Får du ont i magen av att se gulliga par på stan?

Att se någon annan ha vad man själv saknar kan kännas väldigt plågsamt. Det kan väcka starka känslor av avundsjuka, utanförskap, självtvivel och förakt – ofta mixat med skam över oförmågan att glädjas med andra.

Om du känner en stor längtan efter kärlek är det inte så konstigt om det ibland hugger till i magen på dig när du ser andra par ute på stan som håller varandra i handen och hånglar i solskenet.

De ser ju ut att ha precis det som du också längtar så mycket efter. Men det finns några saker vi behöver reda ut när det händer.

INSIDA VS UTSIDA

Till att börja med består en stor del av din smärta i sådana här situationer av saker som du antar, gissar och hittar på i ditt eget huvud. I själva verket vet du aldrig hur främlingars relationer faktiskt ser ut. Det du uppfattar är en extremt vinklad bild som färgas av att du är trött på att vara singel och kanske inte haft så många relationer.

Det enda du ser är det du ser; att de håller varandra i handen och kanske pussas, men that’s it. Det är inte samma sak som att deras relation är fantastisk eller att de har i närheten av vad du längtar efter. Om du tror det är det något som du hittat på själv utan att ha en aning om hela bilden. Hur deras relation faktiskt ser ut vet du ingenting om. Påminn dig själv om det!

DEJTINGPROBLEM VS RELATIONSPROBLEM

Alla relationer är inte bra, och att ha en relation är inte särskilt enkelt. Många upplever exakt samma press och rädsla som du, fast i en relation. Vanliga singelproblem som att oroa sig över framtiden, tycka det är jobbigt med ovisshet, inte veta om man kommer få barn, övertänka på vad den andra vill, tvivla på sig själv och vara rädd för att känna dig bortvald försvinner inte automatiskt för att du träffar en partner. Det går utmärkt att må precis lika dåligt och uppleva alla de där sakerna även i en relation. Även med någon som du håller i handen och pussar på stan.

För att kunna navigera på ett bra sätt i ditt kärleksliv är det viktigt att du har en realistisk bild av vad saker innebär. Att du inte trivs som singel betyder inte att alla dina problem automatiskt skulle försvinna om du hade en relation. Och du kan inte anta att alla andras relationer är värsta drömmen heller. Livet innehåller fler nyanser än så.

Många befinner sig också i relationer av helt fel anledningar. Exempelvis en panikrädsla för att vara själva. Samma dejtingpanik som många känner under dejtingfasen uppstår för andra istället vid blotta tanken på att inte ha en partner. Klart som tusan att man ser till att hitta någon att vara ihop med då, vem som helst går bra! Vi gör nästan vad som helst för att slippa känna den där paniken men det leder inte till kloka beslut eller bra relationer. Och det hindrar inte människor från att hålla handen och pussas på stan.

FÖRVIRRA INTE DIN EGEN HJÄRNA!

Utöver detta finns det ett annat problem med att bli onyanserat avundsjuk på andras relationer. Du skapar en koppling inom dig själv mellan relationer och negativitet, helt i onödan. Om din hjärna märker att du blir arg, ledsen, upprörd och dömande varje gång du ser två personer i en relation kommer den tolka informationen som att du tycker att relationer är hemska. Det påverkar dina möjligheter att träffa någon. Om du dejtar och letar efter en partner men får en negativ emotionell respons varje gång du ser någon ha vad du säger att du vill ha skickar du väldigt mixade signaler till din egen hjärna:

“Vill hon ha en relation eller hatar hon relationer?”

Därför vill jag ge dig en utmaning, för att skapa mer konsensus i ditt eget huvud. Nästa gång du ser ett kärlekspar på stan som får det att hugga till i magen, se om du kan skapa ett litet litet avstånd mellan ditt hugg och deras relation. Sedan fyller du det mellanrummet med nyanser. Här är några saker du kan reflektera över för att lugna din emotionella respons och tänka sakligare tankar om situationen:

– Andras relationer har ingenting med mig att göra
– Jag vet inget om deras relation
– Vilka slutsatser hittar jag på om dem utan att ha en aning?
– Vilka plågsamma slutsatser hittar jag på om mig själv när jag ser dem?
– Mitt för flutna och min framtid är helt olika saker
– Jag kan lära mig att dejta med framgång och ha sunda relationer.

Varukorg
Rulla till toppen