Är du fast i dejtingversionen av Lyxfällan?

Har du sett tvprogrammet Lyxfällan någon gång? Ett gäng experter hjälper helt vanliga människor som fastnat i skuldfällor, ekonomitrassel och lever i mer eller mindre ekonomiskt kaos.

Det första som händer i programmet är att programledarna skapar sig en uppfattning om situationen. Vad tjänar personen som avsnittet handlar om, hur stora lån finns det, har personen skulder, hur ser konsumtionsvanorna ut, vart tar alla pengar vägen osv osv?

Sen görs en en budgettavla där personen själv får sätta upp riktiga pengar på en tavla i olika kategorier för saker som hyra, transport, lån, sparande mm.

Det blir nästan alltid en chock att se svart på vitt vad som är problemet och hur allvarlig situationen är. Alla vet ju om att de har problem eftersom de sökt till programmet men har ingen aning om exakt vad det är frågan om eller hur illa det är.

OKLARHET ÄR ÖVERVÄLDIGANDE

Deltagarna brukar uppleva sin situation som väldigt överväldigande och vet inte hur de ska ta sig ur den. De pratar ofta om att det känns som att det har gått för långt och ändå är hopplöst, och att de är rädda för vad de kommer hitta om de vågar se med öppna ögon på det. Därför läggs räkningar på hög och allt sopas under mattan. Det är helt enkelt för jobbigt att ta tag i.

När hjälpen sedan kommer och de får proffs vid sin sida som på ett väldigt konkret sätt visar exakt vilka beteenden som orsakat situationen och dessutom en handlingsplan för att förändra den, uppstår såklart en stor lättnad.

Det är aldrig kul för någon att titta på den där budgettavlan där konsekvenserna av alla deras dåliga ekonomiska beslut finns uppradade svart på vitt, men det brukar ändå innebära en stor lättnad. Äntligen är alla spöken som jagat dem i många år ute i ljuset och de får en klar bild av vilken utmaning som de faktiskt står inför.

När du definierat utmaningen blir den mer hanterbar, särskilt om du får hjälp att komma över den.

VÅGAR DU SE DIN SANNING?

Allt det här i Lyxfällan påminner väldigt väldigt mycket om mitt eget coachande även om det då handlar om dejtande istället för pengar. Mina klienter har också en diffus och överväldigande känsla av att något är väldigt väldigt fel, men kan inte själva sätta fingret på exakt vad det är som är problemet.

Precis som deltagarna i Lyxfällan är många kämpande singlar rädda för att se klart och tydligt på sin egen situation. Det är läskigt att titta inåt för många är rädda för att vara trasiga eller hitta saker där inne som är för jobbiga.

Stressen över en dålig ekonomi kan få många att fatta ännu sämre beslut eftersom det är svårt att agera klokt när man är rädd och stressad. Rädslan för att misslyckas med dejtandet triggar av samma skäl också ofta dysfunktionella beteenden som gör att situationen fortsätter, eller till och med förvärras.

I det korta loppet är det något lättare att blunda för situationen, förtränga hur dåligt man faktiskt mår. Man kanske köper en till pryl på avbetalning eller gå på ännu en fikadejt för att det känns något bättre i stunden. Innerst inne vet du att det är en dålig idé som inte kommer lösa nånting, men du står inte ut med att låta bli. Ibland kan ibland kännas lättare att hoppas på ett mirakel, eller bara leva i förnekelse, än att ta itu med sina problem.

Till en viss gräns.

För förr eller senare kommer både deltagarna i Lyxfällan och mina klienter till en punkt där det bara är NOG. Där det inte går att leva i förnekelse längre, och smärtan över att inte ha makten över sitt eget liv blir för stor.

DEN EMOTIONELLA BUDGETTAVLAN

Det första vi gör i coachingen är en emotionell motsvarighet till budgettavlan. För att hitta en lösning behöver vi först identifiera problemet. Personen som kommer till mig får därför beskriva sin nuvarande situation inklusive återkommande mönster och resultat.

Vissa får dejtandet förstört av dejtingpanik, andra träffar bara personen som drar efter ett tag, några blir aldrig kära, andra dras bara till upptagna personer. Allt det här sätter vi upp på den metaforiska budgettavlan tillsammans med en inventering av uppväxtmiljö och andra viktiga händelser som format personens syn på sig själv, livet, andra människor och relationer.

Det kanske inte är jättekul att se svart på vitt vilka problem du har, men de flesta uppfattar det ändå som betydligt skönare än att inte veta. En av de största smärtorna hos personer jag coachar är just att de inte fattar varför det aldrig funkar. Därför blir det ofta en stor lättnad att se hur saker och ting hänger ihop, vad du varit blind för hittills och förstå samband som du tidigare missat.

Framför allt leder den emotionella inventeringen av dina dejtingproblem till att du rätt snabbt kan gå vidare till frågan “vad ska jag göra åt det?” Så fort problemet är identifierat är nästa steg att hitta konkreta sätt att skapa förändring.

I Lyxfällan handlar det ofta om att omförhandla lån, klippa kreditkorten, göra en hållbar budget och sälja av grejer på loppis. I dejtingsammanhang handlar det om saker som att lära dig uppleva istället för att tänka, sluta ljuga (anpassa dig) för att vara “snäll” (det är inte snällt att ljuga), lära dig bedöma vem som är lämplig att dejta istället för att “ge alla en chans”, stärka relationen med dig själv och sluta använda bekräftelse som en emotionell snuttefilt.

Det är rätt uppenbart att den som börjar med nya ekonomiska vanor kommer förändra sin situation, och det är exakt lika konkret att skapa ordning i ditt dejtande.

NYA BETEENDEN GER NYA RESULTAT

Precis som i Lyxfällan så blir det ett helt nytt liv när du skiftar dina dysfunktionella och destruktiva beteenden. Oavsett om det handlar om pengar eller relationer så kräver förändring nya beteenden.

Problemet är att när vi är så insnurrade i en situation som inte funkar är det svårt att hitta vägen ut på egen hand. Deltagarna i Lyxfällan förstår såklart också nånstans att de behöver låta bli att överkonsumera och sluta ta sms-lån. Men att veta det är inte samma sak som att vara förmögen att genomföra en sådan beteendeförändring. Ibland behövs helt enkelt hjälp av en expert som klart och tydligt säger “nu ska du göra A, B och C”.

Vilket är exakt vad som händer i dejtingcoachingen också. Du vet kanske med dig att du behöver sluta anpassa dig eller vara mer sårbar, men det räcker inte att veta det. Särskilt inte om du känner dig så överväldigad av hela situationen att du inte vet var du ska börja och dessutom kanske också saknar kunskap och självförtroende.

Får du bara lite hjälp av någon med mer koll än du behöver det inte vara så himla krångligt.

Framför allt finns det en enorm lättnad och hoppfullhet i att veta att det finns en plan, en lösning och en väg framåt. Det ger också ett enormt stöd att veta att du har någon som stöttar dig hela vägen, även om det är du som måste göra jobbet. Förändringen kräver en viss ansträngning men de flesta är beredda att göra den när de bara ser ljuset i tunneln och får en tydlig plan.

Vill du ha min hjälp med att en gång för alla få klarhet över din dejtingbudgettavla kan du läsa mer om dejtingcoaching här.

Varukorg
Rulla till toppen