Har du fastnat i jämförelsefällan?

Har du en tendens att jämföra dig med andra människor i ett rum, i ditt liv, i världen, på tv och/eller internet så du konstant känner dig avundsjuk, mindre värd eller bara fel? Det ska vi ändra på! Här är fem saker som ger dig nya perspektiv och hjälper dig se värdet av att du är du istället för att jämföra dig med andra.

 1. Det är irrelevant.

  Vad andra människor är eller gör spelar ingen roll. Du är inte dom, och de är inte du. Du behöver vara du och leva ditt liv, oavsett vad någon annan gör. Inspireras gärna av andra om du vill, men tro aldrig att någon annan sitter på facit över hur livet ska levas! Det gör de inte. Möjligen har de koll på hur de vill att deras liv ska levas (men förmodligen inte det heller) men de har definitivt inte facit på hur du ska leva ditt liv!

  Du är fri att göra saker helt på ditt sätt. Jag skulle tom vilja säga att en av de viktigaste sakerna i livet är att du lära känna dig själv och vågar uttrycka det som genuint och på riktigt är du. Dels för att det är en förutsättning för att du ska må bra, men också för att det kommer underlätta i dina möten och relationer med andra människor.

 2. Det är orättvist och orimligt!

  När du jämför dig med andra människor (i plural!) blir jämförelsen extremt orättvis. En person kan inte matcha alla de samlade egenskaperna eller fördelarna från 10 eller 100 personer. Vi är alla bara en person. Om du försöker sätta ihop ett ideal åt dig själv av Beyonces rumpa,  Stephen Hawkings intellekt, Annelie Pompes mod och Justin Biebers självförtroende ställer du fullkomligt orimliga krav på dig själv. De har också, precis som alla andra bra och dåliga sidor och vi kan bara vara en person åt gången.

  Visst går det att utveckla nya sidor hos sig själv, växa som person och sträva efter att vara den bästa versionen av sig själv, men någonstans måste vi dra gränsen, och när vi fastnar i jämförelseträsket tenderar vi att väldigt lätt att missa den gränsen när vi börjar blanda ihop fantasi och verklighet och tro att vi ska kunna matcha 17 personers mest framstående egenskaper.

 3. Du har inte hela bilden.

  Den största faran med att jämföra sig med andra är att du bara ser det som de visar upp. Du har ingen aning alls om resten. Du har däremot full tillgång till ditt eget liv, inklusive ditt inre liv med alla dina tankar och känslor, erfarenheter, hemligheter och osäkerheter. Men du har aldrig så stor tillgång till andra människors liv och inre. Det gör varje jämförelse väldigt väldigt orättvis. Det är förstås inte schysst att jämföra hela din kaka med russinen i någon annans kaka. Det kommer ju se ut som att du har jättefå russin, men det är inte sant.

  En av de största fördelarna med att vara coach är att jag får möjligheten att kika in bakom den här yttre bilden hos människor, och då tydligt se att vi alla bär på saker som inte syns på utsidan.  Så tro aldrig att det du ser hos någon annan är hela bilden, för det är det inte.

 4. Lägg ner kikaren!

  Det finns en tankevurpa jag vill varna för som kallas för “Kikartricket”. Det innebär att vi tittar på andra människors bästa sidor, och våra egna sämsta som genom en kikare. De ser extremt stora, nära och tydliga ut. När vi tittar på våra egna fördelar, och andra människors svagare sidor däremot är det som att vi vänder på kikaren så att perspektivet blir fullkomligt förskjutet och gör att allt ser pyttelitet och avlägset ut. Var medveten om vart du riktar ditt fokus, och om att den här kikaren gör att världen ser väldigt skev ut även om den inte är det. Lägg ner kikaren, och inse att allt inte är lika dramatiskt som det ibland kan verka. Och att du inte kan se hela bilden med en kikare, bara den pyttelilla del som du fokuserar på.

 5. Det är okej att vara annorlunda!

  Många som har för vana att jämföra sig med andra gör det ofta med en extremt kritisk blick mot sig själva. Det finns så många människor och de har så många egenskaper som man själv saknar, så det kan kännas lätt att bli avundsjuk och deppig. Men vet du, vet är okej att vi är olika! Det är mer än okej, det är alldeles fantastiskt! Livet går inte ut på att vara som alla andra, livet går ut på att ge uttryck för det som är unikt för dig!

  Brené Brown har sagt att fitting in is not belonging. Alltså att det inte är samma sak att passa in som att känna gemenskap. Du kan inte finna gemenskap om du måste anpassa dig för att passa in. Gå någon annanstans istället där det som är du faktiskt uppskattas. Det finns sådana platser, även om du kanske inte upplevt dem tidigare eller känner till dem just nu. Men det finns, i världen, på nätet och inom dig själv.

  Så försök inte klämma in dig själv i normer och ideal som inte känns bra. Hitta platser, sammanhang och situationer där det faktiskt finns plats för dig att vara du. Trivs du inte där du är kan du flytta på dig. Hela mänskligheten är som en vild blomsteräng. Bejaka det, istället för att försöka klämma in dig i en trång tulpanrabatt där du inte känner dig hemma!


Varukorg
Rulla till toppen