Vem är snygg?

Hur snygga vi är och hur snygga vi känner oss är två helt olika saker. Verkligen olika.

Efter att ha coachat över 1000 kvinnor har detta blivit oerhört tydligt. Det finns inget rakt samband mellan hur vi ser ut och hur attraktiva vi uppfattar oss själva.

Sagolikt vackra människor kan tvivla något fruktansvärt på sitt utseende. Tvärtom kan någon som ser helt medelsnygg ut vara extremt självsäker på sin förmåga att attrahera.

Sedan blir det precis som de förväntar sig, för attraktionskraft handlar om något helt annat än hur du ser ut. Det handlar inte om ålder, vikt eller fysiska drag som många ofta tror. Det handlar om självbild. Hur vi ser på oss själva påverkar hur andra uppfattar oss.

Min slutsats efter 5+ års coachande av singlar är att det som avgör hur attraktiva vi uppfattar oss själva handlar om hur mycket uppmärksamhet vi fick i högstadiet. Vår självbild när det kommer till attraktion är mer eller mindre en direkt spegling av vår självbild under högstadietiden, när de flesta formade sin sexuella identitet.

SJÄLVBILDEN VS KROPPEN

Den som i tonåren upplevde ett stort sexuellt intresse från andra internaliserade en känsla av “jag är het och människor vill ligga med mig”. Det blir en helt självklar del av hur de ser sig själva, men inte nödvändigtvis helt positivt.

De ser inte sex, flirt och attraktion som svåråtkomligt, utan något som finns i överflöd och därmed ofta nära förknippat med att vissa tar sig friheten över deras kroppar och kliver över gränser gällande detta.

De kan också tvivla massor på om personer de dejtar vill något mer eller bara är ute efter sex. Det blir självklart för dem att vara sexuellt eftertraktade, på gott och ont. Den här självbilden följer med genom livet om inget drastiskt händer, och är oberoende av hur kroppen förändras.

I andra änden av spektrat har vi personer som tvivlar på sin attraktionskraft. De som kanske var “late bloomers”, fick skruvad kroppsuppfattning på grund av ätstörningar, kände sig osynliga i tonåren eller blivit starkt kritiserade för sin kropp genom åren. Antingen av sig själva, någon familjemedlem, taskiga klasskompisar i skolan eller gamla ex som satt spår med oschyssta kommentarer.

Det här internaliseras också i självbilden och gör att de, alldeles oavsett hur de faktiskt ser ut, kan tvivla enormt mycket på att någon skulle finna dem attraktiv.

GRANSKA DINA TANKAR ISTÄLLET FÖR DIN KROPP

Människor med likadana kroppstyper kan ha helt motsatta tankar om sitt utseende och vara allt ifrån helnöjda till superkritiska. Känner vi inte till att problemet sitter i självbilden och inte har något alls med kroppen att göra är risken stor att vi försöker åtgärda vår självbild genom att ändra på kroppen.

Det är som att fylla på mer bensin i en bil som egentligen behöver fyllas på med olja. Det kommer såklart inte fungera. Det är inget fel på kroppen, och det är heller inte där självbilden sitter.

Vad du tänker om din kropp påverkar däremot hur mycket du tycker om den. Därmed påverkas också din attraktionskraft av dina tankar om dig själv – oavsett hur du ser ut. Ditt självförtroende (eller bristen därav) smittar av sig på hur andra uppfattar dig. Men det är inte samma sak som att “vara snygg”.

Utseendet är nästan det enda jag inte förändrar hos personer jag coachar. Ändå är alla mer attraktivare efter än före coachingen. Insidan speglar utsidan, och en av de viktigaste sakerna nästan alla jag coachar får lära sig är att vara mer närvarande, sinnliga och i kontakt med sin kropp. Det ger dig en helt annan utstrålning än när du sitter fast i dina tankar hela tiden, och påverkar i allra högst grad din attraktionskraft.

Som jag brukar säga (även om det låter lite vulgärt): när du tycker om att vara i din kropp kommer andra också vilja vara i din kropp. 😉

HUR KÄNNS DET ATT LEVA I DIN KROPP?

De flesta av oss är fast uppe i huvudet och känns knappt vid kroppen alls mer än som något att titta på. Men du bara kan uppleva ditt liv genom dina fem sinnen! Därför är kroppsnärvaro en förutsättning för att du ska kunna möta en annan människa.

Det är oerhört attraktivt att möta någon som är närvarande i sin egen kropp! Det är ju kroppen som både känslorna och sexualiteten finns. När du dejtar är det alltså superviktigt att du inte bara är fast i dina tankar utan också kan landa i den fysiska verkligheten, där möten med andra människor sker. När du gör det uppstår klick, känsla, kontakt och massor av annat härligt!

Vill du känna dig mer attraktiv är målet alltså inte att förändra utsidan av kroppen utan att uppleva mer av den från insidan. Verkligen känna hur det känns att vara du och leva i den här kroppen. En kropp kan vara hur estetiskt tilltalande som helst, men är det ingen “hemma” som fyller ut kroppen med liv, lust och glädje spelar det ingen roll. Och så fort någon är hemma i sin egen kropp blir det genast sekundärt hur kroppen ser ut. För det vi alla längtar efter är ju att känna pirr, kontakt och attraktion med personen som lever i kroppen.

Vill du lära dig mer om detta har jag skapat en onlinekurs om attraktion och flirtande som du kan läsa mer om här.

Kämpar du med kritiska tankar om din kropp är den här boken fantastisk.

Och vill du ha personlig hjälp finns all information om dejtingcoaching här.

Varukorg
Rulla till toppen