Många jag coachar har gått i terapi – ändå kvarstår dejtingproblemen…

De allra flesta jag coachar har gått i terapi vid någon tidpunkt i livet innan de kommer till mig för dejtingcoaching. Det gör mitt arbete lättare eftersom de därmed är vana vid samtalsformatet och har erfarenhet av att reflektera över sig själva. De har också redan jobbat sig igenom andra utmaningar och problem vilket lägger en bra grund och underlättar coachingen ytterligare.

Dejtingcoachingen blir liksom körsbäret på toppen, den sista pusselbiten. Men det verkar vara en envis pusselbit för många. Även psykologer.

Jag har den största respekt för psykologer och deras kunskap. De har massor av kompetens som jag inte är utbildad för, men det är anmärkningsvärt anmärkningsvärt många av mina klienter som berättat att deras psykologer och terapeuter inte kunnat ge dem verktyg eller ens visa förståelse för deras dejtingproblem.

DÅLIGA RÅD FRÅN DUKTIGA PSYKOLOGER

Jag har gått i terapi i flera år men så fort jag vill prata om mitt kärleksliv säger psykologen ‘det där har vi inte tid med nu, vi måste prata om dina andra problem.’ “

Jag försökte få hjälp med dejtandet när jag gick till en terapeut men hon sa bara ‘det där löser sig ska du se, du kommer träffa någon förr eller senare.’ “

“Min psykolog försökte ge mig dejtingtips i stil med att vara mig själv och bli mer positiv men det hjälpte inte alls.”

Citaten ovan är verkliga exempel på vad klienter har berättat för mig att de fått höra under sin terapi. Andra har fått råd i stil med “ha inte sex så tidigt så ska du se att de blir kära i dig” eller kommentarer som “du ser ju bra ut så det där ordnar sig av sig själv”.

Dejtingproblem handlar inte om utseende, det löser sig inte förr eller senare om du inte gör någon aktiv förändring och “var dig själv” är ungefär det uslaste rådet som finns.

Citaten ovan är helt vansinniga saker att säga till någon som har anknytningsproblem och kämpar med anpassning, dejtingpanik mm. Det är verkligen inte hjälpsamt utan tvärtom förminskande, passiviserande och felriktat, och tyder tyder på en stor okunskap.

Jag var länge oerhört förvånad över allt märkligt mina klienter berättade för mig att de fått höra från sina psykologer och terapeuter – tills det började komma personer till mig för coaching som själva jobbade som psykologer och inom psykiatrin. De hade exakt samma problem som alla andra yrkesgrupper och var precis som alla andra mina klienter helt ovetande om det vi pratade om under coachingen.

BE RÄTT PERSON OM RÅD

Jag kan inte behandla några psykiska sjukdomar eller ställa diagnoser men jag är en jäkligt skicklig och erfaren dejtingcoach. Det är ju egentligen inte jättekonstigt att personer som inte jobbar specifikt med dejtande inte är experter på dejtande, men det får ändå onödigt jobbiga konsekvenser många gånger.

Dejtandet fortsätter därför för många vara en oknäckbar nöt även efter år av terapi, oavsett om de själva är terapeuten eller den som går i terapin.

Vad jag hör från många är att de under sin terapi får god förståelse för sina problem, men inte särskilt många lösningar, verktyg eller övningar. Sen kommer de till mig och vi löser det mesta på fem coachingtillfällen. Hur är det möjligt?

Jag tror att en viktig nyckel ligger i att jag jobbar just praktiskt. Mina klienter får extremt konkreta instruktioner i stil med “du måste sluta göra det här och börja göra det här istället”. Så länge de gör sina uppgifter brukar det ge goda resultat.

Naturligtvis finns det psykologer och terapeuter som både jobbar praktiskt och är jätteskickliga på att hjälpa människor med dejtingproblem, men uppenbarligen finns det också många som inte gör eller är det.

För mig är det så enkelt som att vissa beteenden skapar vissa resultat och vill du att något nytt ska hända måste du göra saker på nya sätt.

Det betyder absolut inte att du ska fejka eller förändra dig för någon annans skull, utan snarare är det dina befintliga beteenden som i själva verket inte är helt autentiska utan en försvarsmekanism från ditt förflutna som bara blev kvar. Eftersom det känns så bekant, och kanske också det enda du känner till, är det lätt att tro att det är en del av dig eller bara ett faktum att det är så det fungerar, men det stämmer inte.Många på sömnproblem, utmattningsproblematik, traumabearbetning eller ledarskapsutveckling (saker som jag inte vet något alls om) innebär inte nödvändigtvis att de har kunskap om dejtingpsykologi – varken för sig själva eller personerna de jobbar med.


DU VET INTE VAD DU INTE VET

De flesta jag coachar har, bland annat tack vare just tidigare perioder i terapi, väldigt bra koll på sig själva. De känner redan sig själva väldigt väl. De vet vad problemet är. De har massor av teoretisk kunskap och hög medvetenhet om sig själva på ett intellektuellt plan. Det är en jättebra start men det räcker inte hela vägen att bara veta.

Den teoretiska kunskapen är inte superanvändbar om du inte också inser att det finns en samband mellan ditt nuvarande beteenden och dina resultat. Detta är klienten i princip alltid blind för innan trots all sin teoretiska kunskap.

Den som hela sitt liv anpassat sig kan inte föreställa sig något så konstigt som att människor kanske inte gillar att man anpassar sig.

Den som har dejtingpanik kan definitivt inte se klart på situationen för det går inte när man är så rädd.

Den som övertänker allting för att slippa sina jobbiga känslor kommer inte tänka tanken att lösningen är att tvärtom närma sig känslorna.

Anledningen till att dejtingproblem känns så svårlösta är att de per definition ligger mitt i en blind fläck – och det är en stor del av problemet! Det finns saker som du inte känner till, och som är så avlägsna att du inte ens känner till att du inte känner till dem.

Det innebär att lösningen på dina problem förmodligen är något som du inte ens vet om att det existerar och som du definitivt inte har en aning om hur man gör. Men egentligen är det lätt att förstå, när jag bara förklarar det för dig. Du hade bara inte tänkt på det innan, pga den där luriga blinda fläcken…

När du väl har konkreta saker att göra för att möta jobbiga känslor, överänka mindre, befria dig från dejtingpaniken och bli kompis med dig själv är det liksom bara att börja öva. 

Många tycker att det är förvånansvärt enkelt, och därtill väldigt skönt att ha något konkret att fokusera på. De flesta inser väldigt snabbt att dessa nya beteenden både fungerar och känns jättemycket bättre (även om det kan vara både ovant och läskigt på vägen dit) vilket skapar en inre motivation att fortsätta = mer övning. Och då kommer förändringen snabbt.

Vill du läsa mer om dejtingcoaching kan du göra det här!

Varukorg
Rulla till toppen