Vill bara fel personer fortsätta dejta dig?

Hur kommer det sig att det så ofta bara är personer du inte är intresserad av som vill fortsätta dejta? Medan de du fattar tycke för inte känner likadant…

Många verkar tro att det ligger någon sorts magisk otur bakom den här företeelsen. “Huuur kan jag ha sån otur när jag dejtar, och vaaarför blir det alltid såhär?”

Det är egentligen helt logiskt. För är det inte så att när du ska träffa eller dejta någon du inte är så intresserad av så är du helt chill? Du tänker inte särskilt noga på vad du gör, du säger och frågar bara det du kommer att tänka på och funderar inte så mycket på hur det uppfattas. Du svarar på meddelanden men kanske inte med världens största engagemang utan rätt lättsamt och casual. Du “är dig själv”, som de kallar det. 😉

DITT ANDRA JAG

Men när du gillar nån då? Hur beter du dig då? Låt mig gissa på att du plötsligt tar situationen på väääldigt stort allvar. Du övertänker nåt jävulskt. Sitter självmedveten hela dejten och funderar på om du ser bra ut, om det där du sa lät smart, om du verkar tillräckligt intressant, vad som kommer hända sen och försöker känna in vad den andra personen tycker om dig.

Det sistnämnda är en sak som nästan alltid återkommer: man anstränger sig maximalt för att bli omtyckt. Vad man helt och hållet missar är att bästa sättet att bli omtyckt verkligen inte är att vara ängslig och anpassa sig utan precis tvärtom.

Efter dejten lägger du kanske en hel del tid på att försöka se in i framtiden, läsa den andra personens tankar på distans, och kan lätt ägna en eftermiddag åt att komponera ett sms på två meningar. Sen ägnar du resten av kvällen åt att leta fel i smset du skrev. Känns det igen? 😉

TIOTUSENKRONORSFRÅGAN

Så här kommer tiotusenkronorsfrågan:

Kan den andra personens respons möjligtvis ha något att göra med att du beter dig som två helt olika personer beroende på hur mycket du gillar någon?

Otur och magi? Don’t think so. Jag kallar det orsak och verkan. Gör du olika saker får du olika resultat. Sockerkaksreceptet ger dig sockerkaka och kladdkakereceptet ger dig kladdkaka. Sluta bli förvånad över det och byt recept!

VAD ÄR RECEPTET?

Så hur gör du då för att få den kaka du vill ha? Lyckligtvis har du ju redan receptet på den. Du gör ju exakt rätt saker när du träffar någon du inte är så himla sugen på. Det finns bara en hake. Hela grejen med att “vara sig själv” är att man inte är medveten om vad man gör. Det är liksom det som är charmen. Men du har trots det en hel del inside info eftersom du ju har rätt mycket erfarenhet av att vara du. Förmodligen behöver du bara tänka efter och “översätta” till den nya situationen.

Såhär: om en casual fling hade skickat det här meddelandet istället för Mr/Miss OMG, vad hade du svarat då?

Kan du som ett experiment tänka dig att skriva exakt samma sak till Mr/Miss OMG och se vad som händer? (Ditt gamla recept funkar ju ändå inte, så testa!)

GÅR DU I BAKLÅS?

Det finns något mer du behöver känna till när du sitter där på dejten och är självmedveten och nervös. Det som händer när du försöker “hålla koll” på dig själv är att hela systemet går i baklås. Din hjärna börjar lägga sig i saker som den absolut inte har med att göra: helt automatiserade saker som normalt sett funkar utan att du tänker på det.

Det är därför du aldrig kan räkna ut vad du ska göra av händerna tex. Den medvetna delen av hjärnan har inget med det att göra. Prova också att “blinka normalt”. Titta bort från skärmen och blinka normalt i 10 sekunder. Visst sitter du där och blinkar jättekonstigt och kan inte tänka på nåt annat än dina ögonlock?

Det är samma sak som händer när du går på en dejt; du sitter där och motsvarande tokblinkar som ett weirdo med händerna i nån konstig pose, och sen blir du förvånad över att det inte blir nån andra dejt.  Sorry, men du var ju inte ens närvarande på dejten – du satt ju bara där och tänkte på dig själv! Helt omöjligt att lära känna dig då ju.

DU KAN REDAN!

Kommer du på dig själv med att göra detta på en dejt ska du hoppa ut ur ditt eget huvud genom att fokusera på den andra personen. Du vet människan som du kom dit för att träffa. Mr/Miss OMG!

Ta ett andetag, lägg händerna i knät och ställ en fråga om din dejts liv. Lyssna sen på svaret. Alltså exakt det samma sak som du är så grym på att göra i alla andra sammanhang med alla andra människor. Du kan göra det nu också. Med lite övning kommer du kunna vara ditt lugna, sansade, härliga jag även när du är intresserad.

Och vips, så har du inte “otur” när du dejtar längre. 😉

Varukorg
Rulla till toppen