fbpx

Dejtar du som en skurk eller superhjälte?

Som coach sitter jag i djupa, personliga, innerliga samtal om riktiga saker hela dagarna och kan intyga att det är ett extremt kraftfullt sätt att få kontakt, förståelse och empati för människor. De flesta sitter kanske inte och kikar in i människors inre just genom att coacha, men det är faktiskt precis vad vi gör när vi tittar på tv-serier, dokusåpor och film.

Oavsett om du är besatt Game of Thrones, har sett alla avsnitt av Sex and the city tio gånger eller är ett fan av realityserier om Kardashians, Lyxfällor eller Arga Snickare så är anledningen till att du tittar på dessa program att de väcker någon form av emotionell respons i dig. Annars skulle du inte bry dig. Du är helt enkelt nyfiken på hur det går för de här personerna, och ju mer emotionellt intensivt det är, desto mer engagerad kommer du att bli.

Anledningen till att vi ibland inte fastnar för en tv-serie eller film är vanligtvis att figurerna är för endimensionella så vi inte bryr oss inte om hur det går för dem. Enda chansen att få människor att titta vidare är att se till att de bryr sig om människorna som det handlar om.

SKURK ELLER SUPERHJÄLTE?

Det här är anledningen till att skurkar, till skillnad från hjälten, aldrig har någon riktig backstory. De är bara dumma, men man får sällan veta varför, mer än möjligtvis någon gammal oförrätt som gjorde hämnd till deras främsta drivkraft i livet. Ganska så onyanserat.

Så fort de får en mer nyanserad backstory så blir de hjälten, tex Darth Vader/Anakin Skywalker. Eller The wicked witch of the west i Trollkarlen från Oz som är huvudpersonen Elphaba i musikalen Wicked. Eller Professor Snape; i slutet av Harry Potter-serien får vi veta exakt vad som motiverat hans handlingar hela tiden vilket skiftar helt hur vi ser på dem, och därmed på honom. Han kan bara vara the bad guy så länge vi inte vet tillräckligt mycket om honom.

Jag tror det är Brené Brown som någon gång sagt att om du inte tycker om någon, titta noggrannare. Det går bara att vara elak mot någon som du inte identifierar dig med emotionellt. Så fort vi får in djupare inblick i varandras inre världar händer något. Emotionell kontakt uppstår.

Det är därför vi fullkomligt älskar att få titta in i andras inre världar, vilket inte minst märks på alla de tv-program där vi får följa helt vanliga människor. Det spelar mindre roll om de ska överleva på en tropisk ö, styra upp sina ekonomiska problem, bygga klart sitt hus eller äta middag med andra kändisar på en sommarbrygga. Vi älskar att se människor öppna upp sig, för det är inbyggt i hur vi relaterar till varandra. Det är så kontakt uppstår.

VAD ÄR DIN “BACKSTORY”?

Allt det här är superrelevant när du dejtar. Utan insikt om vilka känslor och händelser som format, driver och påverkar dig, vad som är levande i dig just i den här stunden, och hur du känner och resonerar inför olika saker är det rätt svårt för din dejt att bli intresserad, nyfiken och emotionellt involverad.

Det är därför jag pratar så mycket om att inte fastna i stela intervjudejter över en fika. Det är därför du inte bara kan snacka om vädret och vad som hänt i veckan när du chattar med någon i en app eller på en dejtingsida. Ingenting kan hända på den ytliga och praktiska nivån. Precis som att ingen skulle kolla på Game of Thrones om man bara fick se Jon Snow skotta snö och Daenerys mata drakarna.

För att jämföra med tv-världen så vill du vara Carrie, Daenarys eller Buffy, inte en stel nyhetsuppläsare. Är det inte personligt blir det inte intressant och inga känslor kommer uppstå. För att personen du dejtar ska bry sig om dig på ett emotionellt plan måste du vilka, kunna och våga visa vad som finns inuti dig.

Det förutsätter att du själv är i kontakt med och respekterar dina egna känslor och inre processer. Tyvärr är det redan här det faller för många. Det kräver en del nyfikenhet, mod och ansträngning för att förstå sig själv, men det är ett arbete som är viktigt att göra. Dels för att det gör ditt liv extremt mycket enklare, men också för att du måste känna dig själv för att kunna dela det med någon annan. (Vill du lära dig mer om detta rekommenderar jag att du läser min e-bok Dejting börjar med dig, eller bokar in dig för coaching)

SOM DU KÄNNER DIG SJÄLV KÄNNER DU ANDRA

Att du känner dig själv är steg ett, men det finns en förutsättning till. Den andra personen måste vara lika insiktsfull om sig själv och emotionellt kompetent som du. Att blotta ditt inre för vem som helst är definitivt inte att rekommendera. Det är då vi gör illa oss och riskerar att felaktigt dra slutsatsen att det alltid är en risk att vara sårbar. Men så är det verkligen inte; med rätt person är det helt fantastiskt och alldeles alldeles underbart.

Med “rätt person” menar jag inte något godtyckligt eller ödesbestämt utan bara någon som också vill, kan och vågar vara lika emotionellt öppen som du. Du kanske tror att sådana människor inte finns, men ju mer öppen du blir desto fler kommer du hitta. Ni kommer hitta varandra, för ni kommunicerar likadant.

När du själv vet hur man skapar emotionell kontakt kommer du tydligt märka skillnaden i hur ett ytligt vs djupt eller emotionellt samtal känns. Det kommer göra det uppenbart vem som också reflekterat över sig själv och är intresserad av att dela det med dig, och vem som fortfarande sitter fast i att prata om alldagliga saker och ha det “trevligt” men inget mer. Den sistnämnda kategorin kommer framstå som ganska ytlig, opersonlig och tråkig i jämförelse.

När du är medveten om det här i dig själv blir det alltså enkelt att se skillnaden även hos andra. Som en helt fantastisk bonus minskar det här avsevärt risken för att bli sårad eftersom du bara är sårbar med personer som kan förstå, förvalta och möta det. Snacka om superkrafter!

* * *

249 KR RABATT!

Du får 249 kr rabatt när du köper e-boken Dejting börjar med dig och onlinekursen Aldrig mer en stel fikadejt samtidigt. Boken ger dig en närmare titt på dig själv och i kursen får du konkreta verktyg för att visa vem du är och skapa djup kontakt när du dejtar. Du hittar det prissänkta paketet i webshopen!


 

 

Föregående
Nästa

One Response to Dejtar du som en skurk eller superhjälte?

  1. I think I’ll make a good villain. I have little emotions towards others unless they’re my family.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng