“Tur i kärlek”

Jag skrev i förra inlägget om att tur inte är något att förlita sig på i kärlekslivet. Det är en sanning med modifikation, för tur är nämligen inte vad vi tror att det är. De flesta ser det som något som bara händer eller inte händer. Något vi inte har kontroll över eller kan påverka.

Ibland har vi tur helt enkelt och vissa har det oftare än andra. Utifrån den definitionen låter det iaf i mina öron fullkomligt vansinnigt att hänga upp något så viktigt som själva kärleken på ett så extremt opålitligt koncept.

Lyckligtvis stämmer inte den definitionen. Brittiska professorn Richard Wiseman har gjort omfattande forskning på vad som skiljer människor med tur från dem utan. Han upptäckte att turen inte alls låg utanför dem själva utan att de gjorde och tänkte på helt olika sätt, vilket påverkade hur mycket tur de hade.

Personer som har tur skapar alltså sin tur genom vissa gemensamma nämnare i beteende och inställning.

Utifrån den insikten sammanfattade Wiseman de tursammas egenskaper och gjorde en “turskola”, där personer utan tur fick lära sig att göra saker på samma sätt som de med tur. Kan du gissa vad som hände? De fick mer tur!

Några av sakerna som han såg var utmärkande för personer med tur var detta:

  1. De lyssnar på sin magkänsla. Den viktig distinktion här är att de inte hade mer eller bättre magkänsla än andra, de var bara bättre på att lyssna på den. Personer med otur konstaterade ofta i efterhand att de visst hade fått en intuitiv känsla om vad de skulle göra, men ignorerat den. När de började lyssna vände turen. 
  2. De är sociala. Personer med tur har tur för att de utsätter sig för turen, bland annat genom att prata med andra människor. Den som pratar med och känner många människor har ett större nätverk och fler möjligheter. Oavsett om det gäller att få tips om ett jobb, möjlighet att åka med på en resa eller att träffa någon att dejta är det en fördel att känna människor eftersom de kan hjälpa dig med tips, förslag och kontakter.
  3. De är avslappnade och närvarande. I ett intressant turexperiment som Wiseman gjorde fick personer med och utan tur gå in på ett café där en planterad sedel låg utanför entrédörren. Det intressanta var att betydligt fler personer med tur såg sedeln, även om båda grupperna stod inför exakt samma möjlighet! Hur kommer det sig? Enligt Wiseman handlar det om att personer med tur är mer avslappnade, närvarande och öppna för överraskningar och möjligheter. Det gjorde dem tillgängliga för turen, till skillnad från personer som stressar, grubblar och oroar sig, och därmed går miste om möjligheter som bokstavligen finns precis framför näsan på dem.

När du ser den här listan, visst ser det onekligen också ut som tre saker som kommer skapa fler möjligheter i ditt singelliv? Genom att lyssna på din magkänsla, träffa fler människor och vara avslappnad och närvarande med dem kan du transformera ditt sociala liv, och i förlängningen också ditt dejtande, fullkomligt!

Så om du vill förlita dig på turen, se till att skapa den själv!

Vill du veta mer om Richard Wiseman och hans forskning kan du klicka här för att titta på en kort youtube-video där han förklarar läget.

Varukorg
Rulla till toppen