Är det krystat eller romantiskt att lära sig dejta?

Jag pratar ofta om att vi behöver se dejtande som en social färdighet som går att förstå, öva på och lära sig – precis som allting annat. Men många känner ett motstånd inför tanken på att behöva öva och träna på att dejta. Är inte det lite krystat, desperat och inte minst manipulativt?

Nej, inte alls faktiskt. Det är fascinerande att vi tänker så om att lära oss att förbättra våra relationer på just det här området, men aldrig på andra.

Ingen skulle säga att det är krystat att gå en retorikkurs för att kommunicera bättre på jobbet. Det kallas aldrig desperat att gå en föräldrakurs för att bättre förstå sitt barn. Och ingen skulle kalla det manipulation att gå en språkkurs för att lättare kunna skapa kontakt med människor i andra länder.

Att lära dig dejta är exakt samma sak: ett sätt att lära dig de kunskaper och färdigheter som du behöver för att göra ditt dejtande framgångsrikt. Om ditt kärleksliv är viktigt för dig men inte fungerar som du vill, behöver du lära dig vissa saker för att det ska bli som du vill ha det. Personligen kan jag inte tänka mig någon viktigare färdighet i livet.

DU VET INTE VAD ANDRA KÄMPAR MED

Jag vet att du nu tänker att det är orättvist att du behöver lära dig när andra slipper, men vi kan faktiskt inte förvänta oss att alla människor ska vara naturligt begåvade på precis allting.

Vissa har jättelätt för att studera, sjunga eller bygga muskler och det är förstås toppen för dem. Vi andra får öva studieteknik, ta sånglektioner och skaffa en PT. Du kan alltid bli bättre på saker.

Däremot blir du blir inte bättre på något av att gå runt och klaga över dina grundförutsättningar. De är som de är, frågan är vad du gör av dem. Vissa kunskaper och färdigheter får vi på köpet i livet, andra behöver vi medvetet plocka upp längs vägen.

Det finns en hel del saker du har lätt för som andra kämpar hårt med. Du kanske hade lätt för dig i skolan, har gott om vänner eller är fysiskt frisk. Det är saker som du kanske tar för givet men som många andra saknar helt eller kämpar oerhört hårt med.

Somliga är allergiska mot jordnötter och andra har svårt för att dejta. En väldigt stor fördel med att ha dejtingproblem är att de faktiskt går att lösa, till skillnad från jordnötsallergin och andra kroniska åkommor och problem.

Om du tänker att det förstör magin att intellektualisera kring ditt kärleksliv vill jag lugna dig. Vissa tänker att de går miste om sådant som romantik, pirr och kärleksmagi om de vet för mycket om vad som ligger bakom. Men du behöver inte oroa dig. Du går inte miste om de sakerna genom att lära dig dejta. Det är precis tvärtom de sakerna du lär dig att skapa! Men du behöver lära dig grunderna innan du kan börja skapa magi.

MAGI FÖRUTSÄTTER ATT DU HAR KOLL

Jazzmusiker kan jamma loss i helt gudomliga jamsessioner tack vare att de har stenkoll på sina instrument och övat skalor i många år. Dansare kan skapa improviserad dansmagi på ett ögonblick tack varje tusentals timmar i balettsalen.

Men den som aldrig hållit i en klarinett eller tagit en danslektion kommer inte alls ha lika lätt för att hamna i det flowet där fantastiska saker uppstår “av sig själva”.

Det är extremt ovanligt att någon som aldrig ägnat sig åt musik en dag vaknar upp och känner sig gudomligt inspirerad att skriva en symfoni. Det är exakt samma sak med ditt dejtande. Du måste veta vad du håller på med för att lyckas.

Du behöver lära dig grunderna innan du kan börja improvisera och skapa de riktigt bra grejerna. Det gäller musiker likaväl som singlar. Det är alltså inte oromantiskt eller krystat att ha koll på läget – om något är det betydligt mer romantiskt att faktiskt göra en ansträngning för kärlekens skull.

Men framför allt är det för många en förutsättning för att romantik överhuvudtaget ska ha en chans att uppstå. Du kan inte överlåta något så viktigt som ditt kärleksliv åt att bara hoppas på det bästa. Det krävs några nya insikter och lite praktiskt övande, sen är allt förändrat.

Det här blogginlägget är ett urdrag ur boken Dejting börjar med dig!
Boken ger dig de insikter och praktiska övningar som behövs för att ditt dejtande ska fungera. Ladda ner första kapitlet gratis här och köp hela boken här!

Varukorg
Rulla till toppen