Klick, swipe och like istället för flirt?

Jag blev nyligen intervjuad till en tidningsartikel om dejting, och närmare bestämt gammalt hederligt IRL-flirtande. Journalisten undrade om krograggningen och vardagsflirtandet är dött nu när alla dejtar, swipar och matchar på nätet istället.

Dött skulle jag inte säga att det är, men alla digitala möjligheter har förstås påverkat hur vi dejtar. Å ena sidan blir vi mindre sociala IRL (det är svårt att få ögonkontakt med någon som har blicken fäst i sin telefon, vilket väldigt många har i väldigt många sociala situationer), å andra sidan dejtar vi mer än någonsin.

Alla appar och nätdejtingsidor har gjort det betydligt lättare att ta kontakt, vilket är en fördel online, men vi upplever också kontrasten tydligare mot att ta kontakt IRL vilket i jämförelse är mer utmanande och sårbart.

Det är förstås betydligt enklare att swipa höger eller klicka “like” än att gå fram till någon och säga hej, men du har en enorm fördel om du håller dina sociala färdigheter aktiva även ute i vanliga världen. Dels för att det ger dig ett extra stort försprång nu när så många flirtar och tar kontakt digitalt, men också för att du måste kunna våga, flirta och visa intresse även när du nätdejtar.

Alla appar och dejtingsidor är bara isbrytare. Förr eller senare kommer du ju sitta öga mot öga med din dejt, helt analogt och precis som människor gjort i alla tider.

Ju mer du använder dina sociala muskler desto bekvämare kommer du bli med att ta kontakt, småprata, visa intresse (eller ointresse). När du håller den sociala konditionen uppe till vardags blir det betydligt enklare att växla upp lite när du går på dejt, jämfört med att bara träffa människor som du antingen redan känner väl, eller helt nya personer som du dejtar.

Världen är full av människor, och det är helt okej att säga hej till dem. Prova!

 

Varukorg
Rulla till toppen