“Vad gjorde jag för fel?” Du snodde just ansvaret för någon annans beteende…

När vi dejtar någon lägger vi ofta en hel del energi på att försöka förstå den andra personen. Vi känner av, hoppas, längtar, tvivlar, undrar och grubblar, ibland betydligt mer än vad som känns bra eller är sunt.

Väldigt ofta försöker vi ta reda på hur den andra personen förhåller sig till oss, och vad vi gjort som orsakat den andra personens beteende.

  • Om någon inte hör av sig tänker vi “vad gjorde jag för fel?”
  • Om någon drar sig tillbaka letar vi fel hos oss själva med förhoppningen om att vi ska kunna “laga” oss för att få tillbaka den andra personen.
  • Om någon beter sig på ett sätt vi inte uppskattar försöker vi hitta sätt att ändra oss på så att den andra personen ska bete sig mer som vi vill.

Jag ser detta om och om igen hos personer jag coachar. Jag har full förståelse för beteendet, för i brist på bättre “strategier” är detta den enda som många känner till. Tyvärr har den väldigt många brister. Här är fem av dem:

1. DET ÄR MANIPULATIVT
Självklart vill vi helst att människor ska vara med oss av fri vilja, men när det känns som att de är på väg bort tar vi oss ibland friheten att försöka styra över deras val och beteende. Det är inte så schysst. Du får inte ta dig rätten att försöka bestämma över andra människor på det sättet. Det är dessutom riskfyllt eftersom du inte kan bedöma vem som faktiskt är värd en plats i ditt liv om du inte låter människor vara som de är.

2. DET GÅR INTE
Du kan inte heller styra över andra människors beteenden på det sättet. När vi börjar leta fel hos oss själva för att förstå någon annans beteende är vi faktiskt helt ute och cyklar. Hur andra människor beter sig har förvånansvärt lite med dig att göra.

För mig som jobbar med att lyssna på hur människor resonerar, känner och beter sig under sitt dejtande är det extremt tydligt att vårt beteende allra mest handlar om oss själva. Det är nästan alltid våra egna hjärnspöken, rädslor och osäkerheter som styr. Personer vi dejtar kan trigga det ibland, men det är inte särskilt personligt.

3. DET ÄR EGOCENTRERAT
När du letar efter samband mellan vad du gör och hur andra människor beter sig sätter du dig själv i mitten av universum på ett sätt som inte är realistiskt. Andra människor beteenden är inte en direkt respons på dig. Att tro att allt som händer är ditt fel, ditt ansvar eller kopplat till dig överhuvudtaget är att sätta sig själv på en väldigt hög häst. Vilket förvånar många för de flesta med det här beteendet upplever snarare att de är i ett underläge. De inser inte alls att de tagit på sig King/Queen of the world-kronan. Men nu vet du, och kan plocka av den.

4. DU KAN INTE SE DINA BLIND SPOTS
Nu kanske det låter som att du inte har något alls att göra med hur det går eller om den andra personen gillar dig. Så är absolut inte fallet, vad du gör påverkar absolut. Problemet är att de flestas dejtingproblem beror på misstag som ligger i en blind spot som de inte ser själva. Så alla letar efter sina fel och misstag på helt fel ställen. Det handlar inte om vilken smiley du använde, hur du såg ut eller att du berättade en sak för mycket eller för lite. Det handlar om inre psykologiska, emotionella och sociala mekanismer som blir helt självklara när man vet om dem.

Så fort jag hjälper någon att rikta blicken mot blinda fläcken blir det direkt uppenbart för dem vad som inte funkat, och vad som behöver ändras (t.ex att du ännu en gång fallit för en emotionellt otillgänglig person, men tror att otillgängligheten beror på hur du ser ut istället för på att den andra personen har undvikande anknytning).  Men de hade aldrig listat ut det själva, och deras kompisar har inte heller någon aning, för de är ju inte coacher utan vanligtvis lika blinda själva och tycker ofta att lösningen på allt är att ge alla en till chans trots att det verkligen inte är lösningen när du från första början dras till fel typ av personer.

5. DU KAN VERKLIGEN INTE SE NÅGON ANNANS BLIND SPOTS
Du kommer aldrig kunna grubbla dig fram till orsaken bakom andra människors psykologiska och emotionella mekanismer. För det mesta är vi ju inte ens medvetna om våra egna! Om du har för vana att leta efter fel på dig själv som en anledning till andra människors beteenden ber jag dig härmed att sluta med det av den enkla anledningen att du aldrig kommer kunna komma fram till något vettigt.

Det är en sak om du själv tycker att du betett dig illa – det är viktigt att känna till – men att leta efter saker som någon annan kanske eventuellt inte skulle uppskatta med dig är bara taskigt mot dig själv, och att tro att dessa gissade och påhittade saker dessutom skulle vara en faktor som styr andra människors beteenden, det är extreeemt långsökt.

VAD SKA JAG GÖRA DÅ?

Kommer du på dig själv med att undra vad du gjort för att trigga någon annans beteende rekommenderar jag följande:

1. Lämna tillbaka ansvaret för den andra personens beteende där det hör hemma. Alltså hos honom eller henne.
2. Fundera på vad du tycker om det beteendet, och prata om det med personen du dejtar.
3. Dejta inte personer som återkommande beter sig på sätt som inte känns bra för dig.

* * *

Vill du ha hjälp med att sluta ta ansvar för hur andra människor beter sig?
Beställ min bok Dejting börjar med dig här.

Varukorg
Rulla till toppen