Hur blev vi så beroende av appar? 

I en modern värld där allting från bankärenden och skoshopping till jobbmöten och kommunikationen med våra närmaste blivit digitaliserat, är det inte särskilt konstigt att även våra dejtingvanor och kärleksliv får en digital dimension. 

De digitala sätten att dejta har skapat enorma fördelar och möjligheter när det kommer till att få kontakt med och lära känna nya människor. Det är egentligen rätt häftigt hur de fullkomligt transformerat vår syn på dejtande, och skapat en helt ny norm för vad det innebär att vara singel och hur det går till att träffa någon. 

Med rätt inställning, färdigheter och personlighet kan appar och dejtingsidor verkligen vara ett fantastiskt verktyg för att träffa nya människor, flirta, skapa kontakt och även hamna i en relation. Inte heller är du begränsad geografiskt utan har möjlighet att få kontakt med människor antingen i närheten av dig, eller i princip var som helst på planeten beroende på vilken dejtingplattform du använder och vilka inställningar du föredrar. Det är onekligen en väldigt häftig utveckling, och för många är apparna en digital välsignelse som skapat nya möjligheter att få kontakt och kommunicera på sätt som passar dem helt perfekt. 

Men det går inte att komma ifrån att det också skapar vissa begränsningar, särskilt kopplat till hur den digitala dejtingnormen ser ut. Det kräver vissa specifika färdigheter om du ska lyckas dejta digitalt med framgång, ändå betraktar vi det som något vem som helst borde klara av utan någon särskild förberedelse eller kunskap – trots att det absolut inte är fallet.

Många av de digitala dejtingalternativen ställer till exempel krav på att du kan besvara den existentiella frågan “vem är jag?” på 500 tecken i din profiltext, vilket bara det är övermäktigt för många. Utöver det behöver du vara skicklig på att kommunicera i skrift, vilket inte heller är en självklarhet för alla. Särskilt inte när du behöver göra det med flirtiga och romantiska avsikter (vilket ju är en färdighet som senast krävdes runt 1700-talet när kärlekspar skickade handskrivna kärleksbrev till varandra…) 

Att få din personlighet, humor och inte minst din flirtiga sida att komma till sin rätt i text är något som passar vissa människor helt perfekt (till och med mycket bättre än att göra det i realtid med en person framför sig), men det går inte att komma ifrån att det är något av en social specialfärdighet. Precis som att vissa människor kommer mest till sin rätt i djupa samtal på tu man hand, medan andra trivs som fisken i vattnet med att stå i centrum i en större grupp, så är människor olika även när det gäller dejtande. 

Apparna har tagit monopol på dejtandet

Problemet är alltså inte att apparna blivit så populära – de erbjuder tvärtom en fantastisk möjlighet till kontakt som mänskligheten aldrig tidigare skådat. Det som blir problematiskt är när ett ensamt alternativ, som omöjligt kan passa alla, fullkomligt tar monopol på hur vi dejtar – inte bara rent praktiskt, utan också i vårt sätt att tänka och se på vad som är möjligt. 

Problemet är att apparna blivit så synonyma med dejtande att vi blivit helt blinda inför att det överhuvudtaget existerar andra vägar. Att möta nya människor via dejtingappar ses inte längre som ett alternativ eller komplement till de analoga sätt att mötas som funnits i alla tider och fortfarande finns kvar. Istället har apparna på kort tid börjat betraktas som Det Enda Sättet. Och det är problematiskt. 

I själva verket finns de sätt att träffa någon som existerade före internet fortfarande kvar, och det blir en enorm förlust för mänskligheten om vi glömmer bort att det fortfarande går att prata med varandra. Känns det som en avlägsen omöjlighet behöver vi göra en insats för att hitta tillbaka till varandra igen. 

Alla delar av våra liv påverkas som sagt av den digitala revolutionen, men det finns en viktig skillnad mellan dejtande och sådant som bankärenden, skoshopping, jobbmöten och annat som vi idag med självklarhet sköter den digitala vägen: dejtande handlar i grund och botten om det mänskliga mötet. Hur skicklig du än blir på att skriva en profiltext och charma människor i en chattkonversation kommer du förr eller senare sitta öga mot öga med någon och behöva behärska det personliga mötet utan en skärm emellan er. 

Eftersom en god social förmåga är en färdighet som du ändå ofrånkomligen behöver ha för att kunna dejta med framgång och skapa bra relationer, varför då inte börja där, eller åtminstone låta det vara en del av hur du knyter nya kontakter, lär känna nya människor och skapar fler möjligheter i ditt kärleksliv och sociala liv överlag? 

Människor har ju träffats, dejtat, blivit kära och inlett relationer i alla tider, även före internet och innan det fanns smarta telefoner. Det som fungerade då fungerar nu också, men är vi aldrig med om det i praktiken (och blotta tanken på att möta någon i vardagen känns främmande) då har vi också förlorat möjligheten att öva på skärmfria sätt att umgås och ta kontakt.

Vi går miste om förmågan att knyta an till andra människor i vardagen, vilket skapar en ensam och ofta olycklig spiral av extremt självständiga och ensamma individer som knappt ens tittar på varandra, tycker det känns oöverstigligt att säga hej till nya personer, och därför över tid går miste om det mest värdefulla som finns: varandra.

Beställ Dumpa dejtingapparna här.

Varukorg
Rulla till toppen