“Jag behöver väldigt mycket bekräftelse”

“Jag behöver mycket bekräftelse från personen jag dejtar.” Kanske har du dragit den slutsatsen själv, kanske har du hört andra säga det.

Många mår så himla dåligt av utebliven respons och bekräftelse när de dejtar och inser ganska snabbt att för att deras dejtande överhuvudtaget ska fungera och kännas uthärdligt behöver de vara med någon som bekräftar dem ordentligt. Det är nämligen bara då de känner sig (någorlunda) trygga.

Det här kan se ut som en rimlig slutsats men den håller tyvärr inte. Du kan inte lägga ansvaret för dina emotionella problem hos någon annan. Det är varken rättvist eller rimligt. Möjligtvis går det att argumentera för att du tar ansvar genom att se till att dejta någon som kan bekräfta dig men det finns problem med det också.

Till att börja med blir du beroende av att andra beter sig som du vill för att känna dig trygg. Det är ett beroende som inte är sunt. Livet blir överlag oerhört kämpigt om man bara kan må bra när människor beter sig på vissa speciella sätt. Det kommer de inte att göra hela tiden, som du kanske har märkt.

Naturligtvis ska du förvänta dig vänlighet och respekt, men det är inte någon annans jobb att se till att dina hjärnspöken och emotionella problem hålls i schack.

HAR DU HÅL I HINKEN?

För det andra kan inte andra människor ta ansvar för dina grejer. Det är omöjligt. Tittar vi rent krasst på vad som händer när du får det du säger att du vill ha (bekräftelse), hur länge hjälper det?

För de flesta hjälper det i ungefär i 10 minuter innan hjärnspökena och självtvivlet kommer tillbaka och det behövs mer bekräftelse igen. Det är som att hälla vatten i en trasig hink, eftersom de flesta som “behöver mycket bekräftelse” inte kan ta in den. De fortsätter ifrågasätta även bekräftelsen, vilket ökar behovet av ännu mer bekräftelse. 

Att med det här mönstret säga ”jag behöver vara med någon som ger mig mycket bekräftelse” innebär i praktiken att du behöver vara med någon som bekräftar dig var 10:e minut. Det blir inte kul för någon av er och upprätthåller dessutom dina dysfunktionella mönster av vara en bekräftelseknarkare.

Istället behöver du bli fri från ditt beroende och höja ribban. Personer som knarkar bekräftelse brukar nämligen göra det på bekostnad av väldigt mycket annat.

 

BEFRIA DIG FRÅN DITT BEROENDE!

Jag frågar ofta bekräftelseknarkande singlar vad personerna de dejtar skulle kunna erbjuda om de redan kände sig bekräftade. Svaret är så gott som alltid “ingenting”.

Människor känner av att du är bekräftelseberoende och vet att de kan få betydligt mer av dig än de behöver investera själva om de bara slänger åt dig lite bekräftelse tillräckligt ofta för att du inte ska tröttna (men aldrig så ofta att det gör dig nöjd). Att någon genom att bara höra av sig ibland kan skapa en lättnad från ditt inre kaos är inte särskilt imponerande.

Många relationer bygger helt och hållet på att människor använder varandra som plåster på sina emotionella sår. Det blir en helt annan dynamik mellan två personer som redan läkt sina sår och har verktyg för att ta hand om dem om de skulle öppnas igen. Det är vad du behöver sikta på istället!

När du på egen han kan känna dig trygg utan yttre bekräftelse (vilket det finns praktiska övningar för i min bok), då är förutsättningarna helt annorlunda.

När du vet att du är härlig och känner dig värdefull oavsett hur andra beter sig behöver den som vill dejta dig hålla med om att du är härlig och värdefull och agera i enlighet med det. Men det kommer inte räcka, för det är bara att ge dig något du redan har. Den som verkligen vill vara med dig kommer behöva ha mer än så att ge dig.

MATCHAR DU VAD DU SÖKER?

En kvinna jag coachade sa frustrerat till mig under en session att ”jag vill bara träffa en trygg vuxen och stabil man, är det för mycket begärt?” Nej, svarade jag, det är inte för mycket begärt, men du kan bara ställa det kravet när du själv är en trygg, vuxen och stabil kvinna. Att du är det på jobbet räknas inte, det kommer bara ge dig ett bra jobb. Du behöver vara trygg, vuxen och stabil när du dejtar för att hamna i en trygg relation med en trygg person. Och det är något helt annat.

Dynamiken i en relation blir oerhört skev när ena parten (eller båda) är beroende av något hos den andra personen. Istället för ett ömsesidigt delande av sig själv till varandra bygger relationen snarare på något som närmast kan liknas vid emotionellt tiggeri.

Så länge det finns saker du behöver men inte kan ge dig själv måste du försöka få det från andra. Det är inte sunt, och helt onödigt eftersom du kan lära dig att bli emotionellt självförsörjande. Då kommer du kunna vara generös med bekräftelse mot andra istället för att se det som något de måste ge dig. Det skiftar dynamiken i alla dina relationer på ett väldigt positivt sätt.

BLI SJÄLVFÖRSÖRJANDE PÅ BEKRÄFTELSE!

Bästa sättet att attrahera en trygg person är att vara en trygg person. Trygga personer tycker nämligen inte om att umgås med personer som ganska uppenbart använder deras trygghet för att plåstra om sin egen otrygghet. Det är helt enkelt inte så charmigt. Men två trygga personer har massor att ge till varandra, eftersom båda lärt sig fylla på sig själva från insidan.

Det finns alltså massor av anledningar till att lösningen på din otrygghet inte är att dejta någon som ger dig massor av bekräftelse. Med det sagt, är det ändå en bra idé att vara med någon som kan få dig att känna dig trygg. Men då behöver ha förmågan att överhuvudtaget känna dig trygg, annars har ingen en chans. Du måste ta hand om din egen otrygghet först för att det överhuvudtaget ska vara möjligt för dig att känna dig trygg tillsammans med någon i mer än tio minuter.

Utifrån de omständigheterna håller jag med dig om att du ska vara med någon som är trygg och bekräftande. Då matchar ni nämligen varandra. Men innan du kan känna dig trygg och bekräftad på egen hand kan du inte kräva att någon annan ska göra det jobbet åt dig.

Vill du befria dig från ditt beroende av bekräftelse, sluta dejta personer som ger dig bekräftelse men inte särskilt mycket mer, och få praktiska verktyg för att fylla på dig själv emotionellt innan du börjar dejta, kan du läsa mer om onlinekursen Red Flag Detox här.

Varukorg
Rulla till toppen