Coolingar, avundsjuka och tankevurpor

coolingFörr när jag såg någon som var sådär galet cool, strålande och bekväm med sig själv kunde jag känna att det inte ens är någon idé för mig att försöka dejta överhuvudtaget när det finns såna människor i världen. Jag kände mig ständigt utkonkurrerad av de allra flesta, vilket förstås är en väldigt jobbig känsla.

Men känslan grundade sig i några rejäla tankevurpor som jag ska dela med dig nu så du slipper göra samma misstag som jag gjorde.

Till att börja med köpte jag rakt av att de var sådär coola och självsäkra som de verkade. Idag vet jag att det inte alls är samma sak att vara självsäker och att verka vara det.

Men eftersom de hade något jag kände att jag saknade satte jag dem på piedestal med gloria och confettiregn och plusmeny och allting utan att ifrågasätta något överhuvudtaget.

Den kanske största missen jag gjorde var att tro att alla som jag tyckte var coola alltid varit det, och att de inte behövt anstränga sig för att bli det. 

Idag vet jag att de som trivs med sig själva allra mest ofta är de personer som behövt kämpa allra hårdast med att älska och acceptera sig själva. Men det syns ju inte, det är bara resultatet av det som syns – och sen tror alla som ser på att det alltid varit sådär enkelt och självklart som det ser ut.

Men nope! Och tack och lov för det! Vilken himla tur att egenskaper går att utveckla, även sådana som självförtroende, utstrålning och coolhet.

I takt med att jag utvecklat nya sidor som jag gillar hos mig själv har jag blivit mer och mer bekväm med att andra också har bra egenskaper. Det är inte längre jag mot dem, konkurrensen har försvunnit. Jag gillar mig själv och då blir det lättare att också låta andra vara som de är.

För att sammanfatta: Jämför du dig med andra och känner dig underlägsen för att de har något som du saknar, tänk på dessa två saker:

1. De är också helt mänskliga och har garanterat också problem även om du inte känner till det. Du vet inte heller vad som försiggår på insidan, deras coola utsida kan mycket väl vara en fasad för att dölja osäkerhet.

2. Egenskaper du beundrar hos andra kan du utveckla hos dig själv. Bli inspirerad istället för avundsjuk, för uppenbarligen kan den här personen lära dig något som är viktigt för dig. Vet du inte hur du gör för att utveckla egenskapen – ta reda på det! Läs en bok, gör en googling, gå till en coach – eller fråga personen i fråga!

Varukorg
Rulla till toppen