Plocka svamp vs leta svamp

En person jag coachade sa något så himla intressant nyligen. Hon jämförde dejtande med att plocka svamp och sa att hon tycker om att plocka svamp men inte att leta svamp. För att ha lust att ge sig ut i skogen vill hon alltså veta redan i förväg att det kommer vara värt det, annars är det ingen idé.

Med andra ord, vet vi inte redan i förväg att dejten kommer bli bra (enligt definitionen “jag kommer få bekräftelse och bli omtyckt”) vill vi inte dejta.

Låt oss kika lite närmare på den här svampmetaforen.

Föreställ dig en svampplockare bara är ute efter svampen. Som inte vill tillbringa mer tid än nödvändigt i skogen utan bara vill maximera svampmängden. Den personen kommer inte komma iväg särskilt ofta, av den enkla anledningen att det inte går att se in i framtiden och veta i förväg exakt hur mycket svamp det kommer att finnas.

Det kanske går att få ett tips på bra plockställen ibland, men från vem? Den som ägnar mycket tid och energi åt att leta svamp i skogen är förmodligen inte jättesugen på att avslöja sina favoritställen till någon som inte är beredd att göra den ansträngningen utan bara vill åt själva svampen. Det kommer helt enkelt inte bli särskilt många skogsturer eller särskilt mycket svamp med den här resultatfokuserade inställningen.

Föreställ dig nu istället en svampplockare som älskar att vara i skogen. Hon mår bra av långa promenader, tycker det är roligt att upptäcka nya ställen, njuter av att vistas i naturen och älskar naturligtvis också att hitta fina svampställen. Men oavsett hur mycket svamp hon hittar varje gång finns det ett stort värde för henne bara i att dra på stövlarna och komma ut.

Eftersom hon gör det hela tiden upptäcker hon ofta nya favoritplatser och smultronställen i skogen där det finns både svamp, bär och vackra blommor att plocka. Att hon trivs i miljön gör att hon får bättre “resultat”, men hon är verkligen inte där för att maximera innehållet i svampkorgen. Det råkar bara vara en helt naturlig konsekvens att hon har stenkoll på de bästa svampställena eftersom skogen är en självklar plats för henne, som hon verkligen trivs i och njuter av att vara på.

TRIVS DU I DEJTINGSKOGEN?

Om vi släpper metaforen för ett ögonblick och byter ut svampplockande mot dejtande, vad har du för inställning? Hur njutbart tycker du att det är att befinna dig i “dejtingskogen”? Uppskattar du människorna du möter? Litar du på din förmåga att hitta vad du söker, och njuta av vägen dit? Motiveras du av själva upplevelsen eller vill du bara ha resultat? Plocka dejtingkantareLl så du aldrig mer behöver komma tillbaka?

För att lyckas med något, oavsett vad det är, är det en jättestor fördel att du uppskattar och ser värde i processen. Vill du bli vältränad hjälper det galet mycket om du gillar att träna. Vill du lära dig sjunga kommer du ha en oerhört nytta av att älska att sjunga. Vill du bli en skicklig coach är det en enorm fördel om du älskar djupa samtal med människor.

Din entusiasm kommer göra att du stannar en kvart extra på gymmet då och då, övar några ovanligt knepiga skalor ibland bara för att du gillar utmaningen eller har lite djupare samtal än du annars hade haft med alla du möter. Alla dessa extra kvartar är vad som över tid särskiljer dig från andra och boostar dina resultat. Särskilt jämfört med om du bara gjort det nödvändiga och definitivt jämfört med om du varit så osugen på att träna, sjunga eller coacha att du smitit en kvart då och då när du kan.

GLÄDJE SKAPAR FRAMGÅNG – INTE TVÄRTOM!

Jag är helt övertygad om att nyckeln till framgång (och det mesta i livet) ligger i glädje. Det är inte slump att jag pratar om Happy Dating istället för Goal Oriented Dating, eller You Gotta Do What You Gotta Do Dating.

Happy Dating! För när du är glad, mår bra och uppskattar själva dejtingprocessen får du så jäkla mycket gratis!

Gör du inte det beror det förmodligen på att du dejtar på ett sätt som inte passar dig. Att du försöker räkna ut hur man “ska” göra och vad som är “rätt” istället för att känna in vad som skulle kännas lustfyllt för dig. Om så är fallet är det jätteviktigt att du gör något åt det. För dejting börjar med dig, vilket också är namnet på min bok. Läs eller lyssna på den för att få en klarare bild av vem du är och vad som skulle få dejtandet att kännas bra för dig.

För vill du bara ha resultatet, då kommer du inte bara ha väldigt mycket tråkigare på vägen, du kommer också ironiskt nog få sämre resultat.

Läs eller lyssna på min bok “Dejting börjar med dig!” för att lära dig dejta på ett sätt som utgår från vem du är och hur du fungerar.
Varukorg
Rulla till toppen