Fyra saker anpassingsmästare inte insett

En av de vanligaste sakerna som ställer sig i vägen för singlar och gör att deras dejtande inte funkar är att de så himla gärna vill bli omtyckta, och anstränger sig till max för att bli det.

Det här kan ju låta både mänskligt och helt naturligt; klart att man vill bli omtyckt av den man dejtar. Och javisst, det säger jag inte emot, däremot hävdar jag bestämt att anpassning definitivt inte är det bästa sättet att göra det på.

Nästan alla singlar jag coachar behöver i någon (ofta stor) utsträckning bli mer bekant med vad de själva vill och tycker, och tagga ner anpassandet till vad de tror att andra vill och tycker. Det brukar nämligen förändra allt till det bättre, men kräver en hel del nya insikter.

Här är fyra saker som personer som brukar anpassa sig missuppfattat, som håller det ineffektiva mönstret vid liv:

1. De tror att det inte märks. 
Människor som konstant läser av andra för att försöka känna in och räkna ut vad de vill tror att det inte märks vad de håller på med. När jag frågar dem om de känner eller har träffat någon som anpassat sig till dem någon gång och hur det kändes rynkar de direkt på näsan och berättar om någon jättejobbig person som aldrig tog egna initiativ och var överdrivet ängslig och slog knut på sig själv för att bli accepterad.

Där nånstans brukar de inse att det inte finns något diskret eller naturligt alls med det här beteendet. Det som händer är snarare att den andra personen antingen utnyttjar osäkerheten eller har överseende med den för att inte göra den anpassade personen ännu mer ängslig. Det är förstås skönare att umgås med människor som är trygga i sig själva. Fast skönast av allt är att vara en person som är trygg i sig själv.

2. De tror att andra vet
När du försöker räkna ut vad någon har för åsikt i en viss fråga, om hen vill träffa dig igen eller varför personen betedde sig på ett visst sätt förutsätter du att andra är så självmedvetna att de vet vad de tycker, har tänkt igenom vad de vill och har insikt om vad som triggar deras beteende. Det är lååångt ifrån självklart.

Andra människor är nämligen också ängsliga och anpassar sig, de kanske inte har åsikter om allt eller inte riktigt vet än vad de känner. Det här har anpassande personer sällan tänkt på. De antar att andra människor sitter på svaren, och gör allt för att försöka räkna ut dem själva vilket innebär att många gånger letar man efter något som inte ens existerar. Inte konstigt att man blir trött, eller hur?

3. De tror att andra gillar det
Själva grundanledningen till anpassningen är ju en önskan om att bli omtyckt. Tyvärr får det ofta motsatt effekt, vilket den som anpassar sig vanligtvis är blind för. De flesta tycker faktiskt mest att det är jobbigt med någon som inte kan vara sig själv, inte kommer med förslag och inte tar egna initiativ. En fråga jag ofta ställer till personer som anpassar sig är “hur anpassar du dig till personer som inte tycker om att du anpassar dig?”. För sådana finns det ju gott om. Men återigen, den som är van vid att anpassa sig är blind för detta. I själva verket anpassar du dig inte till vad andra människor vill utan till vad du tror att de vill. Och det är något helt annat.

4. De tror att det finns en hemlig överenskommelse
Det kanske allra jobbigaste med att anpassa sig till andra människor är att de är så himla många – och att de aldrig är överens! Människor tycker olika om precis allting, och ska du anpassa dig till dem kommer du för evigt känna dig fel och otillräcklig. Det finns inget facit där ute, det finns inget rätt sätt att vara människa som du kan anpassa dig fram till för att en gång för alla bli “godkänd”. Jag vet att det kan låta hårt, men är det ändå inte ännu värre att försöka leta efter en yttre bekräftelse som inte existerar?

Vad du däremot kan göra är att ta reda på vad som är viktigt för dig och leva i enlighet med det. Alla kommer inte älska det (precis som att du inte älskar allting alla gör) men så länge du tycker om det spelar det inte lika stor roll vad någon annan tycker.

Andras synpunkter känns bara jobbiga när du inte är i kontakt med vad som är sant för dig. Allting blir så ohyggligt mycket lättare när du vänder dina känselspröt inåt och börjar reflektera över vad som är viktigt för dig. Prova!

Vill du lära dig mer om varför det här anpassningsmönstret uppstår och hur du bryter det – läs min bok Dejting börjar med dig. Den finns som e-bok, ljudbok och tryckt bok. Klicka här för att beställa!

Varukorg
Rulla till toppen