Hur är du van vid att människor beter sig mot dig?

Livet är fullt av bekvämlighetszoner. Hela grejen med sådana är att vi har koll på läget där. Känner till spelreglerna. Vi mår kanske inte superbra, det är kanske inte jätteskoj och det är inte i närheten av vad vi drömmer om. Men det är i alla fall bekant – och det är många gånger viktigare.

Behovet av att uppleva att världen känns förståelig är så grundläggande att det är större än behovet av att må bra. Särskilt eftersom det där med att må bra, eller ha sunda relationer, också ligger utanför bekvämlighetszonen för många.

Det finns en idé om att alla människor vill, kan och vågar må bra och ta emot vad de längtar efter. Men riktigt så enkelt är det inte.

För många ligger också det som de skulle må bra av långt utanför deras bekvämlighetszon. De vet inte hur saker och ting fungerar i en lugn, harmonisk och lycklig vardag. De har aldrig upplevt fungerande eller sunda relationer. Så de blir superförvirrade när människor håller sitt ord, säger snälla saker och vill hjälpa till, av den enkla anledningen att de inte är vana vid det.

BEKVÄMLIGHETSZON = BEKANTSKAPSZON

Om du är uppväxt med att människor inte beter sig helt schysst mot dig kommer det beteendet att utgöra din sociala bekvämlighetszon. Kanske ska vi kalla det bekantskapszon istället för bekvämt är det ju inte. Men det är vad du är van vid, kanske till och med det enda du känner till.

Du har lärt dig att förhålla dig till den dynamik det innebär att ha människor i ditt liv som sviker, förolämpar eller utnyttjar dig. (Vid någon tidpunkt i livet var det nödvändigt för dig att ha den kunskapen.)

Om det enda du vet om och varit med om är människor som beter sig illa ökar risken för att det är den typ av personer du kommer fortsätta umgås med. De kommer också dras till dig eftersom de känner av att du kan och kommer stå ut med deras bullshit. Ni känner igen varandra.

VET DU OM ATT DET FINNS ALTERNATIV?

Det här är anledningen till att många hamnar i sådana relationer gång på gång. Det är inte deras fel och det är inte ett medvetet “val”. För att ha ett val behöver du veta om att du har alternativ att välja mellan. Ingen som tror sig ha alternativ väljer med flit att må dåligt eller ha destruktiva relationer. Men ibland känns det helt enkelt för läskigt, avlägset eller “omöjligt” att må bra.

En av de vanligaste sakerna jag behöver hjälpa mina klienter med är att förstå att något bättre existerar. Det låter för många som att jag hittar på när jag pratar om människor som kan ta ett nej, respekterar gränser och anstränger sig för att få dela deras sällskap. Men det existerar, det ligger bara utanför deras bekantskapszon.

För den som har ett liv av erfarenheter som säger något annat bakom sig kan det vara svårt att tro på. Men dåtid är inte lika med framtid. Du kan vänja dig vid att ha det bra och få vad du längtar efter och förtjänar. Det går att lära om.

Vill du höra ett levande exempel på någon som tog sig långt förbi sin gamla bekantskapszon och flyttade in i en betydligt härligare verklighet, lyssna på avsnitt 61-65 av podden. Och känner du dig redo att göra en liknande resa själv är onlinekursen Red Flag Detox din guide till det.

Varukorg
Rulla till toppen