Dejtinglotteriet – eller “det går ju inte att veta i förväg vem som är intressant”

Bland alla tusentals singlar på apparoch dejtingsidor, hur ska du egentligen kunna bedöma vem du faktiskt skulle kunna klicka med? Korta profiler, några få bilder, oändligt med alternativ. Hur ska man veta vad som gömmer sig där bakom?

En coachingklient beskrev uppgivet dejtandet som ett lotteri; man har ingen aning utan kan bara chansa och hoppas. Jag håller lyckligtvis inte med.

Till att börja med har du ju personens profil att gå på. Den säger något, även om den är intetsägande. Kanske särskilt om den är alldaglig. Intressanta personer brukar nämligen ha intressanta profiler…

Att väldigt många profiler liknar varandra, får många singlar att känna att det därmed inte går att bedöma vem som är intressant. Jag är så krass att jag skulle hävda att du just därför kan välja bort merparten av de personerna. Någon som har en profil som är precis som alla andras (“är 186 lång, gillar att träffa vänner och resa”) är antingen:

1. precis lika alldaglig som sin profil
2. känner inte sig själv bättre än så
3. vill/kan/orkar inte anstränga sig mer än så

HÖJ RIBBAN!

Eftersom du är så engagerad i ditt dejtande att du är inne på den här bloggen kan jag redan nu säga att du med största sannolikhet inte skulle passa ihop med en sådan person. Du är en smart, ambitiös och nyfiken människa som gillar personlig utveckling, inte nöjer dig och inte ger upp.

Du är mer driven och vill ha ut mer av livet än många andra och du kommer därför inte passa ihop med vem som helst. Det är dags att du inser det, höjer ribban och börjar leta efter någon som matchar dig!

Problemet är att personer som kämpar med sitt dejtande väldigt ofta istället sänker sin ribba och ger ännu fler personer som är helt fel för dem chansen när det inte går bra. Trots att själva anledningen till att det inte går bra är att de redan dejtar nästan vem som helst. (Ändå får de för sig att de är för kräsna!!)

Ännu snurrigare blir det av att de ofta inte ens har koll på varken vem de är eller vem de söker. För det hör naturligtvis ihop; du behöver veta vem du är för att veta vem som skulle passa ihop med dig.

Citat från coachingklient

Även när du vet vad du söker tycker många att det känns svårt att veta vem som faktiskt lever upp till det. Men finns sätt att ta reda på vem som befinner sig bakom profilbilden. Du kan exempelvis fråga. Jag vet att jag låter närmast raljerande självklar när jag säger det, men jag vet också att väldigt många behöver höra det. För de ställer helt fel frågor.

YTLIGA FRÅGOR GER YTLIGA SVAR

Du behöver börja ställa frågor till personerna du skriver med som på riktigt ger dig en bild av vem du pratar med! Du kommer aldrig få reda på vem det är om allt ni pratar om är vad ni gjorde i helgen, vad ni jobbar med eller om det hände nåt kul på semestern.

Så ytliga konversationer leder ingenstans och säger inte särskilt mycket om en person. Dessutom får det dig att framstå som skittråkig fast du verkligen inte är det.

Du måste börja ställa riktiga frågor om saker som är viktiga och relevanta för dig. Brinner du för miljöfrågor, utrikespolitik eller improteater, älskar standup, är en träningsnörd eller vill resa till världens alla länder?

Prata om sådana saker för att ta reda på om den andra personen gillar liknande grejer, eller om hen gillar annat som antingen kompletterar eller går helt emot dina värderingar och intressen.

Det viktigaste är inte att ni gillar varandra, det viktigaste är att ni lär känna varandra. Antingen visar det sig att ni är är en bra matchning eller så slipper ni börja dejta varandra om det visar sig att ni inte är det! Win-win.

Det många är rädda för är naturligtvis att de ska skrämma bort någon om de är så personliga direkt och pratar om stora saker för snabbt. Men du måste omedelbart börja se det som en superkraft att du kan skrämma bort människor som är fel för dig genom att vara du! Du kommer nämligen bara skrämma bort de som är fel för dig.

Det är ju när de är borta som du vet vilka de verkligt intressanta personerna, de som du faktiskt kan klicka med, är!

TRE FRÅGOR TILL DIG

Ställ dig själv följande frågor för att bli klar över vad du söker:
1. Vad är viktigt för mig i livet? (Arbete, hälsa, resor, socialt liv osv. Hur vill du leva, helt enkelt?)
2. Vad är viktigt för mig i en relation?
3. Vad är viktigt för mig hos en partner?

När du svarat på frågorna har du också skapat en lista över samtalsämnen att prata med dina potentiella dejter om. Ni kommer lära känna varandra betydligt snabbare och det kommer gå mycket lättare för dig att avgöra vem som är rätt för dig att dejta.

Varukorg
Rulla till toppen