Finns det någon för alla? (Och spelar det någon roll?)

Häromveckan var jag med i radio och en av frågorna som kom upp var ifall det finns någon för alla. Många singlar får ju höra det, att “det finns någon för dig med”. Jag tycker (som vanligt) att det här låter klyschigt och gör singlar maktlösa. Logiken bygger ju på att det bara gäller att träffa rätt person, alltså att någon annan än du själv utgör lösningen på problemet. Det funkar inte.

Det flesta av mina coachingklienter har dejtat måååånga. De har ofta varit singlar länge och väldigt aktiva på Tinder och dejtingsidor. De flesta har inga problem med att få till en första dejt, men hur många de än träffar blir det aldrig rätt. Att säga till någon med det här mönstret att det finns någon för dem med är inte hjälpsamt. Underförstått handlar det då bara om att dejta tillräckligt många, tills de träffar “rätt” person. Kärlek blir ett statistikproblem.

För den som redan misslyckats med jättemånga dejter hjälper det inte att bara gå på fler dejter. Det är aldrig en bra idé att göra mer av något som uppenbarligen inte fungerar. Du måste göra något annat.

DINA MÖNSTER ÄR VIKTIGARE ÄN VEM DU DEJTAR!

För den som har dysfunktionella dejtingmönster spelar det faktiskt ingen större roll alls vem den andra personen är. Dels gör dejtingmönstret ofta att man enbart dras till en viss typ av personer som det inte kan funka med. Hur många dejter du än går på är det samma typ av otillgängliga personer du träffar. Fler av dem gör ingen nytta alls.

Men framför allt kan dysfunktionella dejtingmönster sabba alla möjligheter även med någon som det egentligen skulle kunnat funka hur bra som helst med. Är du rädd för att bli sårad, anpassar dig för mycket, övertänker, inte vågar öppna dig eller inte kan flirta spelar det igen roll vem den andra personen är. Det kommer inte funka oavsett.

Den enda variabeln vi byter ut när vi dejtar är ironiskt nog ändå ofta den andra personen. Sen gör vi samma misstag som får det att gå fel på samma sätt, men med en ny person. Det kommer inte att hjälpa. Halva dejten består alltid av dig. Om det är där problemet finns hjälper det inte att du träffar världens mest perfekta och välmatchade person. Stöket på din del av ekvationen kommer ändå stå i vägen.

Det kan låta hårt, men är i själva verket fantastiskt. För du ha jur makten att påverka vad som händer på din sida! Du kan lära dig att dejta bättre. När du inte längre är hämmad av dejtingproblem kommer du kunna ha trevliga dejter med väldigt många människor. Frågan blir då snarare “vem kan jag skapa den härligaste relationen med?” istället för “finns det någon för mig med?”

Innan du löst dina dejtingproblem spelar det alltså ingen roll hur många du träffar eller vem som skulle kunna vara rätt för dig. Utan ordning på din planhalva spelar det inte så stor roll vad som händer på andra sidan.

PLÖTSLIGT HÄNDER DET – AV EN ANLEDNING!

Det är väldigt intressant att se coachingklienter bryta det här mönstret. Det är inte alls ovanligt att de en bit in i coachingprocessen träffar någon som är en betydligt bättre matchning än alla personer de dejtat tidigare. Och är det inte ett märkligt sammanträffande att den personen dyker upp exakt samtidigt som de gått till en dejtingcoach? 😉

 

Naturligtvis finns det ett samband. De har förstås börjat dejta på ett nytt sätt och bete sig annorlunda. Det gör det möjligt att medvetet välja bort dysfunktionella personer som de dragits till tidigare, höja ribban och göra nya val.

När man äntligen träffat någon som känns vettig och har potential, då vill man ju inte förlora den personen. Hen verkar ju super-unik och vem vet om det ens är möjligt att träffa någon så bra igen. Men detta är en illusion och har också förvånansvärt lite att göra med den andra personen. Ändå kan det lätt se ut så.

När det här händer gäller det att se din egen del i det. Du “råkade” inte springa på en ovanligt bra person helt plötsligt (exakt samtidigt som du gått till en dejtingcoaching). Du lärde dig att dejta annorlunda och det gav dig nya resultat. Det är alltså inte personen du dejtar som är ovanligt bra, utan dina dejtingfärdigheter. Halva dejten består fortfarande av dig, även när det fungerar! Du behöver se din del i det.

Så finns det någon för alla? Frågan är irrelevant. Den som har dejtingproblem och sitter fast i gamla dysfunktionella mönster behöver sluta fokusera på den andra personen och börja fokusera på sig själv. För den som inte har problem är frågan också irrelevant. En bra relation är något du skapar tillsammans med en annan person – inte något som plötsligt bara finns för att någon var “rätt”.

Vill du lära dig mer om hur du skapar ordning på din planhalva när du dejtar? Läs min bok Dejting börjar med dig! 

Vill du ha personlig hjälp med att en gång för alla bryta gamla mönster och bli fri från dina dejtingproblem står allt du behöver veta om individuell dejtingcoaching här.

Varukorg
Rulla till toppen