Letar du efter facit på dejtingmysterierna? Du kan sluta nu.

När jag blir intervjuad får jag såklart frågor om hur man ska göra, tänka och bete sig när man dejtar. Vad funkar egentligen? Vart ska du gå, vad ska du säga, och vad betyder det när någon gör si eller så?

Jag lyssnar på poddar och där låter det likadant: hur imponerar jag på någon? Hur ska jag vara för att bli omtyckt och åtrådd? Vad är bästa saken att säga och smartaste grejen att göra för att få de resultat man vill ha?

Och inte minst är det ju exakt dessa frågor som även mina coachingklienter har.

Jag förstår att folk har huvudet fulla av sådana här frågor, och det är inte alls konstigt att de ställs, men hela tankesättet är fullkomligt bakvänt. Det är som att alla letar efter ett hemligt facit som ska få deras kärleksliv att plötsligt funka. Som om det finns något magiskt trick och lär man sig bara det kommer allt bli bra.

Så jag säger det direkt: det finns inget facit!!

Här är fem skäl till att du letar på helt fel ställe när du tänker så:

FEM FEL MED FACIT-TÄNK:

1. “VAD SKA JAG GÖRA?” ÄR EN BAKVÄND FRÅGA.
Jag förstår att den som kämpar, lider eller är förvirrad väldigt gärna vill att nån ska glida in och bjuda på enkla svar. “Gör så här bara så blir det bra. Funkar varje gång.” Men att dejta är riktigt inte som att bygga ett hus eller montera en IKEA-möbel.

Vi har att göra med något så komplext, nyanserat och individuellt som personliga relationer här. Varje person du möter är unik, precis som att varje möte och varje situation är unikt. Det enda du kan, och bör, fokusera på är därför: vad vill jag göra?

Vad skulle kännas bra, sant och rätt för mig i den här situationen?

Om du gör saker bara för att få en viss respons eller ett visst resultat hos den andra personen, då är det ganska grav manipulation du håller på med. Så vad sägs om att istället fokusera på att vara sann mot dig själv, och låta andra själva bestämma om de gillar det eller inte?

Målsättningen är ju att hitta någon som gillar dig, och det går ju bara om du är du, eller hur?

2. VAD “ALLA” GILLAR ÄR HELT IRRELEVANT (HUR MÅNGA SKA DU HA EGENTLIGEN?)
De flesta är i första hand intresserade av att träffa en partner att ha en monogam relation med. Vill du ha polyrelationer eller dejta runt för nöjes skull är det såklart också fullt möjligt, men inte ens då är det “alla” som står på menyn.

Om du kan tänka dig att vara med vem som helst behöver du definitivt höja ribban och börja reflektera över vad du gillar och vad som funkar för dig. Bry dig därför mindre om vad andra gillar och mer om vad du gillar. Målsättningen är att hitta någon som också gillar det. Alla behöver inte hålla med.

3. “ALLA” ÄR OLIKA. DET ÄR DET ENDA DE HAR GEMENSAMT
Att vi har att göra med något så komplext och nyanserat som både vårt eget och någon annans känsloliv verkar många helt bortse från när de letar efter tips och trix på hur man får folk att gilla en. Likaså det faktum att människor är unika individer med helt olika erfarenheter, preferenser, rädslor och beteendemönster. Vad som “funkar” är helt beroende av vem du är, vad du gillar, vem du vill träffa och situationen du befinner dig i.

Det finns inget “one size fits all”-knep för att “tjejer” eller “män i allmänhet” ska gilla dig. Vad ska du med dem till förresten? Vill du ha 100 random dejter eller vill du träffa en, två eller kanske tom tre personer som specifikt matchar det du söker och som du faktiskt skulle kunna funka ihop med?

Förhoppningsvis det sistnämnda och då behöver du omedelbart sluta försöka räkna ut vad andra gillar och och fokusera mer på vad du gillar så du kan hitta exakt de personer som också vill ha det så.

4. DU LETAR PÅ UTSIDAN EFTER NÅGOT SOM FINNS PÅ INSIDAN
Innan du börjar googla, grubbla eller fråga runt om vad du ska göra för att bli omtyckt av andra – börja med att imponera på dig själv!
Vem vill du vara? Hur vill du bete dig i den här situationen? Jag bollar alltid tillbaka “vad ska jag göra?”-frågor till personen som ställer dem.

Vad vill du göra?

Väldigt ofta får jag ett helt chockat ansiktsuttryck tillbaka: “Vadå jag? Vadå vill?” Många har inte ens varit i närheten av tanken på att vad de vill, tycker, tänker och känner är något att ta hänsyn till. Allt fokus läggs på att försöka räkna ut vad andra människor vill och manipulera dem åt ett visst håll. Låt bli det. You do you, och låt dem vara som de är. Matchar det inte vad du vill ha går du vidare till någon annan. (Och jag vet att man ogärna släpper det lilla man kan få tag i när det känns som att singelhavet är helt utfiskat, men tro mig, du kommer lyckas betydligt bättre när du slutar nöja dig med mindre än du vill ha.)

5. DEJTING BÖRJAR MED DIG
Alla tips du får från vänner och bekanta kommer 100% av gångerna utgå från deras personliga erfarenheter.

Den som träffat sin själsfrände på Tinder kommer sannolikt tokhylla appen och hävda att den är den sanna vägen till kärleken, medan någon som aldrig ens får en match, eller bara får dickpics från Tinderkillar kommer hävda att Tinder är skräp med exakt samma övertygelse.

Ingen av dem har objektivt rätt, de delar bara med sig av sina högst personliga slutsatser av sina högst personliga erfarenheter. Frågan är om det har någon relevans för dig överhuvudtaget? Vad som däremot alltid har relevans för dig är vad du tycker och vad som funkar och känns bra för dig.

Och fascinerande nog går det väldigt snabbt för de flesta att få kontakt med vad de vill när de bara blir uppmärksammade på möjligheten. Prova!

Varukorg
Rulla till toppen