När du får vad du vill ha – kan du ta emot det?

För ett tag sedan skrev jag ett blogginlägg med den lite paradoxala rubriken Att få vad du vill ha kan vara det läskigaste du varit med om. Strax efter det fick jag ett mail från en färdigcoachad klient som fått smaka på precis hur otäckt det kan kännas att plötsligt ha det bra. Hon har gett mig tillåtelse att dela hennes mail på bloggen:

“Hej Linnea! Med hjälp av din coachning har jag fått såå många nya insikter som ploppar upp som svampar i jorden. Jag ser fler nya sidor av mig själv, hittar helt nya sätt att relatera till andra människor och blir nästan överväldigad över hur mina möjligheter ser ut.

Jag har träffat en underbar man sedan en tid tillbaka och det har blivit intensivt på ganska kort tid. Han har inga skeva relationsmönster och behandlar mig på ett sätt som jag aldrig tidigare har upplevt.

Vi kommunicerar mycket, skrattar mycket, har mycket gemensamt och han är mycket omtänksam mot mig. Den senaste tiden har en stark rädsla kommit över mig. En rädsla för att inte räcka till, att inte vara tillräckligt bra för honom.

Jag försöker hålla huvudet kallt men det är svårt. Han är för mig “one of a kind” även om jag inser att han nog egentligen är ganska normal och att det finns många som han därute. Det är bara det att jag jämför honom med mitt ex som verkligen inte behandlade mig på ett bra sätt. Så litegrann känns det som att “det är han eller ensam resten av livet-grejen” vilket kan göra mig en aning nervös och handlingsförlamad ibland. Och direkt är jag tillbaka i anpassningsfällan.”

Det här är inte alls ovanligt. Det händer ofta att klienter en bit in i coachingprocessen träffar någon som är betydligt bättre än alla personer de dejtat tidigare, och reagerar exakt såhär. Situationen och personen de träffar känns så bra att de känner sig underlägsna och hamnar utanför sin bekvämlighetszon.

Så varför känns det så, och hur kan du tänka för att det ska kännas lättare? Här är fem tips:

1. Speciell vs först

Träffar du någon som behandlar dig bra, kanske för första gången i livet, då kommer det onekligen se ut som att den personen är väldigt speciell. Det kan kännas som att det verkligen gäller att skärpa till dig för att inte sumpa den här unika chansen. I själva verket är personen inte speciell, bara först med att vara så här schysst/intressant/omtänksam.

Det finns fler, men du har inte mött dem än, därför tror du att den här personen är oerhört unik och helt ensam om att vara så bra. Men nope, det var bara första gången för dig, inte enda gången i världen, och du behöver vänja dig vid att alltid ha det (minst) såhär bra från och med nu.

2. Tajmingen

När det här händer gäller det att se din egen del i det. Du “råkade” inte bara springa på en ovanligt bra person helt plötsligt. För låt oss titta på tajmingen. Är det inte ett lite märkligt sammanträffande att så många träffar en ovanligt bra person exakt samtidigt som de gör en väldigt medveten ansträngning för att lära sig dejta på nya sätt genom att gå till en dejtingcoach?

De kan ha dejtat i många år utan att lyckas innan, eller letat hela sitt liv och så vips händer det. Inte en slump såklart. De beter sig annorlunda, och då går det annorlunda. De har gjort vissa saker som möjliggjorde att det blev såhär, och behövs det kan de göra det fler gånger. Det är alltså inte “nu eller aldrig” utan “nu eller när som helst igen i framtiden”. När du ändrar ditt beteende förändras även vad som händer och vem du möter.

3. Se din del!

Precis som jag nämnde inledningsvis har hon skapat nya mönster och beteenden, och relaterar till människor på helt nya sätt. Det gör det möjligt att medvetet välja bort dysfunktionella personer som hon dragits till tidigare, höja ribban och göra nya val.

Allt det här skapa förändring, men det är inte den andra personens förtjänst! När du har “uppgraderat” ditt dejtande till en ny nivå behöver du ta cred för det! Det är en utmärkt anledning att känna dig stolt istället för underlägsen.

4. Vad jämför du med?

Hon som skrev mailet är klok nog att inse att den här mannen egentligen är helt normal och inte alls särskilt speciell och att en stor del av hans awesomeness beror på att hon jämför honom med sitt dåliga ex. Då är det ju inte så svårt att verka fantastisk. Jämför med dig själv istället!

Hon beskriver honom bland annat som kommunikativ, rolig och omtänksam och det är egenskaper som hon själv (och du!) också har. En rätt bra matchning alltså, och du är därmed inte alls underlägsen utan helt likvärdig. Du är bara inte van vid att umgås med människor som är lika härliga som du. Då får du öva på det!

5. Du kan redan det här!

De rädslor och mönster som kommer upp när klienter träffar en ovanligt bra person är vanligtvis exakt samma mönster och rädslor som de hade före coachingen. Det fina med det är att när de kommer tillbaka har de redan verktygen för att hantera dem!

Att de hanterat dina rädslor och brutit destruktiva mönster i coachingen är ju anledningen till att dejtandet nu går bättre! De har alltså gjort det förut och kan göra det igen, men den här gången med den fantastiskt stora fördelen att de redan vet att de kan, och att det fungerar! Det är samma utmaningar men på bara på en lite högre (=intressantare) nivå, den här gången med erfarenhet!

* * * * * 

Läs mer om hur du bokar dejtingcoaching här

Varukorg
Rulla till toppen