Närhet kräver inte tid – däremot vissa andra saker

Vad är det egentligen som gör att du känner dig nära någon?

Många har uppfattningen att för att komma någon nära behöver ni tillbringa mycket tid tillsammans. Att med personer du känner väl och umgåtts med länge kan du slappna av och vara dig själv, men inte med någon du just träffat.

Den här inställningen får såklart konsekvenser när du dejtar. Om du inte visar vem du är förrän längre fram i relationer är risken ganska stor att det inte blir något längre fram. Vägen dit kommer dessutom vara ganska torr och tråkig om ingen vågar öppna sig på riktigt och vara djup, personlig och sårbar.

Samtalsämnena blir alldagliga, kontakten ytlig och dejten tråkig. Det här är en av de absolut största och vanligaste dejtingfällorna.

NÄRHET KAN GÅ FORT

Jag håller inte med om att närhet kräver tid. Istället bygger närhet på öppenhet. Du kan skapa personlig, emotionell och själslig kontakt på ett ögonblick med en främling om du är öppen för det. En dejt på en timme eller två är gott om tid för att göra det. Du kan också göra det på fem minuter i en chattkonversation beroende på vilka frågor du ställer och, naturligtvis, hur villig den andra personen är att öppna sig.

För två personer som vill, kan och vågar vara öppna direkt kan djup och trygg intimitet uppstå väldigt fort. Det här är bara inget som de flesta av oss fått lära sig. Det är absolut inte så normen ser ut och de flesta är till och med livrädda för att vara så öppna. Särskilt med någon de just träffat!

Just rädslan ställer ofta till det extra mycket. Det som krävs för att vi ska få vad vi vill ha när vi dejtar är nästan alltid att vi gör exakt de saker vi är rädda för. Och sårbarhet är läskigt. Vi vill inte bli sårade så vi håller lite extra avstånd istället för att öppna lite extra. Därmed har vi inte en chans att skapa den närhet som vi längtar efter.

KÄNSLA SKAPAR NÄRHET


Minns du första scenen mellan Jack och Rose i Titanic? När hon står längst bak på båten och ska hoppa i. Det är första gången de möts, mitt i en väldigt dramatisk situation, som sen eskalerar när hon nästan ramlar i och han måste dra henne upp på båten igen. Föreställ dig om deras första möte istället hade varit lite alldagligt småpratat uppe på däck. Vägen därifrån till den emotionella närhet som uppstår när en främling räddar livet på dig är väldigt lång. Men deras emotionella resa börjar med extremt hög emotionell intensitet, och fortsätter vidare därifrån.

Nu var det en film och självmordsförsöksgrejen är naturligtvis inte så najs . Men det finns en poäng med att skapa skapa dejter som faktiskt får er att känna saker. Det finns till och med forskning som visar att par blir mer intresserade av varandra när de möts på en hög och svajig gångbro än på fast mark. Vi associerar spänningspåslaget från miljön med personen. Människor vi upplever intensiva saker med känner vi oss därför nära. De starka känslorna från situationen binder oss samman emotionellt.

Det är därför jag är en aktiv motståndare till den svintråkiga fikadejten som bara får människor att associera varandra med stelhet och uttråkning. Samma sak gäller även i en relation. Om du och din partner jobbar ifrån varandra hela dagarna och främst “umgås” i soffan med varsin mobil i handen på kvällen kommer passionen dö och relationen bli tråkig.

Vill du associera en person med positiva känslor behöver du naturligtvis göra roliga saker tillsammans med den personen, oavsett om det är första dejten eller dejt nummer 100. Känslor kan förvisso uppstå spontant men känslor kommer också som en respons på våra upplevelser. Vill du skapa härliga känslor för och tillsammans med någon är det alltså väldigt smart att också dela härliga upplevelser med den personen.

VAD NI PRATAR OM SPELAR ROLL

Så nej, du behöver inte mycket tid för att komma nära nära någon. Egentligen behöver ni inte göra spännande saker heller. Det finns andra sätt att skap emotionell kontakt. Men alldagligt småprat om jobb och träning funkar inte. Ett gäng amerikanska psykologer som ville ta reda på vad som skapar emotionell närhet snabbt använde faktiskt just alldagligt småprat som alternativ för kontrollgruppen i sin studie. Den andra gruppen fick ställa 36 noggrant utvalda frågor till varandra.

Frågorna är indelade i tre delar och blir mer och mer personliga i varje del. Ingen av frågorna handlar om praktiska omständigheter i ditt liv (var du bor, jobbar, gör på fritiden osv) vilket är vad många brukar fastna i att prata om på dejter. Istället handlar det om att berätta saker som dig själv och ditt liv, resonera kring olika dilemman och inte minst att dela saker du uppskattar hos den andra personen.

Det här verkar ofta väldigt avlägset, konstigt och läskigt för den som är ovan. Men herregud vilken skillnad det gör i kvaliteten på livet och dina relationer när du blir trygg med att öppna dig för andra människor! Det ger dig också superkraften att du mycket enkelt kan avgöra när någon annan är öppen och därmed trygg att dela ditt inre med. Och då kan det gå riktigt fort att skapa emotionell öppenhet och närhet.

Vill du ha praktisk hjälp med att lära dig göra exakt det har jag skapat en e-kurs som steg för steg visa hur du blir bekväm med att dela den här typen av kontakt med människor. Klicka här för att läsa mer!

Varukorg
Rulla till toppen