En snygg rumpa hjälper inte mot otrygg anknytning

Om du varit singel längre än du skulle önska, och kämpat med dejtande mer än vad som känns rättvist, då har du förmodligen också en del erfarenhet av de klumpiga kommentarer som trillar in från omgivningen ibland.

De flesta menar förstås inget illa, men det kan landa väldigt fel ändå. Den bristande kunskapen om anknytning och dejtingpsykologi får helt enkelt många människor att dra underliga slutsatser ibland och därmed ställa säga rätt konstiga saker emellanåt.

Ett antagande som är alldeles särskilt skruvat och blottar så enormt mycket bristande insikt att jag blir alldeles tokig är “varför är du singel, du som ser så bra ut?”
Det sägs ofta som en hoppfull komplimang men är i själva verket helt otroligt normhetsande, ignorant och insiktslöst.

Till att börja med antas det att du vill ha en relation och att du inte “borde” vara singel. Redan där har vi halkat rakt in i parnormen och utgått från att alla människor alltid vill och kan ha en relation även som så definitivt inte är fallet. Vi utgår från att relationer är bra och singelliv är dåligt, vilket definitivt inte är en korrekt bild av hur världen ser ut eller relationer och dejtande fungerar.

Utöver det har vi blandat ihop utseende med anknytning. Som jag skrev i rubriken till det här inlägget: en snygg rumpa hjälper inte mot otrygg anknytning!

Det spelar ingen som helst roll hur du ser ut om du bara dras till otillgängliga personer, inte vågar flirtaanpassar sönder dina dejter, duktighetsdejtar, inte kan skapa emotionell kontakt, eller inte vågar dejta överhuvudtaget.

Att tro att någon inte skulle ha dejtingproblem baserat på utseende är exakt lika bakvänt som att tänka så om relationsproblem. Ingen skulle nånsin säga “varför har du konflikter i din relation, du som är så snygg?” Då förstår vi att det inte har med saken att göra, men när det gäller dejtande ska det enligt vissa tydligen räcka med att se ut på ett visst sätt för att lyckas? Whaaat?

Hur någon ser ut säger förstås ingenting alls om personens anknytning, självkännedom, dejtingfärdigheter, förmåga att skapa sunda relationer eller vara en bra partner. Att göra dig själv snyggare kommer därför inte hjälpa dig med de sakerna.

Ett väldigt fint exempel på detta kom från tjejen jag coachade i poddavsnitt nr 27 med rubriken “Jag har varit på 200 första dejter”. Såhär skrev hon:

Efter 200(!!) första dejter som aldrig ledde vidare har hon nu alltså blivit sambo! Inte för att hon förändrade sitt utseende, utan för att hon förändrade hur hon dejtar.

Kom ihåg det nästa gång det lockar att skylla dina dejtingproblem på hur du ser ut, eller nästa gång någon annan antar saker om ditt kärleksliv baserat på ditt utseende. Förändringar på utsidan kommer inte lösa problem på insidan.

P.S. Vill du veta mer om hur lite dejtingcoaching hör ihop med utseende har jag skrivit ett blogginlägg om det som som du kan läsa här.

* * * * *
Vill du lära dig mer om anknytning och de färdigheter som verkligen gör skillnad när du dejtar? Läs min bok Dejting börjar med dig!

Varukorg
Rulla till toppen