Ta hand om dina känslor eller möt konsekvenserna av att du lät bli!

Jag är inte världens flitigaste poddlyssnare men när en av mina favoriter Marie Forleo nyligen bjöd in en annan av mina favoriter Bréne Brown till sin podd ville jag inte missa det. De pratade om Brénes nya bok om ledarskap och framför allt om företagande, entreprenörskap, arbetsliv och mod.

Mot slutet av konversationen sa Bréne något såå klockrent. Hon sa det kopplat till mod i arbetslivet, men det är 100% sant även när det kommer till dejtande:

We must invest a responsible amount of time attending to our fears and feelings, or squander an unreasonable amount of time dealing with problematic behavior.

Fritt översatt betyder detta att om vi inte tar hand om våra rädslor och jobbiga känslor kommer vi förr eller senare behöva ta hand om de dysfunktionella beteenden vi ägnar oss åt för att slippa ta hand om våra rädslor och jobbiga känslor.

VANLIGA KOMPENSATIONSBETEENDEN

Det som förstör människors dejtande är nämligen alltid exakt de beteenden och mönster vi har för att minska risken för jobbiga känslor.

Låt mig ge några exempel:

  • Du vill inte visa att du är intresserad av rädsla för att det inte är besvarat. Personen du är sugen på antar därför att du inte är intresserad (det ser ju ut så) och dejtar någon annan.
  • Du vågar inte vara öppen och personlig på dejten av rädsla för att bli avvisad så ingen har en chans att lära känna eller bli kär i dig.
  • Du vet inte hur du ska charma personen du är på dejt med så du försöker imponera genom att verka smart och duktig istället – så dejten blir en o-flirtig jobbintervju.
  • Du vill inte verka för på så du överkompenserar genom att ignorera personen du är intresserad av, eller tom vara lite otrevlig, vilket såklart inte för er närmare varandra.

Alla dessa exempel är jättevanliga, och du vet säkert själv vad du gör ibland för att undvika att ta emotionella risker och minska risken att bli bortvald, kritiserad eller sårad.

VÅGAR DU KÄNNA? 

Vi är så rädda för vissa av våra känslor att vi gör nästan vad som helst för att slippa dem. Problemet är bara att undviker du vissa känslor undviker du i praktiken alla känslor. Brené Brown säger såhär i sitt TED-talk The power of vulnerability:

The problem is – and I learned this from the research – that you cannot selectively numb emotion. When we numb the painful emotions, we also numb the positive emotions.

So when we numb vulnerability, grief, shame, fear and disappointment, we also numb joy, gratitude and happiness.

Det är alltså inte nog med att oviljan att känna vissa känslor gör att vi drar på oss ett gäng märkliga beteenden som förstör dejtandet. Dessutom blir det omöjligt att komma åt de känslor som vi vill känna. För det är ju exakt det dejtande går ut på: att få känslor för någon.

Vill du lära dig mer om det här är Brenés TED-talk om sårbarhet en utmärkt plats att börja på, och i min bok förklarar jag från grunden hur känslor fungerar och hur du hanterar dem på ett bra sätt.

Som Brené så klokt säger: investerar du inte i att lära dig ta hand om dina rädslor nu, kommer du behöva betala priset för det i framtiden. Vill du investera i att bli fri från dina rädslor är dejtingcoaching ett ypperligt klokt val.

Just nu tar jag emot ett litet antal nya klienter för coaching med start i januari 2019. Läs mer här!

Varukorg
Rulla till toppen