Vill du dela din inre värld?

Häromdagen lyssnade jag på ett avsnitt av parterapeuten Esther Perels podcast “Where shall we begin?” Hon hade en terapisession med ett par som behövde hjälp med att reda ut sina problem efter en otrohetsaffär. Det visar sig att de har stora kommunikationsproblem och därför tappat kontakten med varandra, vilket lett till att båda gjort snedsteg på olika sätt.

Det går inte särskilt bra för det här paret att kommunicera med varandra i podden, men efter ett tag kommer de med Esthers hjälp fram till att de har en sak gemensamt. Båda var missnöjda med deras sexliv. Inte från början, men på senare år.

Esther säger klockrent att utan att veta särskilt mycket om deras sexliv gissar hon efter att ha pratat med dem i en i timme att det förmodligen inte varit särskilt kontaktskapande eller varierat utan förmodligen mer slentrianmässigt och resultatorienterat. Hon säger att om de ska hitta tillbaka till varandra sexuellt behöver de släppa allt fokus på resultat och prestation. De behöver börja om på ruta ett, och utforska och uttrycka grundläggande saker som hur de överhuvudtaget tycker om att bli berörda.

Men, säger en av dem då, varför ska vi öva på det? Ska inte sånt där komma av sig själv? På vilket Esther vänligt men bestämt svarar: “Where the hell did you learn that BS?”

Vem i hela friden har sagt till dig att intimitet är något som ska komma naturligt utan kommunikation, utforskande eller ansträngning? Det är en väldigt väldigt bra fråga.

DEJTAR DU SOM EN POKERSPELARE?

Hur har vi fått för oss att det svåraste i livet bara ska fungera per automatik? Sex. Känslor. Relationer. Utan självkännedom eller verktyg för att navigera i dessa domäner tror vi att det helt magiskt bara ska fungera att uppleva närhet – med andra som också saknar självkännedom och verktyg för att hantera närhet! Det är ju helt orimligt.

Oavsett om det gäller ett gift pars sexliv eller en dejt mellan två personer som möts för första gången måste vi sluta tro att den andra personen ska kunna läsa våra tankar och veta vad vill tycker om och vill ha. Särskilt när vi inte talat om det. Och särskilt särskilt när vi inte ens vet själva!!

Om du dejtar som en pokerspelare och försöker visa så lite som möjligt för att kunna “finta” den andra dit du vill, är det ens nån idé? Du kommer aldrig kunna uppleva närheten du söker när du inte vågar öppna dig.

Om du inte vill, kan eller vågar dela vad som rör sig i din inre värld med personen du dejtar eller människorna i ditt liv, vad är egentligen poängen med relationen?

AUTENTICITET SKAPAR KONTAKT

Oavsett vilken typ av relation det handlar om bygger autentiska möten, samarbeten och relationer på att vi kan vara uppriktiga. Du ska inte behöva gissa vad den andra personen gillar eller diffust hinta om vad du själv vill.

På en dejt går det bara att lära känna dig när du kan visa vem du är. I ett jobbsamarbete är dina åsikter viktiga, och kan du inte dela dem med arbetsgruppen kommer den gå miste om något.

I en vänskapsrelation behöver du kunna uttrycka dina gränser och preferenser, och ha utrymme för att säga nej om det inte passar att umgås eller lyssna på kompisens problem just då. Om din mamma behandlar dig otrevligt behöver du kunna uttrycka det och sätta en gräns. Osv.

I en kärleksrelation behöver du kunna ge uttryck för hur saker känns, hur du vill att ert liv och er relation ska vara och vad du uppskattar och inte sexuellt. Dela dina tankar, drömmar och känslor. Din partner kommer inte veta annars. Ni kommer inte kunna nå varandra annars.

Allt det här kräver att du är i kontakt med vad som rör sig i ditt inre, och kan sätta ord på det för att dela det med andra.

UTFORSKA (OCH DELA) DIN INRE VÄRLD

Här är tre konkreta saker som du kan öva på:

1. Sätt ord på din inre värld.
Börja observera din inre värld och ta den på allvar. Reflektera över hur saker känns för dig. Rikta din uppmärksamhet mot dina egna upplevelser. Ta dina preferenser på allvar. Respektera dina åsikter. Bli nyfiken på vad som händer inom dig, och observera vad du upplever utan att döma det.

Sätt ord på vad som händer där inne. Du kan reflektera i tanken, skriva fritt om det eller om du vill vara kreativ, skriva en dikt eller sång om det. Huvudsaken är att du är nyfiken och sätter ord på vad du upplever i ditt liv och hur det känns att vara du. Hur känns den här stunden, just när du läser detta? Vad rör sig i dig just nu?

2. Dela din inre värld.
När du övat på att observera och sätta ord på vad som är levande i dig kan du börja öva på att dela det med andra människor. Det här är vägen till verklig kontakt. Det är så tråkigt att prata om yttre saker som jobb och träning jämfört med att få ta del av vad som rör sig inuti en annan människa. Det är därför vi är besatta av tv-program, poddar, dokumentärer mm med riktiga människor som upplever riktiga saker. Men du ska inte behöva nöja dig med tv-versionen av detta; låt det vara en del av ditt liv!

Prata med människorna i din vardag om dina upplevelser, tankar och känslor. Det är så du bjuder in dem att göra samma sak mot dig. Det fördjupar kontakten mellan er.

3. Lyssna på andras inre världar – utan att blanda in dig själv!
När du delar din inre värld är det sannolikt att personen du pratar med blir mer benägen att berätta om sina upplevelser, tankar och känslor. Det är ofta levande, spännande och väldigt intressant att få ta del av, men det kan också vara rejält triggande. Kan du lyssna på det utan att direkt vilja fixa problemet, “rädda” personen eller tro att det handlar om dig?

  • Kan du höra personen du dejtar säga “jag vet inte om jag vågar ha en seriös relation igen” och ha empati för den personens rädsla istället för att gå igång på tankar om vad det här betyder för dig?

  • Kan du lyssna utan att döma när din dejt berättar om sin oro för att du ska vara med någon annan utan att bli förolämpad över att någon kan tro så om dig?

  • Kan du lyssna på feedback och kritik från någon med avsikt att förstå den personens perspektiv istället för att gå in i försvar?

  • Kan du ge din sexpertner utrymme för att inte vara sugen eller ha kroppsliga problem utan att tro att det säger något om dig?

  • Kan du lyssna på någons upplevelse och vara fördjupat nyfiken på den utan att direkt svara med en berättelse om något liknande som du varit med om?

  • Kan du låta människor ha sina problem ifred och bara erbjuda din närvaro istället för att komma med lösningar, oombett hjälpa till och tro att det per automatik är ditt ansvar att styra upp den andra personens liv?

  • När någon du dejtar blir ovanligt tyst och drar sig tillbaka för att hen har problem, känner sig osäker eller samlar mod inför att uttrycka något känsligt, kan du ha empati och skapa utrymme för det istället för att låta dina egna hjärnspöken sätta etikett på situationen?

LIVETS VIKTIGASTE FÄRDIGHET

Att ha relationer är tillräckligt svårt för den med goda förutsättningar. När vi med sämre förutsättningar dessutom intalas att vi inte behöver anstränga oss utan att allt ska ske av sig själv när det är “rätt”, då är vi rätt körda.

Det är helt nödvändigt att vi lär om!

Men då måste vi se det som en färdighet och en gång för alla släppa idén om att det ska hända av sig själv. Ta istället ansvar för att skaffa de kunskaper du behöver.

Om det känns utmanande (vilket det gör för de allra flesta) kan du lära dig.

Studera och öva på kommunikation på samma konkreta vis som om det vore matlagning, ett språk eller löpteknik. Lär dig och börja öva. Det kommer göra underverk för dina dejter och alla dina relationer!

Att lära dig detta kommer ge dig en möjlighet att på riktigt känna dig sedd, förstådd, respekterad och i djup kontakt med andra människor. Vilket är vad vi alla längtar efter.

Alla vill bara bli sedda och förstådda av någon som inte dömer. Kan du vara den som ser och förstår utan att döma eller bli triggad kommer det locka fram fantastiskt vackra sidor hos personer som inte hade känt sig trygga med att dela det med någon som saknade dina kvaliteter.

Dessutom kommer det göra dig till en mästare på att känna igen vem som kan göra samma sak för dig. Och när ni är två som kan göra det här för och med varandra, då blir det riktigt fint.

Vill du ha hjälp med att utforska och uttrycka din inre värld, läs mer om e-kursen Lär dig skapa emotionell kontakt här.

Varukorg
Rulla till toppen