Vad får relationer att fungera? Ny forskning visar att…

Många singlar har en hel lista med tydliga idéer om vem de vill träffa; hur personen ska se ut, vilka egenskaper hen ska ha, hur hen lever sitt liv osv. Men inte lika många tycks ha tänkt på hur relationen de söker ska se ut, vilka egenskaper den ska ha och hur det gemensamma livet ska kännas och se ut.

Tvärtom har många av oss drillats så hårt i att fantisera om personen ifråga att vi fått för oss att om vi bara träffar rätt person kommer allt annat falla på plats av sig själv. Det är en idé som vi matas med konstant i alla former av populärkultur, av vänner och från media. Men nej, att ha relationer är en färdighet så vill du ha en riktigt bra relation behöver du lära dig att skapa den. Fokus behöver alltså ligga på “The Relationship” snarare än “The One”.

Frågan vi behöver ställa då är förstås vad det är som får relationer att fungera?

en studie från Kanadas Western University* ville forskare ta reda på exakt det och studerade över 11.000 par. Studien visade tydligt att hur lycklig en relation blir inte hänger på saker som intressen, personlighetsdrag eller hur väl ihopmatchade ni blir av utstuderade personlighetstester. Det handlar egentligen inte om er överhuvudtaget. Istället handlar det om vilken kvalitet ni kan skapa på relationen.

Huvudforskaren till studien, Samantha Joel, säger rakt ut i intervjuer att forskningsresultaten tyder på att vem du är ihop med inte är i närheten av lika viktigt som vad ni bygger tillsammans.

Det här innebär att när du vet vad som är viktigt för dig och vad du vill skapa tillsammans med en partner i en relation, och gör det med någon med samma insikt och färdighet som du, då kommer ni kunna ha det väldigt bra tillsammans. 

Hur ni möter och interagerar med varandra, hur dessa möten och interaktioner känns, och njutningen och glädjen i det ni vill skapa tillsammans är till och med viktigare för relationens framgång än potentiella riskfaktorer som oro, depression, otrygg anknytning och skilda föräldrar!

Förmågan att skapa sunda relationer kan alltså kompensera för väldigt mycket! 

Det är ju helt fantastiska nyheter, med tanke på att du kan lära dig att skapa riktigt bra relationer! Men vad exakt är det då som ingår i sådana där bra relationer undrar du förstås. Vad är receptet?

Enligt studien är några av de saker som ingår:
1. En gemensam känsla av starkt förtroende och commitment
2. Att båda känner glädje inför det gemensamma sexlivet 
3. Känslan av att ens partner är lycklig i relationen

Det här sammanfaller oerhört väl med tre saker som jag pratar väldigt ofta om som dejtingoach, även om jag använder andra ord. Jag nämner ofta vikten att kunna:

1. Skapa emotionell kontakt
Många fastnar i ett tråktrevligt dejtande där de bara pratar om praktiska ytligheter som var de bor, vad de jobbar med och vad de gjort i veckan. Men för att ni ska ha en chans att komma nära varandra behövs betydligt mer öppenhet och sårbarhet än så. Då måste ni pratar om drömmar, upplevelser, värderingar och andra emotionellt förankrade saker. Det är vad som bygger starkt förtroende och commitment, och det är lika viktigt i relationen som under dejtingfasen.

2. Förstå hur attraktion uppstår
Många tycker att det är svårt och läskigt att flirta, och många inte ens att de behöver göra det. Men attraktion är faktiskt också något ni skapar tillsammans. Många tror att det något som bara ska uppstå av sig själv med rätt person men du kan påverka vad som uppstår i mötet med andra. Beter du dig som en kompis på dejten (eller i relationen) kommer du uppfattas som en kompis, och flirtar du kommer du uppfattas på ett helt annat sätt. När båda medvetet vill och kan skapa attraktion bygger det upp en spänning och polaritet mellan er som kompletterar den emotionella kontakten på ett jättefint vis.

3. Leva ett glädjefyllt liv
Allt jag skapar som dejtingcoach går under namnet Happy Dating, så det är knappast förvånande att jag förespråkar glädje. Men det är inget hurtigt jag bar hittat på själv, utan grunden till mitt arbete är forskningen om lycka, välbefinnande och positiv psykolog det är oerhört mycket lättare att dejta, vara en bra partner och ha bra relationer när du mår bra. Du får ett enormt försprång när du är självförsörjande på glädje som du kan dela med människor du möter, jämfört med när du går runt och väntar på att någon annan ska göra dig lycklig. Att läsa en bok om lyckoforskning och införa några evidensbaserade lyckostrategier i din vardag är alltså en investering för livet, både för dig själv och för dina relationer.

* Originalartikeln

Linnea Molander har coachat över 1000 singlar, skrivit dejtingpsykologiboken Dejting börjar med dig! och driver coachingpodden Happy Dating. Läs mer här om hennes e-kurser som lär dig att skapa emotionell kontakt och bygga attraktion på ett sätt som känns naturligt för dig.

Varukorg
Rulla till toppen