Vågar du släppa kontrollen?

Jag fick ett mail från en klient häromdagen. Såhär skrev hon:

Skulle du kunna ge mig några specifika tips om att:
1. Släppa taget! 
2. Sluta kontrollera! 
Inser att det är två saker som jag alltid har gjort. Att säga “släpp taget” och “sluta kontrollera” är ju väldigt enkelt men jag tror att jag behöver handfasta tips!

Det inspirerade mig att skriva ett blogginlägg baserat på mitt svar till henne, för detta är otroligt vanligt! Jag vill ge dig tre saker att reflektera över och två sätt att befria dig från dina kontrollbeteenden.

1. DET FUNKAR INTE

Dina kontrollbehov har sannolikt varit med ett tag. Det innebär att du redan sitter på ett perfekt facit över huruvida dessa beteenden funkar eller ej. Du vet redan att det funkar på jobbet men inte privat och att det inte får dig att må bra, eller hur? Att släppa taget kan kännas ännu läskigare, men kontroll är inte ett naturligt tillstånd som människor flowar, växer och blomstrar i. Du vet redan det. Så vad tänker du göra av den informationen? Kan du ta den vetskapen på allvar och prova att göra på nya sätt?

2. DU HAR HYBRIS

Dina kontrolltendenser ger dig fullkomlig hybris. När du kontrollerar tar du på dig en massiv queen of the world-roll och tror på fullaste allvar att allting hänger på dig. Att du faktiskt har möjlighet att styra över situationer, andra människor och själva livet. Det stämmer inte. Kan du tänka dig att inse att du bara är en liten blomma livets skog? Och att skogen är en levande organism som alldeles på egen hand klarar av att växa, skifta årstid och vara full av liv? Allt detta hänger inte på dig. 

3. DU LITAR INTE PÅ LIVET

Kontrollbeteenden har jättemycket att göra med vår relation till livet. Du litar inte på att livets skog kommer byta årstider om du inte styr upp det. Du har inte fått lära dig att varje ekollon kommer växa upp till en ek (inte en gran) och att det finns en helt naturlig kraft som gör att solen går upp varje morgon och att blodet pumpas runt i din kropp.

Verkar det rimligt att den energin kan flöda genom ditt liv i större utsträckning om du inte stoppar den genom att kontrollera? Det här kan låta flummigt, men kolla på naturen och universum. Av någon anledning finns det en ordning som gör att allt inte bara kollapsar. Kan du tänka dig att luta dig lite mot den ordningen och leka med tanken på att livet har mer koll än du?

För att befria dig från kontrollerandet rekommenderar jag att du testar följande:

IDENTIFIERA DINA KONTROLLBETEENDEN

För att sluta kontrollera behöver du bli klar över exakt vad det är du ska sluta med. Så, vad är det egentligen du gör när du försöker kontrollera livet och andra människor?

Snokar du på sociala medier? Skickar meddelanden och kollar läget för att du inte står ut med ovisshet Kollar upp busstider och väder en vecka i förväg när du ska göra något? Är på plats 10 minuter före utsatt tid för att inte missa något? Planerar din outfit till dejten flera dagar i förväg? Skriver en lista med samtalsämnen och “repterar” dejten i huvudet innan?

Vad det än må vara, skriv ner alla saker du kan komma på som du gör för att kontrollera. Vad lite nyfiken på ditt eget beteende och checka in i vardagen. “Vad gör jag nu? Varför gjorde jag så?” Varje gång du identifierar ett kontrollbeteende skriver du upp den på listan (häng upp listan på kylen eller ha den i mobilen så du enkelt kan fylla på).

GÖR TVÄRTOM!

När du är klar över hur du gör för att kontrollera dig själv och din omgivning vill jag att du ger dig själv en tidsram för att göra ett experiment. Det kan handla om 10 minuter eller en vecka beroende på hur modig du känner dig.

Under den här tiden vill jag att du tar reda på vad som händer om du gör tvärtom. Vad händer om du kommer fem minuter för sent, tar spontana beslut eller inte bryr dig om vad ditt ex gör på instagram?

Våga testa att inte kontrollera bara för att ta reda på vad som händer. För just nu lever du i en värld där du tror att katastrofala saker kommer hända om du inte upprätthåller din illusion om kontroll. Det är väl värt att göra en reality check på det antagandet.

Så prova att låta livet hända! Testa att ge det en andra chans. Allt hänger inte på dig. Och det är precis som det ska vara.

Behöver du hjälp finns jag här.

Varukorg
Rulla till toppen