Enda gången jag gillar att höra klyschor om dejtande…

Jag är som bekant en stark motståndare till de klyschor som singlar konstant blir överösta med i form av goda råd som inte är till någon nytta alls. Jag skrev en hel artikel om ämnet i Topphälsa nyligen, du kan läsa den här.

Det är helt enkelt inte till hjälp för någon som tänker för mycket att få höra att hon “inte ska tänka så mycket”.

För den som mer eller mindre får panik av ovissheten det innebär att dejta är det inte ett dugg hjälpsamt att höra ett “försök ta det lite mer lättsamt“.

Och för den som är konstant självkritisk och rädd för att bli bortvald betyder det absolut ingenting alls när någon säger “tro på dig själv och kom ihåg att du är bra“.

Problemet är inte att det är dåligt att tänka mindre, ta lättsamt på saker eller tro på sig själv. Absolut inte. Det är bara inte saker som någon någonsin har börjat göra pga en sådan påminnelse. Helt enkelt eftersom det saknas tydliga instruktioner: hur ska det egentligen gå till? För den som inte vet är det lika abstrakta instruktioner som om din PT bara sa “var starkare”. Gärna, men hur blir jag stark då??

Den som tänker för mycket har ingen aning om hur hon ska göra för att sluta med det. Den som får panik av uteblivna sms skulle gärna slippa det om hon bara visste hur. Och den som tvivlar på sig själv önskar inget hellre än att få slippa självhatet en stund men vet inte hur det ska gå till.

GAMLA MÖNSTER FUNKAR INTE I NYA TIDER

Det är här coaching kommer in i bilden. Det är exakt sådana här saker jag praktiskt och konkret lär mina klienter att göra. Det första steget är att tydligt se att övertänkande, panik och självtvivel är gamla inlärda mönster. En gång i tiden fyllde de en funktion, men numera står de bara i vägen. Den vetskapen gör att du kan sluta anklaga dig själv och förstå att du bara blivit lite för bra på att göra något som inte längre fungerar. Sedan får du sakta men säkert lära om, tills mönstret är brutet och ersatt med något som funkar.

I slutet av coachingprocessen brukar jag be mina klienter sammanfatta vad de lärt sig. “Om du skulle ge ett råd till personen du var innan du började, vad skulle du säga?” Det brukar väldigt ofta låta ungefär såhär: “Det viktigaste av allt är nog att inte tänka så mycket utan ta lite mer lättsamt på dejtandet. Ja, och så är det verkligen viktigt att tycka om sig själv först också!” 😉

Det här är enda gången någonsin som jag gillar att höra dessa klyschor. När jag vet att personen som säger dem verkligen har förstått innebörden. Att hon gjort jobbet som krävs för att släppa taget om tankarna, få ordning på känslorna och bli kompis med sig själv. Då bär klyschorna på djup och mening. Det är fortfarande ett uselt råd att ge till någon annan, men en fin sammanfattning för den som verkligen lever så.

Vill du också lära dig? Boka en coachingsession till halva priset här.

* * * * * 

Ladda ner Minipodden och signa upp dig på Happy Datings Nyhetsbrev:

Varukorg
Rulla till toppen