Vet du hur det känns att vara riktigt jäkla glad?

Det är så många som svarar “ja” på frågan om de trivs med sina liv, utan att egentligen ha en aning om hur riktig glädje känns. Det är så många av oss som sitter fast i duktighetens bojor och tror att glädje är samma sak som att inte bli utskälld. Eller att det är samma sak som att få bekräftelse. Eller att det är känslan av att finnas till för någon annan, även om den personen inte ger särskilt mycket tillbaka.

För den som hela sitt liv haft fullt upp med att anpassa sig, hålla alla glada, prestera och vara till lags är det lätt att tro att glädje är den känsla av status quo som infinner sig när man lyckas med just det. Men inget av det där hör hemma i glädjekategorin över huvudtaget. Det ingår inte i ett glädjefyllt liv att man anpassar sig, hänger upp sitt värde på sina prestationer eller tar omvägar för att slippa konflikter.

Att ingen blev arg eller att du slapp kritik är inte samma sak som glädje. Att människor uppskattar dig på bekostnad av dina egna gränser, åsikter och preferenser är inte heller glädje. Kicken du får av ett meddelande från personen du dejtar men egentligen inte gillar själv är inte glädje. Inte heller lättnaden över att få bekräftelse som för en kort stund lugnar dina rädslor.

Ett glädjefyllt liv är ett liv i frihet. Ett liv där det känns lätt att andas. Ett liv där din känsla av glädje är så oerhört mycket viktigare än vad någon eventuellt skulle tycka om det som gör dig glad.

ÄR DET VERKLIGEN OKEJ ATT HA ROLIGT?

Vi lever i en kultur som förvisso involverar en hel del lyckohets, men den uppmuntrar inte till att vi ska vara glada. Inte på riktigt. Dels för att vi blir så dålig konsumenter när vi trivs med oss själva och våra liv. Men också för att vi har fått för oss att intellekt och arbete är viktigare än glädje och lek.

Det är liksom lite barnsligt och oansvarigt att vara glad. Är det inte lite vulgärt också? Hålla på och skratta och njuta av livet, när världen ser ut som den gör. Nej, låt oss istället arbeta hårt och så kan vi eventuellt ta en AW sen. Om vi hinner. (Spoiler: det kommer vi inte att göra.)

Vad får det här för konsekvenser? Ja, bland annat leder det till att människor bokstavligen stressar ihjäl sig, blir utbrända och sjuka. Men också att vi bara går miste om en himla massa skoj. Är inte det väldigt onödigt? Vad är egentligen meningen med nånting om vi inte har kul på vägen? På riktigt? Du lever inte för att arbeta, betala räkningar och övertänka. Ditt liv måste vara roligare än så!

Jag har insett att jag bara övertänker meningen med livet när livet inte känns bra. Så fort jag är på banan igen och trivs med hur jag mår det inget behov av att fungera på meningen, jag känner den ju!

HAPPY KOMMER FÖRE DEJTING

Om du inte vet vad som gör dig glad är det väldigt mycket begärt att en partner ska veta vad som gör dig glad. Om du inte vet vad som ger dig glädje som singel, hur ska du då veta i en relation?

Du behöver hitta dina egna nycklar till vad som får dig att må bra. Dels för att det här är ditt liv och därmed ditt ansvar oavsett om du har en relation eller ej. Men också för att det är en absolut förutsättning om du ska kunna dela det med någon annan.

Vill du ha en glädjefylld, passionerad, och meningsfull relation måste du veta vad som ger dig känslor av glädje, passion och meningsfullhet. (Jag kan lova dig att nyckeln till det inte är anpassning.)

En lurig anledning till att vi tror att en relation är vägen till sann lycka är den hormoncoctail vi upplever när vi är nyförälskade. Det är absolut en väldigt kraftfull väg till lycka – men sen då? När hormonerna avtagit och förälskelsen övergår i något annat, vad gör du då? Om du bara kan åka snålskjuts på era förälskelsehormoner kommer du stå helt handfallen när den fasen tar slut.

Men det behöver absolut inte vara så.

LÄR DIG ATT SKAPA GLÄDJE!

När du vet vad som skapar känslor av glädje, entusiasm, passion och inte minst attraktion och kåthet i dig, då kan du medvetet skapa det i ditt liv och i din relation. Du är inte längre beroende av hormonella toppar och snabba kickar. Du vet att du är din egen källa till glädje och njutning och kan fokusera på att dela det med andra, istället för att jaga människor i hopp om att de ska tillhandahålla det.

Är ni två personer som båda vet hur man har kul och prioriterar glädje, då blir det riktigt jäkla roligt att vara ihop! Relationen får en helt annan kvalitet då än om ni båda går och väntar på att denna andra ska göra er glada – utan att någon av er vet ens vad som gör er själva glada…

Vill du lära dig att skapa med glädje, lycka och njutning i ditt liv rekommenderar jag böckerna Lyckans Verktyg av Sonja Lyubomirsky, Lycka på fullt allvar av Katarina Blom eller Snubbla på lyckan av Daniel Gilbert. Ett annat tips är att spana in min gamla Wellness-blogg hos Aftonbladet, Hello Happiness, där jag skrivit hundratals inlägg om lyckoforskning.

Vill du hellre ha personlig hjälp kan du läsa mer om coaching här.

Varukorg
Rulla till toppen