Ställer din dejt inga frågor?

Många känner sig inte sedda av personen de chattar eller är på dejt med på grund av att de inte får några frågor. Den andra personen berättar om sig själv, men de upplever att de inte får någon nyfikenhet tillbaka, vilket såklart känns tråkigt.

Eftersom den som klagar detta ofta själv har goda kommunikationsfärdigheter blir det extra frustrerande när den andra inte har vett att bidra med lika mycket tillbaka. 

Men, det finns ett par missförstånd här som vi behöver reda ut. För trots fina kommunikationsfärdigheter finns det ofta något som de som klagar på detta inte inser om sig själva.

MISSTAG #1: FRÅGEKULSPRUTAN
Vissa är så oerhört skickliga på att föra samtal framåt, ställa frågor och vara nyfikna att personen de dejtar inte riktigt har en chans att flika in några egna frågor. Även om det är lätt för dig att komma på frågor att ställa så kan det vara svårt för andra. Ännu svårare blir det att göra samtidigt som de svarar på frågor från dig.

Till och med jag som jobbar med att ställa frågor till människor kan känna mig överrumplad i sociala situationer när någon ställer massor av frågor till mig, och först i efterhand inse att jag inte hann ställa någon fråga tillbaka. Det är svårt att göra det när samtalsdynamiken går så starkt åt ena hållet.

Om du är en väldigt snabb och skicklig frågeställare är det rätt sannolikt att du behöver öva litegrann på att vara tyst. Låta samtalet klinga av då och då så den andra personen har en chans att fråga saker om dig. Det innebär också att du behöver vara okej med inte bara lite tystnad utan också att stå i centrum för samtalet.

Den som är väldigt duktig på att hålla fokus på andra människor är nämligen också ofta mer eller mindre obekväm med att själv stå i fokus.

Om du är en frågekulspruta behöver du alltså öva på två saker:
1. Vara tyst ibland så den andra personen kan fråga dig saker.
2. Bli bekväm med att stå i centrum för samtalet. 

MISSTAG #2: VÄNTA PÅ DIN TUR
Det andra mönstret som gör att du får för få frågor om dig själv är en annan variant av att ta för lite plats. Men istället för att peppra din dejt med frågor hamnar du med personer som inte behöver några frågor för att berätta om sig själva.

Kan du känna igen dig i att någon du dejtar eller chattar med pratar och pratar utan att du frågar något, och utan att fråga något om dig? Det kan se ut som att den andra personen är väldigt självcentrerad men i själva verket kan det vara så att ni bara har olika kommunikationsstilar.

Du har en idé om att man berättar om sig själv när någon frågar, medan den andra personen tycker att man berättar om sig själv utan att någon ska behöva fråga. Det finns inget rätt eller fel här, det är bara olika sätt att kommunicera. Men om ni inte matchar varandra kommer båda bli besvikna.

Medan du sitter och lyssnar på den andra personens monolog och är missnöjd över att hen inte verkar vara nyfiken på dig blir din dejt besviken över att du är så osocial att du inte ens berättar något om dig själv. Båda skulle efter dejten kunna säga “gud så otrevligt, så gör man väl inte?”

I själva verket har ni olika oskrivna regler gällande hur och när man pratar om sig själv.

Känner du igen dig i detta behöver du också öva på två saker:
1. Berätta om dig själv utan att den andra personen frågar. Du får anta att hen är nyfiken på dig eftersom ni har kontakt/chattar/är på dejt. (Eller dejta någon annan som matchar din kommunikationsstil. Det är förstås också helt okej.)
2. Bli bekväm med att stå i centrum för samtalet och ta initiativ till att berätta saker. 

Den gemensamma nämnaren för båda dessa mönster är att bli bekväm med att ha mer fokus på dig. Det är väldigt vanligt att personer som klagar på att de inte får tillräckligt med plats i samtal i själva verket är väldigt obekväma med att få eller ta den platsen.

Antingen för att de inte känner sig själva tillräckligt väl för att kunna berätta på ett intressant sätt om vem de är. Eller för att de är så vana vid att låta andra ta plats att de snabbt vill återgå till den välbekanta dynamiken igen. Det känns tryggare att gömma sig bakom att vara den som är tyst eller ställer alla frågor, även om det på gott och ont innebär att du blir lite osynlig.

Det är naturligtvis både lättare och mer bekvämt att skylla på att man inte fick några frågor än att se sin egen del i det här mönstret, men om det här är något som ofta händer i dina chattar eller dejtkonversationer, fundera på hur det kommer sig. Halva dejten består av dig och du har alla möjligheter att påverka dynamiken i de samtal du deltar i.

Öva på att ställa färre frågor och/eller spontant berätta mer om dig själv och se vad som händer.

OBS! Kom ihåg att 50/50 är en högst rimlig fördelning gällande både att ställa frågor och att berätta om sig själv. Var inte rädd för att låta det bli tyst för att din dejt inte ställer några frågor, eller för att runda av dejten tidigare om personen bara pratar om sig själv.

Den här texten var ursprungligen ett nyhetsbrev. Vill du också få dejtinginspiration, ny kunskap och praktiska tips i din inbox, fyll i dina uppgifter nedan.

Varukorg
Rulla till toppen