5 tips för bättre matchningar och mindre självtvivel

Det är väldigt slitsamt att dejta emotionellt otillgängliga personer. Det sliter på hjärtat att få känslor för någon som inte kan besvara det, och har du inte koll på vad det är i den här dynamiken som ställer till det är det lätt att dra slutsatsen att du är svår att älska. För det känns ju så när man blir bortvald, dissad och dumpad av varenda person man dejtar.

Men allt ligger inte hos dig. När någon är emotionellt otillgänglig kommer hen inte knyta an emotionellt till någon alls. Intresset och/eller förmågan att etablera en djupare emotionell kontakt saknas. Och det handlar inte om dig.

Men vad som däremot är ditt ansvar är att lära dig att känna igen sådana personer och absolut inte dejta dem!

Det är i själva verket inte ens svårt när du vet vad du ska leta efter, men alla som har det här mönstret lider ju av det just för att de inte vet.

Därför vill jag göra dig uppmärksam på fem vanliga varningsflaggor och beteenden hos dig själv och personen du dejtar som du behöver ha koll på för att slippa få hjärtat krossat fler gånger av någon som inte vill eller kan etablera en emotionellt förankrad och långsiktig relation med dig.

1. Dejterna saknar emotionellt djup.
Om du bara är bekväm med att prata om lite mer ytliga saker som jobb, träning, resor och andra praktiska grejer men inte vågar gå djupare kommer det se ut som att du inte vill mötas på ett särskilt sårbart vis. Det är extremt tilltalande för emotionellt otillgängliga personer som inte heller vill (eller kan) det, och personer som själva vill ha mer sårbarhet kommer dejta någon annan.

2. Den andra personen saknar emotionellt djup.
När du tar initiativ till mer sårbarhet genom att berätta och ställa frågor om känslor, drömmar och erfarenheter behöver du vara mycket uppmärksam på om den andra personen kan delta i den typen av samtal. Om någon blir obekväm, svarar kort eller helt enkelt inte har något svar är det solklara tecken på att personen inte är emotionellt tillgänglig. Bortförklara inte det med “hen öppnar sig säkert mer längre fram” eller “det är nog jag som är jobbig som vill veta så mycket”. Nej! Det är absolut förutsättning att kunna prata om sådana saker, och du måste se det som en dealbreaker när personen du dejtar inte kan det. En emotionellt tillgänglig person har heller inga problem med att göra det från början, vilket leder oss till nästa punkt.

3. Den emotionella kontakten kommer för sent.
Du kanske tänker att du ska vara mer personlig och sårbar längre fram när ni dejtat ett tag, men då är det för sent. Dels för att det blir väldigt märkligt om du en vacker dag tex två månader in i dejtandet byter personlighet och går från att vara allmänt lättsam till att plötsligt vilja prata om personliga saker och vara djup. Men också för att du då är två månader in i en relation med någon som högst sannolikt dejtar dig just på grund av att det inte finns något krav på emotionell kontakt. Du har attraherat en person som inte vill ha någon emotionell kontakt, och hen kommer inte plötsligt vilja det bara för att du blev redo.

4. Alla känslor kommer samtidigt.
Har du blivit sårad förr är det såklart läskigt att öppna dig emotionellt igen, och då håller du kanske tillbaka dina känslor i början. Sedan kommer allt på en gång när du inte kan hålla tillbaka längre, kanske med en rejäl dos panik som tillägg. Det är förstås inte optimalt. Till att börja med är det helt bakvänt att hålla undan känslorna när det du strävar efter är att bli kär, och dels är detta en omedveten respons som mer fungerar som en skyddsmekanism än en sund utveckling av känslor. 

Men du förlorar också helt kontrollen över hur den emotionella öppenheten utvecklar sig mellan er när du håller tillbaka istället för att medvetet skapa mer och mer öppenhet mellan er. När du tvärtom kan vara personlig med flit och ni tillsammans bli mer sårbara i mindre steg över tid bidrar du till att med avsikt höja temperaturen på kontakten mellan er. Du kan då medvetet påverka vilken typ av stämning som uppstår mellan er och när, vilket är en enorm styrka.

5. Borttappade vänskapsfärdigheter. 
De flesta jag coachar har inga problem med att från första stund vara personliga, öppna och prata om känslor när de möter nya vänner. Det leder till att deras vänskapsrelationer snabbt blir givande, innerliga och nära, vilket avslöjar att de vet precis hur man gör för att etablera sund och dynamisk emotionell kontakt med en ny person. Problemet är bara att de helt missar att ta med sig den här förmågan in i sitt kärleksliv. 

Men om du har den enorma fördelen av fungerande vänskapsrelationer kan du dra nytta av det genom att härma ditt vänskaps-jag när du dejtar. Du får fråga dig själv hur du skulle betett dig om det var en kompis istället för en dejt och göra likadant. Skulle du överhuvudtaget bli kompis med någon som beter sig såhär? Om ja, vilka frågor skulle du ställa? Vad skulle du berätta om dig själv? Hur skulle ni umgås, och vad skulle ni prata om? Gör exakt samma sak med personen du dejtar för att etablera emotionell kontakt från starten.

Det absolut viktigaste du kan göra för att bryta mönstret med att attrahera emotionellt otillgängliga personer är att själv vara emotionellt öppen från första stunden!

Det innebär inte att du börjar på första dejten – du måste börja före första dejten!!

Målet är förstås att bara gå på dejt med personer som är emotionellt tillgängliga, så därför behöver du ta reda på vem som är det i förväg.

Det gör du genom att medvetet vara mer personlig, sårbar och öppen mot personen, och prata på samma varma sätt som du skulle göra med en ny vän. Gå bara på dejten om dina initiativ till sårbarhet blir mötta med värme, förståelse och nyfikenhet.

Det här kommer skrämma bort emotionellt otillgängliga personer (HURRA!) och samtidigt locka de som är intresserade av att mötas på ett djupare plan direkt.

Välj en av punkterna ovan och börja öva direkt! 

Vill du lära dig ännu mer om exakt hur du gör för att tilltala andra emotionellt tillgängliga personer och bli helt bekväm med att skapa emotionell kontakt rekommenderar jag varmt min e-kurs om att skapa emotionell kontakt. Du kan läsa mer om den här.

Varukorg
Rulla till toppen