Ghostad igen? Läs det här!

Känner du igen det här jättevanliga dejtingscenariot?

Alla jag har dejtat det senaste året har försvunnit efter några dejter. Antingen säger de att jag är jättetrevlig men det känns inte rätt, eller så försvinner de bara utan ett ord. Under tiden vi dejtar hör de av sig oregelbundet och försvinner med jämna mellanrum och jag blir galen av att inte veta om de fortfarande är intresserade. Vill man inte ses får man väl säga det, inte bara försvinna!

Jag hör detta från klienter varje mer eller mindre varje dag. Deras frustration är enorm, vilket är förståeligt för situationen är ju genuint sugig. Det är ett plågsamt mönster som gör att man lätt tappar tron på både mänskligheten och sig själv. Jag fattar det. Samtidigt finns det ganska enkla lösningar och förklaringar. Så låt mig gå rakt på sak och ge dig fem av dem, inklusive svaret på den eviga frågan Vad ska jag göra då?


1. Du är van vid opålitlighet 

Om du gång på gång dras till personer som plötsligt försvinner när du dejtar är du sannolikt rätt van vid att människor plötsligt kan försvinna även från andra delar av livet. Det kan vara en del av ditt ankyntningsmönster och kärlekskartaoch ingår då alltså i din omedvetna idé om hur kärlek känns. Det här kan låta tröstlöst, men om problemet ligger hos dig ligger även lösningen hos dig! 

Vad ska jag göra då? 
Se sambandet mellan vem du dejtar och de person/händelser som tidigare i livet lärde dig att människor sviker och försvinner. Har du närmast 100% träffsäkerhet på personer med exakt samma mönster när du dejtar som vuxen är det inte en slump. Vi dras inte till det vi vill ha, vi dras till det vi känner igen. Det är inget fel på dig, det är bara ett inlärt mönster. Känn igen det så du kan bryta det.


2. Du missar varningsflaggorna

Den som är van vid att bli sviken blir blind för vissa rätt uppenbara varningsflaggor och bortförklarar dem gärna. Om någon du dejtar inte hör av sig på flera dagar hittar du kanske på ursäkter till varför. När någon har ett uppenbart superstressat arbetsschema inser du inte att personen är otillgänglig för en relation utan tänker att jodå, det går nog bra. När någon plötsligt hör av sig efter en månads oförklarad tystnad blir du smickrad av den lilla gnuttan bekräftelse och tänker vad trevligt. Det är inte trevligt. Du går rakt i fällan. Igen.

Vad ska jag göra då?
Du behöver lära dig att känna igen de här personerna! Du har ju redan facit, du kan inte bli förvånad fler gånger! I själva verket är du en av världens främsta experter på opålitliga människor och behöver vända det till din fördel! Utmana dig själv i att leta efter tecken på opålitlighet och på/av-tendenser hos alla du möter. På jobbet, i din familj, på Tider, på Netflix. Skriv ner en lista med kännetecken på dessa beteenden (t.ex har ont om tid, håller inte sitt ord, dyker plötsligt upp efter långa perioder av tystnad osv). Tänk att du får ett poäng varje gång du identifierar ett sånt här beteende hos någon. 


3. Du jagar istället för att släppa

Problemet hittills har varit att när en sån här person plötsligt har backat eller försvunnit har du dragit lite bakvända slutsatser. Förmodligen har du grubblat dig snurrig på varför det hänt, vad du gjorde för fel och vad du kan göra för att återfå kontakten. Det kan kännas rimligt men vad du i själva verket gör är att lägga din energi på att upprätthålla den dysfunktionella relationen med en opålitlig person. Inte optimalt.

Vad ska jag göra då?
Don’t blame the clown for being a clown – stop going to the circus! Sluta bortförklara dåligt beteende. Observera det bara, och välj bort personen. Du ska inte dejta människor som beter sig såhär.


4. Du hoppas på förändring

Din förhoppning om att ghostande personer plötsligt ska börja bete sig schysstare kommer inte realiseras. Människor är mycket förutsägbara när man bara vågar se dem klart och slutar bortförklara deras bullshit. Någon som ställer in i sista sekunden, hör av sig oregelbundet och knappt har tid att ses kan du tryggt räkna med kommer fortsätta ställa in i sista sekunden, höra av sig oregelbundet och inte ha tid att ses. Det kommer inte att ändras.

Vad ska jag göra då?
Sluta hoppas att människor ska byta personlighet bara för att du vill det. Låt dem vara som de är och dejta någon som har vad du söker istället. 


5. Du kan inte föreställa dig något annat

När jag coachar någon med det här mönstret är första steget alltid att känna igen varningsflaggorna och välja bort det välbekanta men oönskade. Först när det är gjort kan vi börja titta på hur man känner igen någon som är pålitlig. Det är rätt mindblowing för många att ens leka med tanken på att människor skulle kunna vara genuint intresserade, höra av sig ofta och prioritera dig. Den vanligaste responsen är såna personer finns inte, och finns de är de inte intresserade av mig. Kan du se hur den föreställningen gör dig till en rätt dålig match för vettiga människor? Vem vill dejta någon som inte ens tror att man existerar? 😛 

Vad ska jag göra då?
Börja med att öva på punkterna 1-4, för du har inte plats i ditt liv för det du söker när det redan är fullt av sånt du inte vill ha. Så bli först och främst jättebra på att känna igen och välja bort personer som inte är tillgängliga eller pålitliga. Därefter kan du börja reflektera över vad du vill ha istället. En konkret början är att plocka fram listan från punkt 2 och “översätta” den till motsatta egenskaper (t.ex lever ett lugnt liv, håller sitt ord, hör av sig konsekvent osv). Sen börjar du leta efter dessa egenskaper hos människor du möter. Inte för att dejta dem, utan bara för att uppdatera din världsbild med den goda nyheten att sådana människor existerar. 

När det känns självklart, och du klart och tydligt kan se skillnaden mellan pålitliga och opålitliga människor, kan du göra mycket klokare val i vem du väljer att dejta, och slippa bli förvånad över att opålitliga personer beter sig opålitligt. 


Den här texten publicerades från början i ett av Happy Datings Nyhetsbrev. Där delar jag varje vecka saker som inte går att ta del av någon annanstans, texter som den ovan till exempel. Vill du prenumerera? Fyll i dina uppgifter här:

Scroll to Top