Att messa eller inte messa. Det är frågan. (Eller?)

Problemet för alla kämpande singlar där ute är definitivt inte brist på ansträngning. Många ger verkligen allt de har för att få till bra dejter, förstå sig själva, lära sig mer och lyckas med sina romantiska ambitioner.

Men det finns en återkommande miss som jag ser gång på gång:

Man provar att göra något, och om det inte funkar drar man slutsatsen att man istället borde låta bli. Låt mig ge några exempel.

  • Att säga rakt ut vad man vill vs att låta bli.
  • Att messa efter första dejten vs att låta bli.
  • Att vara personlig och berätta massor om sig själv snabbt vs att låta bli.
  • Att ha sex tidigt vs att låta bli.
  • Att prata om tidigare förhållanden med en ny dejt vs att låta bli.

Det här kan låta helt rimligt, och självklart ska du inte fortsätta göra saker som inte fungerar. Men fällan många fastnar i är att detta med att låta bli. Alltså att göra ingenting alls. För det blir ju inte heller bra.

I valet mellan att göra fel och att göra inget är ju det enda som kan hända är fel saker eller ingenting.  Alternativ nummer tre är såklart att göra, just det, rätt saker. Att lära dig vad som faktiskt fungerar.

Vad som behövs då är fler nyanser. För det finns fler alternativ; det finns flera olika sätt att göra saker på.


HITTA FLER NYANSER

Låt oss utgå från listan ovan och se vilka nyanser vi kan hitta.

Det är exempelvis en sak att bestämt informera någon om att “jag behöver mer tydlighet från dig och vill att vi bokar in våra dejter snabbare” för att uttrycka vad man vill. Jämför det med att varmt och inbjudande säga “vet du vad jag skulle tycka om? Jag skulle tycka att det vore så mysigt om du bjöd ut mig lite oftare.” Viss skillnad, inte sant?

På samma sätt spelar det större roll hur flirtig, spännande, intressant och härlig själva dejten var än vem som messade först efter. “Funkar” det inte att messa efter dejten brukar det bero på att dejten inte var så spännande. Men många skyller på smset och letar efter “den perfekta” formuleringen som ska lösa allt.

Att berätta personliga saker om dig själv eller tidigare relationer handlar också mer om hur du gör det än exakt vad du säger. Precis som att rätt tajming för att ligga med någon handlar om andra saker än hur lång tid som gått.


HUR ÄR VIKTIGARE ÄN VAD

Så stirra dig inte blind på vad du ska göra eller inte göra. Hur du gör det är viktigare. Och ofta är det som saknas en inbjudande öppenhet och värme. Det saknas på grund av att det är jäkligt sårbart att på ett så öppet sätt ge uttryck för sina behov och sin längtan.

Det är lättare att vara anklagande, missnöjd och kritisk än att utan murar säga “det här längtar jag efter”. Men oj vad det är värt att öva på och lära sig för när du kan kommer det göra alla dina möten och relationer så mycket mer tillfredsställande. Börja med att leka med tanken på hur det skulle kunna gå till.

För att få igång kreativiteten kan du reflektera över hur du hade gjort om det handlade om en kompis du ville träffa eller föreslå något för. De flesta resonerar och beter sig nämligen ofta helt annorlunda (läs: mer avspänt) då.

Men framför allt, var uppmärksam på när du fastnar i loopen av “fel” och “inget” för där kommer inget bra hända.

* * *
Få Happy Datings Nyhetsbrev + Minipodd i din inbox:

Varukorg
Rulla till toppen