är set något som alltid är i rörelse är det känslor! Och det är helt okej! Du måste helt enkelt börja öva på att känna efter vad du vill, så du kan göra dina livsval baserat på vad som känns bra för dig istället för vad du “borde”.

Det är helt okej att något annat känns rätt imorgon, nästa vecka eller om 10 år. Du får ändra dig. Hur många gånger du vill. Du är som sagt vuxen nu. Det innebär att du har friheten att leva ditt liv som du vill. Förvaltar du den friheten?

Vill du ha hjälp med att lyssna på dig själv istället för på andra så att du kan skapa ett bra liv med bra relationer? Läs mer om individuell coaching här.

Varukorg
Rulla till toppen