Tre dåliga (men vanliga) skäl att längta efter en partner

Att många vill ha en partner råder det inget tvivel om. Men varför någon vill ha en partner är en aningen lurigare fråga. Tyvärr en fråga som väldigt få ens verkar ställa sig.

Det blir anmärkningsvärt tyst när jag ber mina klienter beskriva varför de vill ha en relation och vad de vill att den ska innehålla. Så långt verkar många inte riktigt ha tänkt, de vet bara att de vill träffa någon. Men sällan vem. Eller varför. Eller vad de vill dela med den personen.

Det här är naturligtvis viktiga saker att reflektera över, så under coachingen gör vi det. Och det visar sig ofta att det är tre rätt otippade, vanligtvis helt omedvetna, saker som får många att så intensivt längta efter en partner.

1. Jag tycker inte om mig själv
Väldigt ofta visar det sig att det många längtar efter i själva verket är bekräftelse snarare än kärlek. Man känner sig ensam och har låg självkänsla och hoppas att en partner ska fixa det. Med andra ord delegeras det inre arbetet med att skapa en sund självbild och en god självkänsla ut till någon annan.

Det känns ju för en liten stund så bra när någon tycker om och och kan bekräfta dig, eller hur? Problemet är bara att du kan inte ta emot mer kärlek från någon annan än du kan ge till dig själv. Det kommer låta som ljug när någon annan tycker du är bättre än du tycker att du är. Det blir väldigt svårt att ta in.

Därför funkar det uruselt att jaga andras bekräftelse för att känna dig bra. Dessutom är det inte deras ansvar, och det är också extremt långsökt, ansträngande och otryggt att behöva förlita sig på andra människor för att trivas med sig själv.

Du fastnar i en evig jakt på människor som för en liten stund kan få dig att känna dig lite bättre, och det är aldrig de härligaste personerna som är mest bekräftande. Istället blir du en perfekt match för personer som mycket väl känner av att du inte gillar dig själv, vet att du inte kommer ställa några krav och att du gärna är dem till lags för att få bekräftelse. Det är är inte en sunt mönster och det är inte i närheten av vad du egentligen är värd!

2. Livet skaver
Livscoacher coachar människor som har “allt” men ändå tycker att livet skaver. Då är det rätt uppenbart att lycka inte kommer på köpet trots fina titlar, dyr bil, snyggt hus, äktenskap, snälla barn osv. Men jag coachar människor som har allt utom en partner och tycker att livet skaver.

Naturligtvis kommer det då se ut som att känslan av skav beror på bristen på partner. Lösningen på problemet borde rimligtvis vara att träffa någon; det är ju den enda pusselbiten som fattas.

Men nej. Återigen delegeras det egna jobbet, den här gången med att skapa ett liv som känns bra, över till någon som ska dyka upp och fixa det bara genom att finnas till. Det funkar inte så.

Om ditt singelliv mest består av för mycket jobb och självtvivel är risken rätt stor att en framtida relation också förr eller senare landar i att mest bestå av för mycket jobb och självtvivel. Sätt ribban för hur du vill leva och hur bra du vill må nu, och ta med dig den standarden in i ditt dejtande och framtida relationer!

Ju roligare och meningsfullare ditt singelliv känns desto högre krav kommer du helt naturligt ställa på rolighet, livsglädje och meningsfullhet även på personerna du dejtar och i en framtida relation.

3. Jag borde
Den yttre pressen på att ha en partner vid en viss ålder är högst påtaglig för många. Parnormen är stark och när alla andra gifter sig och får barn på löpande band känner många en stor stress över att liksom “halka efter i livet”. (Att det också är en stor del av normen att skilja sig och/eller ha en otillfredsställande relation verkar många helt blinda inför.)

När omgivningen börjar para ihop sig kan din ensamhet växa sig ännu större, liksom din längtan efter en partner. Men blanda inte ihop bristen din inre längtan med den yttre pressen på att du “borde” vara ihop med någon för att verka “normal”.

Du måste inte ha en relation och har du människor i ditt liv som shamear dig för att du är singel eller får dig att må dåligt över det är det de som ska skämmas, verkligen inte du!

Man får vara singel!! Att du och dina vänner är i olika faser betyder inte att du också måste vara i deras fas. Passar du inte in i kompisgänget längre är det väl värt att överväga att skaffa fler singelkompisar istället för att automatiskt känna att du måste haka på par-paraden.

GÖR JOBBET INNAN DU HAR EN RELATION!

Under coachingen snackar vi naturligtvis igenom dessa saker. Alla klienter får jobba med att skapa en så bra relation till sig själva att de inte längre behöver yttre bekräftelse för att känna sig bra. De får verktyg för att skapa en tillvaro som känns rolig, stimulerande och lustfylld. Inte minst får de reflektera över sina egna drömmar, val och preferenser frikopplat från alla “borden”.

När du tycker om dig själv, trivs med ditt liv och kan se skillnad på din inre längtan och den yttre pressen, då har du helt andra förutsättningar för att dejta. Är du dessutom klar över vilken typ av person du skulle passa ihop med, vad du vill att ni ska dela med varandra och hur du önskar att ert liv ihop kändes, då börjar du närma dig riktigt bra saker.

Men de flesta har bara en diffus känsla av de vill va ihop med “nån”. Eller att de “borde” va det för att inte sticka ut. Sorry, men det räcker inte. Det är i själva verket usla skäl att ha en relation och kommer sänka kvaliteten på relationen ordentligt. Du kan bespara dig år av sambobråk, dåliga relationer och parterapi genom att lära dig vad du behöver kunna nu, innan du kliver in i en relation.

Få saker kan suga livskraften ur en mer än en dysfunktionell relation. Eller ja, det skulle vara att ha barn tillsammans med, och därmed vara för evigt bunden till, någon du har en dysfunktionell relation med. Kan du undvika att hamna där genom att reflektera över vem du är, hur du fungerar och vad som är viktigt för dig i en relation är det en gigantisk fördel.

Ta vara på den oerhörda lyx det är att du som singel verkligen har möjlighet att gå igenom igenom dina val, motiv, drivkrafter och mönster innan du hamnar i en relation. Så du kan göra det av rätt skäl och ha det bra när du är där.

Det är okej om det tar lite längre tid än att följa normen. Bra saker brukar ha en tendens att göra det.

Känner du igen dig och är nyfiken på coaching? Läs mer här!

Varukorg
Rulla till toppen