“Älska dig själv!” – Jaha, men hur gör jag det då??

Nästan alla jag coachar kämpar med att tycka om och älska sig själva. Istället letar de febrilt efter någon annan som kan göra det jobbet åt dem.

Vi tror ofta att någon annan kan visa oss vårt värde, få oss att känna oss tillräckliga och att vår inre självkritik kan kompenseras med vänlighet utifrån. Tyvärr fungerar det inte så.

Det är inte någon annans uppgift att se till att du trivs med dig själv. Och så länge du inte gillar dig själv kommer andras vänlighet inte heller nå fram.

Det är nämligen väldigt svårt att lita på andra människors uppskattning och omtanke när man inte tycker om sig själv, eller hur? Den landar liksom inte, eftersom det går emot din självbild.

Lyckligtvis är du inte beroende av någon annan för att ändra på detta.

Ju mer du övar på att vara vänlig mot dig själv, desto självklarare kommer det kännas att ta emot komplimanger, uppskattning och bekräftelse från andra. Rätt logiskt ändå, inte sant?

De flesta har förståelse för det här, men orden “jag borde verkligen va lite mer snäll mot mig själv” följs väldigt ofta av “…men det är så svårt” och “…fast hur gör jag det då?”

Så, hur gör man egentligen för att vara snäll mot sig själv? Jo, man gör exakt likadant som när man är snäll mot någon annan.

Här är tre saker du kan börja med omedelbart:

1. Sluta tala illa om dig själv
En bra grundregel i livet är att inte tala illa om människor, eller hur? Så vad sägs om att inkludera dig själv i det?

Från och med nu talar du inte illa om din kropp. Du säger inte att du är “knäpp”, “störd” eller “galen” när du inte förstår dig själv eller har det jobbigt. Och du låter bli att kalla dig själv för elaka saker när något inte blev som du hade tänkt dig.

Tankar kommer och går ju lite som de vill, särskilt om man har för (o)vana att grubbla eller övertänka mycket. Men du kan iaf styra vad du säger högt om dig själv till andra. Aktivera ditt snällfilter.

2. Se dig själv i ögonen
När du går förbi en spegel, se dig själv i ögonen. Det är precis lika oartigt och respektlöst att ignorera dig själv som att ignorera någon annan. Och precis lika oförskämt att med bister min granska din kropp uppifrån och ner när du ser den. Jag antar att du inte tittar på andra människor på det viset. Bra, då gör du det inte mot dig själv heller.

Du är en mångsidig, tänkande, kännande människa med mål, utmaningar, drömmar och förhoppningar så sluta se dig själv som ett pussel av kroppsdelar. Möt din egen blick i spegeln som ett tecken på respekt.

3. Hälsa!
Att prata med sig själv tycker många känns jättekonstigt eller pinsamt. Men hur ska man kunna bli kompis med nån man aldrig snackar med? Börja med att vänligt säga godnatt till dig själv när du går och lägger dig, och god morgon när du vaknar.

Så här i digitala tider skickar vi ju påminnelser till oss själva mest hela tiden och det är ju också en form av prat med dig själv så passa på att göra det lite extra schysst.

Mina alarm på mobilen tex är numera väldigt vänliga. Det är jättemysigt att vakna varje dag till så fina ord.

Du övar på att känna dig älskad genom att vara vänlig mot dig själv. Kan du tänka dig någon viktigare färdighet?

Är det svårt för dig att tro på att personen du dejtar faktiskt vill vara med dig (eller att någon överhuvudtaget skulle vilja dejta dig)?

Så pass att du är konstant rädd för, och faktiskt helt övertygad om, att hen kommer dra när som helst?

Även när personen ifråga fortsätter höra av sig och uppenbarligen vill ses?
Läs mer om dejtingcoaching här.

Varukorg
Rulla till toppen