Den största rädslan hos nästan alla människor är rädslan för att bli bortvald och avvisad. (Den näst största är ofta rädslan för att själv behöva säga nej, men det är ett annat blogginlägg.) Det är så djupt mänskligt att vilja bli accepterad, omtyckt och inkluderad att vi är beredda att göra nästan vad som helst för att slippa avvisning. Tyvärr är det exakt de sakerna vi gör för att undvika avvisning och skydda vårt hjärta som ställer till det när vi dejtar. Det håller också det vi längtar allra mest efter på avstånd.
Därför blir det fullkomligt transformerande för ditt dejtande om du kan sluta vara rädd för avvisning. Om det kan vara okej att alla inte vill vara med dig öppnas massor av nya möjligheter för dig både praktiskt (du kan bete dig mycket friare) och emotionellt (du slipper vara rädd för avvisningen).
Så här är en lista med 10 saker som kan hjälpa dig att släppa taget om din nejrädsla.
TIO SÄTT ATT BLI OKEJ MED NEJ
1. Nej = yay!
Först och främst, det är okej att få ett nej. Det är ett bevis på att du är aktiv i ditt eget kärleksliv och prövar nya grejer. Alternativet är att göra ingenting alls och den personen vill du definitivt inte vara. Det skulle innebära att ditt liv stod stilla utan utveckling.
Ju modigare och mer aktiv du blir i ditt kärleksliv desto mindre fokus kommer du lägga på responsen du får från andra. Om du flirtar med någon eller inte är upp till dig och om personen flirtar tillbaka är helt och hållet den personens ansvar. Själva anledningen till att du flirtar är att du vill ta reda på om hen vill, kan och vågar flirta tillbaka. Fick du inte den respons du hoppades på vet du att hen inte är intresserad. Då kan du släppa det och flirta med någon som faktiskt gillar det.
2. Låt andra ta ansvar för sin respons
Brittiska dejtingcoachen Matthew Hussey, har sagt något väldigt klokt: ”Never take one persons disinterest as a measure of how attractive you are.” Att en person inte gav önskad respons på det du gjorde för att skapa kontakt mellan er säger ingenting om ditt värde eller hur intressant du är.
Det säger bara att ditt sätt att ta kontakt eller flirta eller leda det vidare inte funkade just den här gången med den här personen. Det är förstås bra att utvärdera responsen du får, men orsaken till att det inte gick som du hoppats kan som sagt mycket väl ligga hos den andra personen. Du ansvarar alltid bara för 50 procent av varje möte. Ta ansvar för din del, men överlåt resten åt den andra.
3. Undvik övergeneraliseringar
Att övergeneralisera innebär att du ser ett misstag som ett bevis för att allting är kört. I stil med någon som lagt om kosten men ändå tar en kaka till fikat och tänker ”nähä, nu var det kört, nu kan jag lika gärna äta upp hela kakpaketet. Och en glass. Jaha, det var ju typiskt” trots att det egentligen bara handlade om en kaka. Gör inte så. Att en person inte reagerar som du hade hoppats på dina inviter betyder inte att allt är förstört eller att det är meningslöst att försöka igen.
4. Kom ihåg ditt värde
En annan form av övergeneralisering är att ta saker personligt. Om vi använder kakexemplet igen blir det som att tänka ”jaha, nu gick den här kostomläggningen åt skogen också, jag är ju verkligen värdelös och det ingen idé att jag nånsin försöker börja äta nyttigt igen, jag är ju uppenbarligen sämst i hela världen”. I ett socialt sammanhang skulle det motsvaras av att tänka ”hen vill inte ha mig, alltså kommer ingen nånsin vilja ha mig, jag är värdelös och allt är skit”. Men nej, det stämmer inte heller. Du behöver gör skillnad på dina resultat och ditt personvärde. Du är alltid värdefull och ett oönskat resultat förändrar inte det!
5. Skilj på känsla och verklighet
Orsaken till att vi lätt går in i de här överdramatiska monologerna med oss själva om att det är meningslöst att försöka och att vi är värdelösa är att det faktiskt känns så ibland. Men det betyder inte att det är sant. Gör skillnad på dina känslor och fakta. Ta hand om dina känslor när det känns jobbigt (självmedkänsla är ett alldeles perfekt verktyg för det). Men dra inte slutsatsen att dina känslor säger något om verkligheten.
6. Låt människor välja själva om de tycker om dig
Något som verkligen kan sätta käppar i hjulet för ditt dejtande är inställningen att alla måste tycka om dig. Det måste de inte. Ingen måste tycka om dig och du måste inte tycka om någon heller. Tillåter du dig själv att välja bort personer att umgås och flirta med som du inte gillar kommer det bli lättare att hantera att alla inte vill vara med dig heller. Och i ärlighetens namn, är det inte lite mycket begärt att precis alla ska tycka om dig? Särskilt när du inte ens kan leva upp till det själv.
7. Räkna med att det ingår
Ett missförstånd som gör det svårare att hantera nej är inställningen att det skulle gå att slippa. Men tyvärr, såvitt jag vet har du inte skrivit på något papper som garanterar att livet ska vara rättvist eller att du kommer vara befriad från motgångar eller jobbiga känslor. Det ingår i konceptet att vara människa att det går upp och ner. Bråka inte med dina utmaningar utan se dem som social mjölksyra och ett bevis på att du är på väg mot dina mål.
8. Släpp pressen
Det är först när du tror att du har något att förlora som det blir läskigt att ta chansen. Så släpp på pressen genom att öva på att dejta och stärka din självbild. Rädslan för att bli nobbad kommer minska när du inte sätter allt på spel. Om det inte är någon stor grej att fråga om ett ja kommer det inte vara en lika stor grej att få ett nej heller.
9. Kom ihåg att det gäller alla
Det är så lätt att med avund se på alla andra som ser ut att ha det så himla bra och lätt. De som får mycket mer uppmärksamhet än du, de som inte blev mobbade på mellanstadiet, de som är snyggare, har mer pengar eller schysstare föräldrar. Men det där är en illusion. Det är definitivt inte bara du som varit olyckligt kär, blivit nobbad eller känt dig otillräcklig.
De som ser ut att ha allt i ordning och alltid må bra har för det första inte alls det (däremot kanske de tror så om dig?). De önskar sig garanterat något annat som de i sin tur saknar (men som kanske du har och tar för givet?). Vi har alla våra utmaningar. Inspireras gärna av de som har vad du önskar dig, men lita på att andra människor också har det jobbigt ibland. Även om de inte visar det på Instagram…
10. Lär dig möta negativa känslor
Jag tänker inte säga något käckt om att du ska strunta i att det känns jobbigt att bli avvisad. Det ÄR extremt utmanande att emotionellt närma sig människor och det är utlämnande att ta kontakt, att kyssa någon för första gången eller att föreslå en andra dejt. Att lära dig hantera dina rädslor och negativa känslor istället för att undvika dem kommer att göra ditt liv mycket mer meningsfullt och utvecklande.
Vill du lära dig en superkonkret och enkel process för att möta jobbiga känslor rekommenderar jag att du läser min bok Dejting börjar med dig! Klicka hem den här!