Skillnaden mellan dina vänner och en dejtingcoach

Kan vi snacka lite om det här med att lyssna på sina kompisar när man har dejtingproblem? Jag vet att de förmodligen har de bästa av avsikter och bara vill väl, men det räcker inte. Man måste veta vad man snackar om också för att inte göra mer skada än nytta.

Vilket väldigt många påpekar när de blir coachade. Plötsligt inser de varför alla vänners välmenande råd inte varit till hjälp. Kompisar vet inte hur anknytning, medberoende, rädsla, låst mindset, övertänkande och dålig självbild fungerar. Och de vet definitivt inte vad du ska göra åt det.

“Skärp dig”, “tänk inte på det”, “njut istället” och “ta det inte så allvarligt” är typiska kompis-råd som bara får den som tydligen borde “skärpa sig” att känna sig dum. Hade det gått att skärpa sig ur det här hade du gjort det för längesen.

Eller så börjar kompisen snacka om sig själv i förhållande till dina problem (“jag var med om en liknande grej en gång och då…”), vilket för det mesta inte alls är relevant alls. Det är mer som att byta samtalsämne.

COACH VS KOMPIS

Så vad är skillnaden? Kunskap.

För att kunna hjälpa någon krävs både kunskap om ämnet ifråga och kunskap om hur man faktiskt hjälper någon som har problem och mår dåligt. Många kompisar tipsar istället för att lyssna, ifrågasätter istället för att acceptera (“så ska du inte känna!”) och ger usla råd eftersom de inte heller vet vad som funkar. Det mesta jag lär mina klinter går rakt emot allt de nånsin hört från kompisar, damtidningar och tipslistor på nätet.

Jag coachar inte människor utifrån meriten “jag är så bra på att flirta” eller “jag har så många bra tips att ge” utan sitter på en gedigen akademisk utbildning till psykologisk coach, en examen i kognitiv neurovetenskap och fem års praktisk erfarenhet av att coacha singlar utifrån evidensbaserade metoder. Därtill har jag ägnat många år åt att studera och utforska social dynamik, attraktion och dejtingpsykologi av den enkla anledningen att jag behövde lära mig. Jag hade ingen tanke på att det nånsin skulle komma till nytta för någon annan; jag trodde ju precis som många av mina klienter att jag var ensam om att ha de här problemen. Men med tiden insåg jag att kombinationen av egna erfarenheter + en rejäl utbildning gjorde mig ypperligt lämpad för att hjälpa andra.

Allt detta skiljer mig ganska rejält från dina vänner. Och även från de flesta andra coacher.

VÄLJ NOGA VEM DU LYSSNAR PÅ

Något av det första vi fick fick lära oss på högskolan var att tankarna du tänker förändrar hur din hjärna ser ut och fungerar (googla neuroplasticitet). Coaching är såklart inte hjärnkirurgi, men att vara med och forma hur någon tänker är att påverka de fysiska strukturerna i den personens hjärna. Det är ett uppdrag jag tar på största allvar, och som jag kan göra på ett bra sätt enbart tack vare att jag är utbildad för det. Låt inte vem som helst göra det jobbet, med “goda avsikter” som enda merit.

Vill du ha hjälp som faktiskt fungerar? Läs mer här.

* * *

Få Happy Datings Minipodd + Nyhetsbrev gratis i din inbox! Fyll i namn och epost:

 

Varukorg
Rulla till toppen