Ditt utseende är varken problemet eller lösningen

Jag har coachat över tusen singlar i över sex år.

0% av gångerna har problemet varit klientens utseende.

100% av gångerna har problemet varit att klienten har dysfunktionella dejtingmönster.

Låt det sjunka in för ett ögonblick.

Ändå är det oerhört vanligt att man är helt blind för sitt märkliga beteende och istället skyller på saker som “jag är för tjock” eller “jag är inte tillräckligt snygg”. Och detta alldeles oavsett hur man faktiskt ser ut. Det är en helt orimlig slutsats, men samtidigt något vi drillats hela våra liv att alltid skylla på.

Vi lever i en skev värld som ställer fullkomligt vansinniga krav på hur vi ska se ut och vad vi ska tänka om hur vi ser ut. Det finns väldigt många som tjänar galet mycket pengar på att du inte är nöjd med dig själv. Att du använder det som en förklaring till allt möjligt (tex hur ditt dejtande går) är naturligtvis guld för dem.

Därtill intalas vi genom mer eller mindre (ofta mindre) subtila budskap att skönhet är lösningen på alla våra problem. Är vi bara tillräckligt snygga blir vi lyckliga, framgångsrika och åtrådda. Men nope, dina anknytningsmönster påverkas inte av hur du ser ut!

UTSIDAN FIXAR INTE INSIDAN!

Om du

  • är rädd för närhet
  • undviker jobbiga känslor
  • får panik så fort du tycker om någon
  • lever mer i ditt eget huvud än i verkligheten
  • anpassar dig till andra för att bli omtyckt
  • inte kan ta emot en komplimang
  • tvivlar på ditt eget värde
  • inte vågar lita på människor

då spelar det ingen som helst roll vad du gör med ditt utseende. Inget kommer förändras av det – mer än ditt utseende. Och det kommer inte göra någon skillnad alls, så länge sakerna i listan fortfarande ställer till det för dig. Det motsatta gäller också; när du rett ut problemen i listan kommer det inte heller spela någon roll hur du ser ut, för ditt dejtande kommer funka oavsett.

Vill du lösa problem som sitter på insidan måste du fokusera på, just det, insidan. Utsidan har ingenting alls med saken att göra. Så sluta skylla dina dejtingproblem på hur du ser ut, på riktigt. Det spelar ingen roll hur mycket du fixar och trixar med din kropp för problemet sitter inte där. Och därför finns inte heller lösningen där.

Vill du ta hand om din kropp av hälsoskäl eller tycker det är roligt med färg, form och mode så kör på. Men om du bara vill ändra din kropp för att få yttre bekräftelse, då är det mindre sunt. Läs en bok om anknytning, boka en coachingsession eller se ett TED-talk om självmedkänsla istället. Det kommer ge betydligt bättre effekt.

* * * * *
Prenumerera på Happy Datings nyhetsbrev för ännu mer dejtinginspiration, kunskap och  praktiska tips:

Varukorg
Rulla till toppen