Fuckboypsykologi – hur tänker en player?

Jag läste nyligen Matthew Perrys (Chandler i Vänner) självbiografi “Friends, lovers and the big terrible thing”. Friends syftar förstås på tv-serien, och the big terribe thing är hans drogproblematik som beskrivs ingående i boken, inklusive den emotionella smärta som ligger bakom.

Hans emotionella sår påverkar även relationerna till de lovers som nämns i titeln, och för dig som dras till emotionellt otillgängliga personer och vill ha insyn “på andra sidan” är den här boken ett hett tips.

Matthew skriver ingående om hur de känslor av övergivenhet han upplevde som barn präglar hela hans (kärleks)liv som vuxen. Han beskriver hur hans känslor av otillräcklighet, rädsla för att bli sedd på riktigt, och intolerans mot ens möjligheten att bli bortvald gör att han håller sitt dejtande ytligt och alltid lämnar först. Detta alldeles oavsett vem han dejtar.

SMÄRTAN BAKOM YTLIGHETEN

Det finns alltid smärta bakom dysfunktionella dejtingbeteenden, inklusive sådana som kan få en person att verka ytlig, avstängd eller obrydd, däremot är det få som delar så öppet som Matthew gör här om smärtan bakom att vara den som alltid går och aldrig comittar. Men det är otroligt viktigt att känna till – särskilt för dig som har en tendens att dejta sådana personer!

Många tänker nämligen att “om jag bara var lite bättre/snyggare/smartare/roligare skulle personen välja mig och stanna”. Men nej, det spelar ingen roll alls vem du är när personen du dejtar är rädd för närhet. För att ta ett exempel från boken, det spelar ingen roll att du är självaste Julia Roberts, för han dumpade henne med eftersom han kände sig underlägsen och var så rädd att hon skulle lämna honom.

Om något blir det tvärtom ännu läskigare att dejta någon riktigt bra när man har den här rädslan, för det innebär ju risken att bli lämnad av någon riktigt bra, vilket gör det ännu mer otänkbart att släppa denna fantastiska person nära.

Han påpekar till och med själv i slutet av boken att han dejtat säkert 20 olika kvinnor under åren som han i efterhand ser att han absolut hade kunnat förverkliga dröm om att bilda familj och skapa ett fantastiskt liv tillsammans med. Men, återigen, så länge rädslan håller alla på avstånd går det inte, och det har ingenting med den andra personen att göra.

ANDRAS UNDVIKANDE HANDLAR INTE OM DIG!

Och detta gäller även den emotionellt otillgängliga person som du går och hoppas på! De skulle inte välja dig om du var “bättre” på det ena eller andra sättet för deras otillgänglighet handlar inte om dig! (Däremot handlar det om dig att du dejtar emotionellt otillgängliga personer, vilket du kan läsa mer om här.)

Dras du till människor som inte väljer dig fullt ut kan det verkligen se ut som att de inte bryr sig, och det är lätt att bli fixerad vid din egen längtan efter att bli vald samtidigt som den andra personen ser ut som “the bad guy”. Men det finns enormt mycket smärta i att inte kunna släppa människor nära, som ofta handlar om rädslor kopplade till att bli bortvald, stora känslor av underlägsenhet och en total övertygelse om att om någon fick se vem jag verkligen är skulle de inte gilla mig.

För att kompensera för det uppstår alternativa sätt att förhålla sig till människor. Några sådana strategier är att gå all in på ytligt och casual dejtande, fokusera på fysisk intimitet istället för emotionell intimitet, eller att vara “roliga killen” eller “sköna tjejen” som alla kan hänga och festa med men ingen får lära känna på riktigt.

Matthew Perry har t.o.m byggt en extremt framgångsrik karriär på att vara rolig som skydd från att låta någon se honom (precis som Chandler gör), och just därför är det rätt imponerande att han ger hela världen insyn i hans allra mest sårbara delar av livet i den här boken.

Så vill du få insyn i smärtan och utmaningarna hos en person som inte klarar av att släppa människor nära är Matthew Perrys bok absolut ett tips.

Vill du jobba med dina egna mönster så du slutar dras till personer som inte kan välja dig kan du läsa mer om e-kursen Red Flag Detox här. Och känner du igen dig i att vara personen som får panik och går när någon kommer nära handlar poddavsnitt #60 och #70 om det.

Varukorg
Rulla till toppen