Jul, jul, komplicerade jul…

Julen kan vara en komplicerad tid. Dejtingproblem grundar sig ju ofta på diverse fnurror i vår tidiga familjedynamik vilket kan göra det rätt jobbigt med stora familjehögtider. För vissa är det jobbigt att behöva tillbringa tid med människor som inte förstår dem eller ens är snälla, och andra plågas av att inte ha någon att fira med.

Därför tycker jag det är viktigt att se bortom gulligull-julnormen och också kunna prata om hur det faktiskt ser ut på många håll. Och inte minst lyfta faktumet att du inte måste göra som ni alltid har gjort, utan har frihet att göra på ditt sätt.

Det kanske inte är något du kan ta upp såhär tre dagar före julafton, särskilt inte om du har gamla släktingar som ömt ber om att få fira sin sista jul med dig, eller en martyrmamma som tolkar dina självständiga val som att du inte älskar henne, men om du redan har friheten att designa din jul helt på dina egna villkor (aka kommer fira ensam eller med få personer), då rekommenderar jag varmt att du förvaltar den möjligheten och skapar något riktigt mysigt för dig själv.

Som inspiration kan jag dela några exempel på annorlunda jular jag själv haft. Första gången var för ca 15 år sedan när jag började inse att jag inte är särskilt traditionell alls, utan vill göra det mesta på mitt eget vis, om alls. Så i god tid meddelade alla berörda parter att i år vill jag testa att inte fira jul. Det accpeterades lyckligtvis från de flesta håll (även om många i min omgivning som fick höra om det per automatik tyckte det var väldigt synd om mig trots att så inte alls var fallet. För så stark är normen, att vi automatiskt tror att annorlunda är dåligt när det kommer till jul, även om det inte alls stämmer.)

Jag var helnöjd och planerade en julafton med allt som jag tycker om. Jag laddade upp med filmer jag ville se, åt den mat som jag tycker om (istället för den mat jag “borde” äta vid jul), köpte favoritchoklad och en flaska bubbel, och tillbringade hela julaftonen i sängen, och var – för att citera en välbekant jultjur – såååå lycklig.🥰

Något år var jag på Bali hela vintern och där är jul inte ens en grej så då avstod jag också från att fira. Ett annat år var jag på spahotell med en kompis över jul. Vi badade, åt jullunch, kollade på Kalle Anka på hotellrummet och hade julklappsutdelning. I förväg hade vi bestämt att vi skulle ha en julklapp var åt varandra och en julklapp var åt oss själva.

Julklapp till dig själv rekommerar jag varmt! Det behöver inte vara dyrt eller märkvärdigt utan det är även här tanken som räknas, och om det är någon som verkligen vet vad du gillar och vill ha är det ju du själv. Köp presenten, slå in den fint, och öppna på julafton!

Nu kan och bör förstås inte alla bara dra till Bali över jul, och det är inte ett alternativ att bo på hotell eller fira med en vän heller alla gånger, och det är inte heller det som är min poäng. Utan det jag vill belysa är möjligheten att göra annorlunda, för den finns alltid, särskilt om du inte är tyngd av släktkrav och traditioner. Då handlar det mer om inställning och att ge dig själv tillåtelse att ha en bra jul på ditt sätt.

För mig är det ganska odramatiskt att fira jul på udda vis, men så är det förstås inte för alla. Om du mot din vilja sitter ensam över jul, fundera över hur du kan göra julen så mysig som möjligt för dig själv, och fyll den med sådant du tycker om, oavsett om det är klassiskt juligt eller inte. Vill du äta kebabrulle och spela tv-spel hela julafton är det toppen, om det är vad som gör dig glad. Eller bada bubbelbad och läsa modemagasin. Eller gå till gymmet och sen laga muffins. Det viktigaste är att du har det bra, om det innebär julfokus eller ej är rätt sekundärt. Tänk att du ska skapa en kravlös dag som är designad för dig, oavsett vad det innebär.

Julen är också en alldeles utmärkt tid för reflektion över året som gått och året som ska komma. Om du inte har en massa släkt- och familjestök att förhålla dig till kommer det vara väldigt lugna dagar då det mesta är stängt och de flesta är upptagna. Det är väldig goda förutsättningar för att i lugn och ro känna in vad som är viktigt för dig och vilka steg du vill prioritera under året som kommer. Att sätta ett hastigt mål eller avge ett löfte i stunden på nyårsafton kommer inte skapa någon varaktig förändring, men att verkligen ha utrymme för att reflektera över ditt liv i lugn och ro, det är värdefullt på riktigt. Så förvalta den möjligheten om du har den. Du kan enkelt googla fram övningar, livshjul och reflektionsfrågor att utgå från, eller bara avsätta tid för reflektion, journaling eller en guidad meditation (själv gör jag i år den här processen).

Så för att sammanfatta, gör julen mysig på ditt sätt. Och släpp idén om att “alla andra” har det så himla härligt, för det är f*cking komplicerat med julstress och familjerelationer för de allra flesta. Alla sitter verkligen inte och tindrar och myser tillsammans, utan för väldigt många är julen en tid fylld av komplicerade relationer och umgänge med de personer i världen som triggar dem allra mest, då alla dysfunktionella mönster kommer upp till ytan, gamla sår och trauman rivs upp, och utmattningen är total när julen är över.

Det är tyvärr inte så enkelt att “alla” har en idyllisk jul. Men förhoppningsvis kan den bli fin ändå. Särskilt om du har utrymme att göra på ditt eget sätt.

* * * * *

Vill du ge dig själv en julklapp som verkligen gör skillnad? Kika in i Happy Datings webbshop. (Efter nyår har jag också för första gången på länge möjlighet att ta emot ett litet antal nya coachingklienter. Läs mer här.)

Varukorg
Rulla till toppen