Anpassar du sönder dina dejter?

KÄNNER DU IGEN DIG I PUNKTERNA I DEN HÄR LISTAN?

  • Du är expert på att känna in andra människors behov och preferenser
  • Du tycker det är jobbigt att göra människor besvikna
  • Du vill att alla ska må bra och vara glada hela tiden
  • Du är konflikträdd
  • Du vet inte riktigt vad du ska säga när någon ber dig berätta om dig själv
  • Dina vänner kommer till dig och ber om stöd när de har problem
  • Men du öppnar dig sällan lika mycket för dem

Allt det här kan se ut som fina och sympatiska egenskaper. Vid rätt tidpunkt och med rätt person är de också det. Problemet är att den som prickar in merparten eller alla av dessa punkter ofta saknar förmåga att bedöma när det är läge att känna in och anpassa sig, och när det inte är det. Så de anpassar sig jämt.

Konsekvensen blir att hela livet blir en hinderbana mellan andra människors preferenser. Ett ständigt undvikande av konflikter och konfrontationer. Ett närmast tvångsmässigt stöttande av alla som kommer i ens väg. Ett självutplånande beteende som förhindrar bråk, ser till att allt är fixat och att alla är glada. Det är fullkomligt utmattande – och väldigt manipulativt.

DU ÄR INTE LIKA HÄNSYNSFULL SOM DU TROR

Låt oss vara uppriktiga. Du gör ju inte allt det här bara för att du är supermån om att alla andra ska ha det bra. Du gör det för att du ska må bra. Du står inte ut med dålig stämning, konflikter eller att andra människor har problem. Det får dig att må dåligt. Därför gör du allt du kan för att undvika det. Det ser ut som att du är jättemån om alla andra, men i grund och botten har du blivit en mästare på att manipulera människor till att bara känna och visa de känslor som du är bekväm med att de känner och visar.

Jag vet att jag är lite hård nu, men har jag fel?

Så vad innebär det här mönstret för ditt dejtande? När du anpassar dig, undviker konflikter och gärna vill vara till lags leder det till att:

1. Ingen kan lära känna dig. För du är inte du, utan den du tror att din dejt vill att du ska vara.

2. Du kan inte bedöma vem du tycker om eftersom du bara fokuserar på vem som gillar dig.

3. Du har inte en chans att räkna ut vem som matchar dig eftersom du inte vet vem du är, bara vem du förväntas vara.

4. Du kan inte ha preferenser på hur dejtandet ska gå till eller sätta gränser i en relation eftersom du är så upptagen med att tillgodose den andra personens behov, att du inte vet vad du tycker om och vad som känns bra för dig.

5. Du blir attraktiv för hänsynslösa personer som älskar att köra över folk och alltid vill kunna göra precis som de vill.

HJÄLP, VAD GÖR JAG ÅT DET?

Lyckligtvis är det här ett inlärt beteende vilket innebär att det också går att lära om. Men hur då? Du behöver bli klar över vad som är viktigt för dig, vad som känns bra för dig och var dina gränser går.

I en dejtingsituation innebär det till exempel att du lämnar tillbaka 50% av ansvaret för hur det går till den andra personen. Du kan inte ta 100% ansvar för att samtalet flyter, att allt är trevligt och att ni hörs igen. Du måste skapa utrymme för att låta personen du dejtar få visa dig vem hen är, utan att du hittar på, fyller i och räddar upp.

Och du måste ge den andra personen utrymme att själv bestämma om hen tycker om dig. Du är inte Queen of the world och har varken makten eller rätten att bestämma vilka känslor andra människor ska få känna. Delegera tillbaka det beslutet till dem. En rätt rimlig fördelning ändå, inte sant? 

Sen börjar du fundera över vad du tycker om personerna du möter istället. Vad du uppskattar och vad som känns bra för dig. Det är också en absolut förutsättning för att du själv ska kunna avgöra vem du vill vara med. Om du bara bryr dig om vem som gillar dig finns det ingen som håller koll på vem du gillar, eller att du blir behandlad schysst, och så vill vi inte ha det, eller hur?

Istället behöver vi se till att du först och främst lär känna dig själv, och sedan börjar låta andra lära känna dig, på riktigt. Och allt börjar med att gång på gång rikta tillbaka uppmärksamheten till din egen upplevelse.

Vill du ha hjälp med att bli fri från anpassningen och lära dig känna in vad du själv vill?
Läs min bok Dejting börjar med dig. Den finns som e-bok, ljudbok och tryckt bok.

Varukorg
Rulla till toppen