Vet du varför du vill ha en relation, eller bara att du borde ha en?

Går man till en dejtingcoach är man naturligtvis rätt angelägen om att träffa någon. Jag möter dagligen singlar som verkligen verkligen längtar efter en partner.

De berättar om skammen över att misslyckas med sitt dejtande, om känslan av utanförskap när alla kompisar parar ihop sig + börjar bilda familj och om känslan av att liksom “ligga efter” i livet när de inte får till något som alla andra verkar klara utan problem.

En intressant gemensam nämnare bland exemplen ovan är att samtliga handlar om en yttre press. Det handlar om att leva upp till en norm, om jämförelser med andra och om att passa in i en förutbestämd mall över hur livet ska gå till.

Det är något helt annat än att ha en inre längtan efter kärlek.

Jag frågar därför ofta mina klienter vad de vill att deras framtida relation ska innehålla. För att då reda på vad som är deras egna inre längtan, bortom alla förväntningar, normer och pressande hets att passa in.

Jag frågar vad de vill dela med sin partner. Vad de längtar efter uppleva i en relation. Vad de längtar efter hos en partner. Anmärkningsvärt många har inget svar på det.

De har inte reflekterat över vilken relation de vill ha, varför de vill ha den eller vad de ska ha den här efterlängtade pojkvännen till. De känner bara en extrem press över att de “borde” ha träffat någon vid det här laget.

Ofta får de en liten chock när de inser att största anledningen till att de känner sig stressade över att träffa någon är att alla andra gjort det och att de i själva verket inte ens vet vad de söker eller längtar efter.

Att “alla andra” har en relation är ingen strålande anledning till att du vill ha en. Särskilt inte eftersom långt ifrån alla relationer är bra. Det finns massor av dåliga skäl till att vara ihop med någon (“jag vågar inte vara ensam”, “jag har inte råd att skilja mig”, “jag är rädd att ingen annan kommer vilja ha mig” osv).

Att vara singel är inte ett andrahandsval utan ett alternativ bland många. Det finns massor av olika sätt att fylla sitt liv med närhet, kärlek, kontakt, sex, fina relationer och även barn utan att ha en fast partner. Du måste inte följa normen, men väljer du att göra det är det bra om det är ett medvetet val och inte bara något du gjorde utan att reflektera för att passa in.

VAD ÄR RÄTT FÖR DIG?

För att kunna ha en bra relation, behöver du veta vad en bra relation innebär för dig. Annars blir ditt dejtande som att gå in på arbetsförmedlingen och bara säga att du vill ha “ett jobb”.

Ska det vara heltid eller halvtid? Vill du jobba dag eller natt? Vad har du för utbildning och styrkor? Vad tycker du vore roligt att jobba med? “Ett jobb” kan innebära nästan vad som helst, precis som en relation.

Vet du inte vad du söker, eller varför du söker det, blir det väldigt svårt att hitta det. Och tvärtom; så fort du vet går det betydligt lättare.

Så jag ställer frågorna igen:
Vad vill du att din relation ska innehålla?
Vad vill du dela med en partner?
Vad längtar du efter att uppleva genom din kärleksrelation?

Oavsett vad alla andra har för sig, vad skulle känns rätt för dig?

Vill du reflektera ännu djupare över dig själv och hur du ser på dejtande och relationer, läs min bok Dejting börjar med dig. Det finns som fysisk bok, ljudbok och e-bok (med olika omslag men samma innehåll). Läs mer här.

Varukorg
Rulla till toppen