Vem får du dina dejtingråd av?

Den första personen vi går till för hjälp med dejtandet är vanligtvis en vän. Men råden vi får är inte alltid bra, ofta till och med rätt usla! Välmenande, men usla. Min första fråga när någon hänvisar till kompisråd är alltid hur kompisens kärleksliv ser ut. Vanligtvis hör vännen till någon av följande kategorier:

1. Har haft samma partner jättelänge och inte varit singel sen före internet.
2. Har aldrig haft dejtingproblem och träffar massor av intresserade människor hela tiden och kan välja och vraka.
3. Har jätteproblem med sitt eget dejtande och får det aldrig att fungera.

De två första kategorierna kommer ha väldigt svårt att relatera till din situation. Du frågar dem ju om något de inte har någon erfarenhet av. Svaren du får kommer spegla det. De gissar hej vilt och svarar så gott de kan eftersom de gärna vill hjälpa dig – men de har förmodligen väldigt svårt för att sätta sig in i din situation.

Lyssnar du på någon från den tredje kategorin är det en blind som leder en blind. Det är alltid en dålig idé att lyssna på råd från någon som inte har koll. Gör du ändå det kommer du få det likadant som kompisen har det. Hennes råd kommer leda till hennes resultat.

Lyssna därför aldrig på någon som exempelvis bara dejtar personer som beter sig oschysst, överanalyserar allt eller alltid är för kräsen. Det är samma logik som att du inte ska ta emot ekonomiska råd från vänner utan pengar.

FÅ HAR KUNSKAP – MEN ALLA HAR EN ÅSIKT

Väldigt få personer har riktig koll på psykologin bakom vad som gör det enkelt eller svårt att dejta, men ämnet är så universellt och mänskligt att bokstavligen alla behöver förhålla sig till det. Det gör att få har kunskap – men alla har en åsikt. Var och en av dessa åsikter är starkt färgade av varje individs personliga erfarenheter.

Det här är viktigt, för ofta är vi så förvirrade själva att vi lyssnar på nästan vem som helst i hopp om visdom, stöd och lindring. Gör inte det! Var mycket, mycket noga med vem du lyssnar på!

De som inte kan relatera till dina problem eftersom deras upplevelse är en helt annan, kommer sannolikt inte kunna hjälpa dig. Det finns gigantiska skillnader mellan hur personer med och utan dejtingproblem tänker, känner och beter sig; det är nästan som att de lever i två helt olika världar.

Just personer som aldrig haft problem med att träffa någon ger faktiskt ofta de sämsta råden av alla.

De brukar vara särskilt förtjusta i att påminna sina singelvänner om att det händer av sig själv och att du inte ska oroa dig utan bara vara du. Det fungerade nämligen för dem.

Det är på riktigt deras upplevelse, men det kommer inte hjälpa dig. De gör tusen små och stora saker annorlunda än du men har ingen aning om det. Därför kan de inte förklara det för dig.

OMEDVETEN (IN)KOMPETENS

Det finns två sidor av myntet här: du har ingen aning om varför ditt dejtande inte fungerar, och vissa av dina vänner har ingen aning om varför de får det att fungera. Du är omedvetet inkompetent och din kompis som alltid lyckas är omedvetet kompetent.

Det kan verka logiskt att be någon om råd som lyckas med något du vill kunna, men att någon kan är inte samma sak som att de kan förklara för dig hur du ska göra. Egentligen är det ju lite märkligt att förvänta sig att någon ska veta något om problem som de aldrig haft och förmodligen inte ens kan föreställa sig. Du ber ju inte någon som aldrig rökt om tips för att sluta röka, eller hur?

Därför vill jag härmed befria dig från att någonsin igen lyssna på personer som ger dig dejtingråd utan att först ha visat att de verkligen förstår din situation. Känner du dig inte förstådd behöver du inte lyssna.

Det här blogginlägget är ett urdrag ur min e-bok Dejting börjar med dig! Köp den här!
Vill du ha personlig experthjälp med dejtandet i form av individuell coaching? Klicka här!

Varukorg
Rulla till toppen