Välkommen till Crazy Town – dejtingpanikens huvudstad

Dejtingpanik är den extremt starka och fullkomligt överväldigande känslan av rädsla och ångest som är direkt kopplad till dejtande (jag har bloggat om det tidigare här).

Ofta sker detta hos personer som i övrigt inte alls har problem med med ångest eller oro. Resten av livet fungerar hur bra som helst, och de är vanligtvis lugna, samlade och vettiga människor.

Men så fort de börjar dejta, särskilt när dejtandet känns ovisst och de inte har kontroll på hur det kommer gå, förvandlas de till ängsliga, övertänkande och gråtande versioner av sig själva som knappt kan hantera sin vardag för att de mår så dåligt och känner ett så starkt behov av klarhet och bekräftelse.

När du är mitt uppe i dejtingpanik har du råkat hamna på expressbussen till vad jag kallar för Crazy Town. Personen du dejtar är det enda du är kapabel att tänka på. Det känns som att det enda som är viktigt i hela världen är att ni ses, eller åtminstone hörs, igen. NU!

Dina känslor är exakt överallt, precis som dina tankar som pendlar mellan himmel och helvete, hopp och förtvivlan. Du längtar så mycket efter den andra personen men är samtidigt så rädd för att det inte ska bli något att du knappt står ut.

Det luriga med Crazy Town är att det är väldigt lätt att se när någon annan är där. Det är ju helt uppenbart att personen överreagerar! Men när du själv är där känns det inte som någon överdrift överhuvudtaget. Allting känns extremt starkt, dramatiskt och verkligt.

VÄLKOMMEN TILL CRAZY TOWN!

Bara att känna till den här platsen, ge den ett namn och kartlägga hur världen upplevs där är hjälpsamt. Därför ska vi göra det nu. Ofta inser vi nämligen inte att vi råkat hamna på expressbussen till Crazy Town, utan tror att verkligheten på riktigt blivit så här jobbig helt plötsligt. Men verkligheten har inte förändrats. Det är i dig som stormen pågår.

Rädslan gör det svårt att avgöra vad som är verkligt. Därför är viktigt att du är medveten om vad som händer när du hamnar i Crazy Town. Det hjälper dig att slippa göra något dumt när du är där – och gör att du lättare kan ta dig därifrån. Här är tre kännetecken.

1. KOMPASSEN SNURRAR

Det som förmodligen är mest otäckt med Crazy Town är att du tappar bort dig själv. Du kan vanliga fall, exempelvis på jobbet eller med vänner, vara hur klok och samlad som helst och på stående fot ta avancerade beslut, känna in vem som går att lita på och ta egna initiativ.

Men i Crazy Town är allt det där som bortblåst. Din inre kompass snurrar bara runt, runt utan att peka åt något håll alls. Du tappar greppet fullkomligt om normalt sett självklara saker. Exempelvis hur ofta det är rimligt att höra av sig, vad som är vettiga saker att säga eller hur man bedömer om någon beter sig schysst.

Du behöver vara medveten om att du inte ser klart i Crazy Town och ha respekt för att allting är lite snurrigt just nu. (Det är helt okej att ta hjälp av kloka vänner som kan se klarare på situationen och kan hjälpa dig att bedöma vad som är rimligt och inte.)

2. TIDEN GÅR LÅNGSAMT

Något annat som skiljer Crazy Town från den vanliga världen är att din tidsuppfattning förvrängs. Att vänta svar på ett meddelande kan få varje minut att kännas som en evighet.

Din emotionella bergochdalbana kastar dig mellan hopp och förtvivlan. Det gör att du upplever extremt stora kontraster inom dig själv. När du upplever så mycket skapas en illusion av att det också går lång tid.

Även om du är en person som känner mycket till vardags också upplever du förmodligen aldrig så här stora svängningar eller ens så här starka känslor under en och samma dag annars. Det får det att kännas som att du är i Crazy Town en hel evighet även om det bara gått en dag eller två, eller kanske bara några timmar.

Du behöver påminna dig om detta och komma ihåg att personen du dejtar förmodligen inte är i Crazy Town utan lever sitt liv i vanliga världen där man inte ägnar 100 procent av sin uppmärksamhet åt att djupanalysera sms och övertänka sitt dejtande.

3. ALLT KÄNNS FARLIGT

I Crazy Town är allting på liv och död. Allt känns hotfullt och som en risk. Det känns som att allt du gör (eller inte gör) skulle kunna vara så mycket fel att hela din värld brakar ihop. Det kan kännas som att vandra på ett minfält där varje steg du tar skulle kunna få fullkomligt katastrofala konsekvenser.

Ett vanligt sätt att försöka undvika detta är att noggrant övertänka varje potentiellt scenario för att försöka förutse de största farorna. Problemet är att du inte är det minsta verklighetsförankrad när du är i Crazy Town. Dina riskanalyser kommer vara helt verklighetsfrånvända och förmodligen främst bestå av katastroftankar.

Den största riskfaktorn är faktiskt att du överhuvudtaget sitter i Crazy Town och gör riskanalyser. Det du försöker ta reda på – vad den andra personen tänker och känner samt vad som kommer att hända i framtiden – är omöjliga saker att räkna ut genom att grubbla.

Att övertänka är (som du redan märkt) tyvärr inte lösningen på någonting. Ingenting som händer när du dejtar är egentligen i närheten av så allvarligt som det känns för dig i när du är i Crazy Town. Du upplever en inre stress som gör att du inte ser klart på situationen.

VERKLIGHETEN VS CRAZY TOWN

Genom att vara medveten om dessa tre omständigheter (kompassen snurrar, tiden går långsamt, allt känns farligt) i Crazy Town, och hur de påverkar ditt omdöme, kan du undvika att agera som om de vore verkliga. De är inte verkliga.

Du behöver inte skrida till verket med beteenden som mot alla odds verkar rimliga när kompassen snurrar. Du kan undvika att göra något förhastat när din tidsuppfattning är skruvad. Och du slipper göra en massa saker du i efterhand riskerar att ångra för att lösa problem som i stunden känns helt akuta men i själva verket inte ens existerar – mer än i ditt huvud.

Det här blogginlägget är ett urdrag ur boken Dejting börjar med dig!
Boken innehåller ett stort kapitel om dejtingpanik och ger dig praktiska verktyg för att hantera fenomenet både i stunden och över tid. Köp boken här!

Varukorg
Rulla till toppen