Vad har julmiddagen med ditt dejtande att göra? Mer än du tror!

Tack vare den oerhört populära boken Hemligheten av Dan Josefsson och Egil Linge som kom för några år sedan har de flesta idag rätt bra koll på vad anknytningspsykologi är för något. Eller åtminstone att begreppet existerar.

I korta drag handlar det om de beteenden som uppmuntrades eller krävdes av dig för att bli älskad eller accepterad i din uppväxtmiljö. De skapar ett omedvetet beteendemönster som du använder dig av för att få uppskattning och kärlek även senare i livet. I bästa fall växte du upp i en kärleksfull och emotionellt kompetent familj där ni pratade öppet om känslor, visade varandra respekt och kunde vara sårbara inför varandra. Men så är det inte för alla.

Många kände sig istället bara sedda när de presterade, eller kände sig inte sedda oavsett vad de gjorde. Andra växte upp med föräldrar som var sjuka, destruktiva eller bara inte kunde prata om känslor.

ALLT ÄR ANNORLUNDA NU!

Oavsett vilken typ av familj du växte upp i påverkade det ditt framtida kärleksliv. I princip alla jag coachar har roten till sina dejtingproblemen i sin sin uppväxt och familj. Det kan låta klyschigt och freudianskt att skylla allt på mamma och pappa, men det är så det fungerar att vara människa. För små barn är det en överlevnadsmekanism att anpassa sig till omständigheterna oavsett vilka de är. Det formar oss som människor.

Men omständigheterna är annorlunda nu. Det är inte längre din duktighet som går hem hos personen du vill ska tycka om dig. Det är inte din förmåga att anpassa dig till andra som får någon att bli kär i dig.

Och de där känslorna som du stängde av en gång i tiden, eftersom ingen förklarade för dig hur de fungerar och som därför bara kändes överväldigande och jobbiga, du behöver dem nu.

Det är därför dejtingcoaching mest av allt går ut på att lära om och fylla de kunskapsluckor som av olika anledningar förblev tomma. Så fort det är gjort förändras allt.

BLI INTE FÖRVÅNAD NÄR ALLT ÄR SOM DET ALLTID VARIT!

När det nu är jul åker många hem till sin familj och ramlar rakt in i gamla mönster. Det är inte alls konstigt för familjemönster är kraftfulla saker. Men kanske kan du se dem med nya ögon i år. Om din familj inte är det härligaste gänget i ditt liv kan du i alla fall trösta dig med att de är extremt förutsägbara.

Om din farbror alltid säger klumpiga saker kommer han göra det i år också. Om din mamma alltid klagar på att du hälsar på för sällan kommer hon göra det i år också. Om din pappa brukar dricka för mycket kommer han göra det i år också.

Det är dags att sluta bli förvånad över att människor är som de alltid har varit.

Men det finns en person som inte behöver följa gamla mönster: du. Vad skulle hända om du provade att göra tvärtom? Om du var tyst istället för att ha samma bråk med samma person för tusende gången? Eller kanske tvärtom sa ifrån istället för att bara skämmas när någon beter sig illa?

KÄNN IGEN GAMLA DYSFUNKTIONELLA BETEENDEN

Det finns en enorm frihet i att sluta hoppas och istället kunna förutse dessa extremt förutsägbara mönster. Oavsett om du aktivt bryter dem eller bara förutser dem, så blir skillnaden enorm jämfört med om du också blir lika förutsägbar som alla andra.

Ju tydligare du kan se dysfunktionella mönster och beteenden i din familj, desto lättare kommer det vara att se och bryta dem i ditt kärleksliv. Dina föräldrar kanske aldrig kommer ändra sig. Egenskaperna hos de personer du dras till och väljer att dejta kan däremot definitivt göra det. Men då behöver du först bli medveten om dina mönster.

Jag önskar dig en riktigt fin julhelg med massor av vila, mys, skumtomtar och förhoppningsvis några gamla familjemönster som du tidigare inte sett klart.

STARTA NÄSTA ÅR MED NYA SUNDA MÖNSTER!

Vill du starta det kommande året med att bryta dina gamla dysfunktionella familjemönster och ersätta dem med nya, sunda beteenden som fungerar bättre?

Ge ett dejtingcoachingpaket till dig själv i julklapp!

Du kommer få lära dig att skapa dejter, möten, mönster och beteenden som är sunda, härliga, autentiska och faktiskt känns bra!

Allt du behöver veta om coachingen står här.


* * *

Varukorg
Rulla till toppen