fbpx

Tänker du för mycket på vad andra tycker? (Nej det gör du inte.)

Ägnar du en jobbigt stor del av din energi åt att försöka räkna ut och förhålla dig till vad andra människor tycker? Då är du definitivt inte ensam. Det här är så vansinnigt vanligt, oerhört jobbigt och helt onödigt.

Den som tänker väldigt mycket tror ofta att hen tänkt på allt, men det finns några saker som du inte har insett om du har det här mönstret.

1. DU ÄR SJÄLVUPPTAGEN

Vadå självupptagen? kanske du undrar. Problemet är ju att du tänker för mycket på andra! Förvisso sant, men du tänker ju inte på dem i största allmänhet. Du tänker på vad de tänker om dig, eller hur?

Vad tycker han om mig? Vad tänker hon om det där jag sa? Tycker de att jag gjorde bort mig nu? Var det någon som märkte att jag kom fem minuter för sent? Tycker han att jag ser okej ut? Är chefen irriterad på mig? Vill min kompis att jag ska göra si eller så på lördag?

Alla dina tankar om vad andra människor tycker och tänker handlar i själva verket bara om dig. Du bryr dig inte om vad de vill för deras skull (eller jo det gör du förmodligen också, men att ingen är arg på dig är högsta prio). Du bryr dig om vad de tänker för din skull. För att försäkra dig om att du är omtyckt, uppskattad och bekräftad eftersom det bara är då du känner dig trygg.

2. DU HITTAR BARA PÅ

Du kan inte läsa tankar så du vet inte vad andra människor tycker och tänker. Det du ägnar dig åt är att hitta på vad de tycker och tänker. Och du har inte ens särskilt bra fantasi! Du tror ju att det mesta andra människor tänker om dig är negativt.

Jag har aldrig mött någon med det här beteendet som tänker saker som “åh, han gillar mig nog massor eftersom jag är så himla härlig” eller “jag tror säkert att min chef ger mig tårta och en löneförhöjning nu efter min snygga presentation i tisdags“.

Dina tankar om vad andra människor tänker är bara en evig loop av dina egna rädslor och har ingenting alls att göra med vad de faktiskt tycker. I själva verket går människor inte runt och tänker på dig hela dagarna.

Det tycker jag att du ska inspireras av så du också kan slippa gå runt och tänka på dig själv hela dagarna. Det är – som du vet – fullkomligt utmattande att tänka på sig själv så mycket.

UPPDATERA DINA GAMLA MÖNSTER

Det här mönstret är en gammal rest från en tidpunkt i ditt liv då det var nödvändigt för dig att alltid försöka ligga ett steg före och räkna ut, känna in och läsa av vad andra var på för humör. Omständigheterna är helt annorlunda nu så mönstret behöver uppdateras. Dels för att du behöver få tillbaka din energi så du kan lägga den på roligare saker, och dels för att det är en förutsättning för att du ska kunna ha sunda relationer.

Vill du komma ut ur huvudet och befria dig från övertänkandet rekommenderar jag att du läser min bok, börjar meditera, skaffar en välutbildad, erfaren och skicklig coach eller går i terapi.

För det är faktiskt helt onödigt att du har det såhär. Det finns så mycket roligare saker som du kan ägna ditt liv åt.

Föregående
Nästa

Kommentarsfältet är stängt.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng