Dejtingpanik i Nyhetsmorgon

Igår var jag med i Nyhetsmorgon och pratade om dejtingpanik.

Blogginlägget vi nämner i inslaget hittar du här. Jag har aldrig fått så stor respons på något som på just det inlägget. Det är uppenbarligen något som berör väldigt många många och som vi behöver prata mer om. För dejtingpanik är oerhört jobbigt att uppleva men också jämförelsevis enkelt att förstå, lindra och bryta.

Samtalet i Nyhetsmorgon visade på en intressant sak som jag tror är rätt vanlig. Programledarna frågade nämligen flera gånger om dejtingpanik ändå inte är samma sak som det naturliga pirr eller den lätt obehagliga nervositet som ingår i en förälskelse. Men nej, det här är något helt annat.

Visst kan det vara både tudelat, frustrerande och jobbigt att vara förälskad men den dejtingpanik jag pratar om är inte tudelad alls, den är bara smärta och ångest. Den är så outhärdlig att människor gång på gång bryter ihop, ger upp, lägger ner och/eller saboterar sitt dejtande för att det är för jobbigt att må så dåligt under en längre period.

Man vill bara att det ska vara över, till nästan vilket pris som helst. Så antingen står man ut men beter sig rätt konstigt för att man mår så dåligt och inte kan ta bra beslut, eller så ser man till att det skiter sig så man kan må bra igen. Och samtidigt som man är mitt i den här emotionella tornadon ser man andra som har det hur enkelt som helst och kan inte förstå varför man själv behöver kämpa så mycket.

Den som inte vet vad dejtingpanik är eller varför det uppstår kan nämligen känna sig väldigt konstig när det här händer, och lätt tappa hoppet. Dels för att man inte förstår sig själv men också för att man inte heller blir förstådd av andra. Kompisar som aldrig upplevt detta förstår såklart ingenting när deras normalt sett självständiga och superhärliga vän plötsligt bryter ihop över någon de träffat en gång eller knappt känner men ändå börjar bli intresserad av.

I grund och botten är det dock oerhört logiskt och likadant för alla som drabbas. Det handlar om otrygg anknytning. Paniken är en försvarsmekanism från barndomen som då fyllde en funktion men som idag skapar problem.

I inslaget pratar jag om varför den här paniken uppstår hos vissa och ger tre tips på hur du kan förhålla dig till din dejtingpanik när den uppstår. Klicka här för att titta.

 

Varukorg
Rulla till toppen