Är du den sista i ditt kompisgäng utan partner, barn och hus? Hurra!

De flesta coachingklienterna säger samma sak: “Alla mina kompisar har skaffat partners och barn nu… Jag känner mig utanför och konstig.”

Jag förstår den känslan. Vi känner alla ett mänskligt behov av att passa in och få vara med. Frågan är dock var du faktiskt skulle passa in.

Att din syster, bästis eller kollega är nygift och gravid just nu betyder inte att det är rätt för dig. Det betyder inte ens att det är rätt för henne! Många som faller rakt in i normen upptäcker först när det är för sent att de egentligen inte alls passade in där. Det var bara så skönt att inte sticka ut. I alla fall en stund. Tills det började skava, och de insåg att de sitter fast i ett liv som inte alls passar dem.

Många flyter in i den norm de råkar ha runt sig utan att reflektera alltför mycket över vilka andra alternativ som finns – eller ens att det finns andra alternativ! Och sedan hänger fler och fler på eftersom det är “så man gör”.

Att du ännu inte gjort det gör att det fortfarande finns möjlighet för dig att känna efter och välja det som verkligen är rätt för dig!

UPPTÄCK MER!

Det kan ju verkligen se ut som att det man har närmast framför sig är det “riktiga” alternativet, men det finns ju hur många alternativ som helst om du bara ser lite längre.

Om alla dina vänner hade varit singlar, hade det gjort någon skillnad? Om hälften varit singlar och hälften haft familj? Om ingen av dina vänner haft familj men alla drev företag? Eller om de tillbringade 3 månader i Indien varje år? Hur hade du sett på ditt liv då?

Och vad hade egentligen varit annorlunda, annat än omständigheterna? Andra människors val ska inte vara det som avgör ditt liv. Du behöver ha en bättre kontakt än så med vad som är rätt för just dig!

Låt inte de 2-10 personer i världen som du råkar känna och umgås med just nu styra vad du tror är rätt för dig och vad du känner inför din situation!

Framför allt för att ditt liv är ditt, men också för att andra inte heller har koll (även om det kan se ut så på Facebook). Så ha för allt i världen inte andra förvirrade människor som facit över hur du ska leva ditt liv!

SKAFFA FLER FÖREBILDER

De flesta har ju inte ens valt sina vänner särskilt medvetet utan har fått dem genom slumpmässiga gemensamma kontaktytor under livet. Ni råkade gå i samma klass, jobba ihop eller ha en tredje vän gemensamt. Det är alltså människor som råkat komma in i ditt liv genom att du råkat befinna dig i vissa miljöer. Men vad finns utanför dessa miljöer?

Sök dig medvetet utanför det du har allra närmast och var nyfiken på andra sätt att leva, bara för att ge dig själv perspektiv och möjligheter.

Läs en bok om kvinnor som valt bort att ha barn. Se en dokumentär om polyamori eller läs en artikel om flersamhet. Inspireras av personer som trivs med singellivet och fyller det med mycket närhet, gemenskap och relationer.

Låt dig själv ta del av andra alternativ än de parrelationer vi ser på film, vännernas radhusliv i förorten och gulliga bebisbilder på instagram. Vidga dina vyer. Massor av annat än det är tillgängligt för dig om du skulle vilja.

Om du efter att ha reflekterat över olika alternativ kommit fram till att jo, du vill faktiskt ha en helt vanlig parrelation med villa, vovve och Volvo, då är det förmodligen väldigt rätt för dig. Men då har du valt det själv, medvetet. Du råkade inte falla in i det bara för att alla andra gjorde det.

VILL DU ELLER “BORDE” DU?

Förvånansvärt många jag coachar upptäcker ganska snabbt att enda anledningen till att de så intensivt velat ha en partner är att de vill verka “normala” och leva upp till yttre förväntningar. Skrapar vi lite under ytan visar det sig att de inte alls vet vad de skulle vilja ha för relation, eller att de kanske egentligen skulle trivas bättre i en helt annan typ av kärleksrelation än de först trodde.

Har du turen att vara singel och leva ett liv som du i övrigt trivs med, då står bokstavligen alla dörrar öppna. Men du behöver ta för vana att reflektera över hur du vill leva, och inte bara peka på dina kompisar och säga “dom har partner, hus och barn så då borde jag också ha det”.

Du kan ha en relation på 1000 olika sätt, precis som att du kan vara singel på 1000 olika sätt. Frågan är vad som får just dig att må bra.

Oavsett om du efter att reflekterat ordentligt runt detta känner “YES” inför radhuslivet men kanske undrar hur i hela friden du ska lyckas med det, eller snarare tänker “shit, jag har ju ingen aning om vad jag vill” hjälper jag dig gärna reda ut det. Läs min bok, eller hör av dig om du är intresserad av att bli coachad kring det i podden (maila till podcast@happydating.se).

Varukorg
Rulla till toppen